Odla vitlök hemma – såhär gör du
När ska jag plantera och skörda min vitlök?
Bästa tiden för plantering utomhus är oktober till november, eftersom vitlöken ska hinna rota sig innan jorden fryser till. Detta tar ungefär två–fyra veckor. Under sensommaren när blasten börjat gulna och sloka är vitlöken helt färdig att skördas.
Få bästa knepen för att plantera vitlök - se filmen här:
Du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren. Då har vitlöken antagligen inte bildat klyftor, men har fått en ljuv och mild smak.
Det går att odla vitlök även på våren – då kommer din skörd bestå av vitlökar i en lite mindre storlek. Vissa vitlökssorter hinner bilda klyftor trots att du odlar dem på våren, men inte alla.
Hur odlar jag vitlök utomhus?
Sätt ner en vitlöksklyfta i taget med spetsen uppåt, ca 5–10 centimeters djup. Det ska vara ungefär 15 centimeter mellan varje klyfta. En klyfta blir en hel vitlök. När våren kommer, gödsla och vattna regelbundet.
Hur lyckas jag med min vitlöksodling?
För att få till en lyckad vitlöksodling ska du se till att arbeta med näringsrik jord som är väl uppluckrad. Jorden ska gärna vara mörk, mullhaltig och kalkrik. Har du kompostjord så blanda gärna i det. Du kan också tillsätta lite ko- eller hönsgödsel som går att köpa i butik.
Vad kan gå fel när jag odlar egen vitlök?
Använder du lerig och dåligt dränerad jord kan den bli väldigt blöt och risken finns att dina lökar ruttnar
Använd inte heller klyftor från vitlök som du köpt i livsmedelsbutiken. Välj riktig utsädesvitlök som är kontrollerad för virus, eftersom du annars riskerar att få sjukdomar i jorden.
Vitlöksutsäde kan du köpa i vanliga trädgårdsbutiker, och olika sorter har lite olika smaker, färger och andra egenskaper.
Låt också din vitlök torka ordentligt – då håller den längre.
Hur länge kan jag lagra min vitlök efter skörd?
Väl torkad vitlök som förvaras torrt och luftig kan i alla fall hålla runt 6 månader. Använd blasten till att fläta ihop lökarna till en eller flera dekorativa vitlöksflätor eller ta bort blasten helt. Vitlök förvaras bäst i rumstemperatur – undvik att lägga den i kylen.
Odla vitlök inomhus
Om du inte har intresse eller möjlighet att odla utomhus kan du odla en snabb, och underskattad, smaksättare inomhus.
Vitlök går nämligen alldeles utmärkt att odla i kruka i fönstret eller på en inglasad balkong. Här behöver du inte bry dig om säsonger, och kan utan bekymmer använda vanlig blomster- eller planteringsjord. Du kan dessutom prova att odla vitlök köpt i livsmedelsbutiken.
Till skillnad från när du odlar vitlök utomhus så kommer du antagligen inte få en hel, välutvecklad vitlök. Det kräver nämligen perioder av vila, som vitlöken får genom att vara utomhus under en köldperiod. Klipp istället ner blasten och använd i sallader och matlagning som ett alternativ till gräslök med svag vitlökssmak.
Plantera vitlök i kruka
Se till att överflödigt vatten kan rinna ut ur krukan i botten, så att löken inte ruttnar. Sätt klyftorna en och en, med den spetsiga sidan uppåt på ett djup av 4-5 centimeter med några centimeter emellan.
I en kruka blir inte lökarna stora och därför kan de stå mycket tätare än om du odlat dem på friland.
Sköt om och skörda vitlök i kruka
Låt krukan stå så soligt som möjligt. Vattna regelbundet, gärna med näringslösning, men låt jorden torka upp emellanåt.
Klipp vitlöksblasten efterhand som den kommer upp, och när vitlöken inte orkar producera mer blast drar du upp den och ersätter med en ny klyfta.
Vilket vitlöksutsäde ska jag använda?
När du odlar vitlök i kruka kan du både testa certifierat utsäde och vitlök från matbutikerna. Vitlöksutsäde ger ett säkrare resultat och du kan välja olika sorter med olika egenskaper.
Med vitlöksklyftor direkt från mataffären finns två nackdelar: de kan bära på virus eller annan smitta som kan hamna i jorden, och de kan vara behandlade för att inte gro. Eftersom jord i en kruka enkelt kan bytas ut är smittad jord inte ett stort bekymmer, så länge du inte återanvänder den.
Om dina vitlöksklyftor från mataffären börjat skjuta skott på egen hand är den redo att planteras. Annars kan du enkelt sätta en klyfta med den platta botten ner på lite fuktig jord. Om klyftan efter någon dag börjat skjuta skott vet du att den är livsduglig.
Källa: Allt om trädgård, Din odlarvän, Gardenzine