Asiatisk harmoni – här är trädgården med ro och grönska året om
Murgrönan väller över murar och staket, klättrar uppför gullregnets stam, täcker marken under bambun och kryper ut i gruset. Tujorna strävar högt mot skyn och vildvinet häver sig över syrenbusken i hörnet. Det är osannolikt frodigt. I ett par krukor på altanen står vanliga, svenska tallar.
Visst smyger det sig in en och annan blommande perenn också. Den stora plymspirean har nyligen blommat över och Anna har klippt bort de fula, fnasiga blomställningarna i visset brunt. Nu får bladverket stå kvar som en grön solitär i gruset resten av säsongen.
– Det ska vara lugnt för ögat och får inte bli stökigt och rörigt, säger Anna.
Hon och Andreas söker inte det exklusiva och uppseendeväckande när det gäller växter utan en rofylld helhet, som gör trädgården till ett ställe i hemmet där man gärna vill vistas – året om.
Det är inte helt enkelt att skapa en sådan trädgård i en landsdel där det typiska vintervädret är regn, blåst och plus sju grader. Men väljer man en stomme av städsegröna växter går det.
Här odlar vi
Anna Rehn, 52 år, och Andreas Rehn, 50. Av deras sammanlagt fem söner bor fortfarande två hemma.
Var: I en trettiotalsvilla i Västkuststaden Varberg.
Yta: Cirka 450 kvadratmeter.
Jordmån: Sandjord. Jordförbättrad under många år då det tidigare låg en handelsträdgård här.
Zon: 1
Surfing lockade
Andreas är inte från Varberg från början. Det var surfingen och Apelvikens vågor, som fick honom att flytta dit som ung vuxen. Anna är däremot urrhallänning. Även hon surfar men hennes stora grej genom livet har varit yogan. I 25 år har hon arbetat professionellt med yoga och specialiserat sig på andetagets läkande kraft. Att yoga i trädgården har hon förstås gjort många gånger, den är som gjord för det.
2014 flyttade Anna och hennes tre söner in hos Andreas och hans två. Då såg trädgården helt annorlunda ut.
– Den var väldigt anpassad för barnen. Allt som är grusat i dag var öppna lekytor med lekstuga, sandlåda, studsmatta och kickbikes. Nästan det enda som är kvar från den tiden är oxelhäckarna och murarna, säger Andreas.
Men barnen hade blivit större och han och Anna ville använda trädgården på ett nytt sätt. 2015 började den stora omgörningen.
Prydnadsapeln och några gamla rododendronbuskar fick också stå kvar utmed gatan och kom äntligen till sin rätt. Stora delar av ytan grusades upp med gårdssingel. Baksidan domineras av en trallvirkesaltan i vinkel, som möter gräsmattan bakom en vägg av murgröna. De olika markbeläggningarna hjälper till med rumsindelningen.
Feng shui inspirerar
Anna och Andreas trädgård är influerad av kinesisk feng shui och den indiska varianten vastu shastra.
Målet med en feng shui-trädgård är att den ska vara harmonisk och rofylld. Det blir den om livsenergin Chi kan fylla trädgården och flyta på utan stopp i lugn takt. Med spikraka gångar går det för fort, med saker som står i vägen bromsas den upp.
Man arbetar med att skapa balans mellan yin och yang och de fem elementen. Trä, eld, jord, metall och vatten bör alla finnas i trädgården i någon form liksom kontraster mellan sol och skugga, högt och lågt, kantigt och runt.
Genom att rama in trädgården med häckar, staket eller murar i olika höjd blir den trygg och vilsam. En välkomnande, luftig och öppen entré med låga växter och fri sikt är viktigt. Yvigare växtlighet ger tyngd och passar bättre i trädgårdens bakre regioner.
Mjukt slingrande gångar genom trädgårdsrum med olika funktioner är också typiskt. Lek och umgänge har sina platser, odling sin och vila och avkoppling sin.
Extra vackert
Det finns en del växter, som enligt feng shui anses ge extra mycket skönhet och glädje i trädgården. Dit hör gullregnet, som Anna och Andreas har ett i gruset, precis där man kommer in i trädgården. Körsbärsträd, som det inte finns något i deras trädgård, är en annan sådan växt.
– Men vi har sådan tur att gatan här intill är kantad av en lång rad, så vi kan njuta av körsbärsblomningen i alla fall, säger Anna.
Man kan också öka harmonin i trädgården genom att arbeta medvetet med belysning, färger och symboler.
Anna har rest mycket i Indien och har även tagit intryck av hur hinduerna använder liknande principer för att designa byggnader och trädgårdar. Även i vastu shastra-traditionen gäller det att skapa balans mellan elementen och att gynna goda energier framför dåliga.
Stor vikt läggs vid friska och välmående växter medan döda växter och växtdelar – även fallna löv – bör rensas bort. Taggiga växter går bort, liksom hårt tuktade bonsaier. Och att se till att fåglarna alltid har friskt vatten att dricka ger bra karma!
Vintergröna val
BUSKAR:
- Bergbambu (Fargesia murieliae 'Jumbo') Härdighet C
- Lagerhägg (Prunus laurocerasus) Zon 3
- Parkrododendron (Thododendron ’Catawbiense’) Zon 5
- Tuja (Thuja occidentalis) Zon 5
- KLÄNGVÄXT:
- Murgröna Hedera helix Zon 3 (gäller den vanligaste sorten, kan variera från zon 1-4)
- MARKTÄCKARE:
- Hasselört (Asarum europaeum) Härdighet A
- Funkia (Hosta ’Big Daddy’) Härdighet A
Tre sittplatser
Trots att trädgården bara är på knappt 450 kvadratmeter har den hela tre sittplatser. Mellan huset och den höga och breda planteringen mot gatan står ett matbord i gruset med örterna i köksträdgården inom räckhåll.
– Vi gillar att laga mat från grunden och vill ha en del ätbara växter i trädgården men lika ofta plockar vi vildväxande i naturen. Som strandkål, säger Anna.
Nedanför kökstrappan står ett runt bord med korgstolar, där man kan sitta och lyssna på prasslet från bambun.
Insmugen bakom redskapsboden ligger sedan trädgårdens själva hjärta: En sittgrupp med träbänkar i vinkel på det grånade däcket. Hörnan har gjorts extra ombonad med hjälp av kuddar, lyktor och – förstås – den allestädes närvarande murgrönan.
Foto: Karin Wildheim