Bind en härlig julkrans – så här gör du steg för steg
En egentillverkad krans kan man känna sig riktigt stolt över samtidigt som pysslet och doften i din ”kransverkstad” lockar fram en härlig julstämning.
Hur du vill ha din krans spelar inte så stor roll, tekniken för att binda krans är densamma för alla typer. Men ska du göra en traditionell grön julkrans måste du tänka på att det går åt mycket mer växtmaterial än man ofta tror – så ladda upp med mycket!
Gran eller andra barrväxter är ju vanligt till en julkrans. Använder du vanlig rödgran kan du inte ha kransen inomhus, den kommer att barra fort. Ädelgran av något slag håller längre, både ute och inne.
Det är fint att blanda olika växttyper – man kan leka med olika gröna färger, blanda in silvriga toner och mixa barr med andra blad. En del blad har ett annat utseende på baksidan och det kan man utnyttja genom att vända bladen. Till exempel är nobilisgranens barr silvriga på baksidan.
Ett tips för den otålige är att ju fylligare växtmaterial man använder, desto mindre behövs och kransen blir färdig fort
Detta behöver du för att göra en julkrans
- Stomme. Färdiga av halm är enkla att använda.
- Ståltråd som inte är för styv. Det ska gå lätt att linda den runt stommen.
- Sekatör.
- Avbitartång.
- Grönt växtmaterial.
- Dekorationsmaterial efter tycke och smak, till exempel band och snören, kottar, vackra grenar, äpplen, bär, kulor.
Så här binder du julens vackraste krans
- Börja med att klippa upp bitar av det gröna växtmaterialet så du har mycket färdigt att ta av. Cirka 8–10 centimetersbitar brukar bli lagom. Har du olika typer av växter, lägg dem i separata högar, då blir det lättare att plocka.
- Fäst ståltråden runt stommen.
- Samla ihop grönt till en liten bukett av minst ett par, tre bitar. Har du olika växter – gör en blandad bukett.
- Lägg mot stommen, börja längst ner på sidan och surra fast. Fortsätt att fylla på ett varv så stommen blir täckt.
- Nästa varv täcker du över första varvet lite, lägger alltså omlott, så ståltråden döljs. Surra fast växtmaterialet med ståltråden efter hand.
- Fortsätt varv efter varv tills hela stommen är fylld.
- Fäst ståltråden på baksidan och gör en liten ögla så du kan hänga upp kransen.
- Dekorera med band, kottar, kulor, kvistar – allt efter behag.
Fixa krans som blivit fel
Det är lätt att det blir en glipa här och där, inte minst missar man ofta på sidorna. Eller också sticker någon kvist upp eller att det blivit för platt på ett annat håll. Ingen fara! Det fixar man i efterhand.
Använd en bit hård ståltråd, gärna så kallad elefanttråd som kan köpas i till exempel hobbybutiker. Böj ståltråden till en hårnålsform och knipsa av.
Ta lite grönt och stick fast där det behövs. Sådana ”hårnålar” är också bra att använda när dekorationer ska sättas fast.
Tänk på!
Ska kransen hänga i ett fönster och ses från båda håll, måste den kläs med grönt runt om – ingen kal baksida då alltså. Ladda upp med extra mycket grönt växtmaterial.
Plocka material till krans i trädgården
Vad har du i trädgården som kan användas? Klipp lite av tujahäcken, idegranbusken eller kanske buxbomen. Trevliga dekorationer på kransen kan fröställningar vara, knipsa några blad från rododendronen och lagerhäggen, lavendelkvistar ger ett silvrigt tillskott och har du nypon eller andra bär är det bara att gratulera – så fina i kransen!