Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Gröna växter Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang

Ge trädgården struktur – designtipsen som leder dig rätt

19 sep, 2022
author Ellen Forsström
Ellen Forsström
Trädgård med grusgångar och rabatter.
Planera trädgården på rätt sätt från början - och spara både tid och pengar.
Gör saker i rätt ordning. Det är det grundläggande när en trädgård ska byggas upp. Får du rätt struktur från början har du tjänat både tid och pengar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du står där i din nya trädgård. Du ser framför dig hur lummig den ska bli. Full av grönska. En plats där du kan sitta utan att synas och bara njuta av blomning, väldoft och fågelsång. Så åker du till plantskolan och köper tre pioner, två rosor och några löjtnantshjärtan. Så fina allihop! Nu är du i gång.

Perennrabatter med grusgång emellan.
Dubbla maffiga perennrabatter ramar in vägen till entrén. Ett stort hus behöver matchas av en pampig gång.

Du åker hem och gräver upp en liten rundel i gräsmattan. Fyller på med plantjord och sätter ner dina nyinköpta skönheter. Det blev visserligen dyrt men det var det värt. Som det kommer att blomma! Ja, det blommar. Fast inte så länge. Och inte överdådigt. Och efter ett tag känner du att lummigt inte är det rätta ordet för den känsla din nya plantering ger. Om du ska vara ärlig så ser det ganska ödsligt ut med blommorna mitt i gräsmattan. De fyller inte alls upp trädgården så som du hade tänkt, även om de fyllde bagaget när du åkte hem från plantskolan. Kan det vara så att du började i fel ände?

Annons
Se även: Följ med in i Årets trädgård 2022Brand logo
Se även: Följ med in i Årets trädgård 2022

Bygg strukturen i trädgården

För att bygga upp en trädgård krävs – som i andra byggen – golv, väggar och tak innan möblerna (växterna) kan ställas in. Strukturen är grunden till trädgården. När grundstrukturen väl är på plats är det bara att ösa på med växtlighet.

Woodland med plattsättning.
Rak eller slingrande gång? I ett woodland passar de mjuka linjerna.

Rama in och dela upp med häckar

Börja med inramningen av trädgården. Att skapa en avskild plats, en egen spelplan där du kan bygga upp en atmosfär utan att behöva se grannarnas trädgårdsmöbler och tvätt. Enklast gör du detta genom att plantera häckar. I en stor trädgård kan det vara buskage. I dag ser vi det mesta av trädgårdarna från gatan, en häck ger ett bra insynsskydd. Även att dela upp tomten i rum hindrar insyn och gör den också mer spännande att utforska. Dela upp med hjälp av häckar. Det kan också vara murar, plank, spaljéer, bersåer eller alléer. Gör rummen intima, slut till så att man inte ser vad som händer efter grinden i planket, bågen eller öppningen i häcken.

Annons
Trädgård med perennrabatter.
Gången delas och leder till både entré och uteplats. Fin inramning med rabattkanten av sten.

Så får du en stark grundstruktur

  • Gilla det unika. Lyft fram det bästa med tomten, gör utmaningar till möjligheter, som att terrassera en sluttning.
  • Hitta bästa sittplatserna. Ta tillvara de ställen där det är skönt att sitta.
  • De viktiga väggarna. Rama in trädgården med häckar, plank, murar eller lundpartier. Dela sedan upp tomten i rum genom att skapa ”väggar” kring de funktioner du vill ska finnas med
  • Glöm inte taket! Utan träd, ingen trädgård. Vilken form satsar du på? Hitta ett formspråk, med raka linjer eller böljande. Låt formerna bli återkommande, i till exempel rabatter och gångar.
  • Gångarna är viktiga. Gör det tydligt var man ska gå med hjälp av gångar. Rama sedan in gångarna med träd, buskar, perenner och rosor. Det ger siktlinjerna en extra skjuts!
  • Trappor och terrasser: Försök få med plattsättningar, trappor och terrasseringar i dina stråk runt trädgården, det ger en fast form.
  • Planera vinterstrukturen. Använd vintergröna växter och låga häckar för att understryka dina linjer. De ger struktur även på vintern.
  • Våga ta i ordentligt. Var tydlig med dina intentioner och ge rabatter, häckar, gångar och andra element rejält format.
Odlingsbäddar i trädgård.
Ta hjälp av markbeläggning för att visa på olika funktioner i trädgården. Här är det golvet som avgränsar rummet. Odlingsbäddarna har också tydliga former.

Öppet och ljust i mitten

Ofta upplevs trädgården till och med som större genom att dela upp i rum. Tänk på trädgården som en glänta i skogen. Det ska vara mycket grönska runtomkring och öppet och ljust i mitten. Det spelar ingen roll om du har en liten eller en stor trädgård. Det går att skapa känslan av gläntan ändå. Har du en stor tomt på landet kan du låta trädgården smyga sig ut i naturen. Har du en mindre trädgård i stan kan du skapa en naturlig känsla ändå. Då gräver du helt enkelt bort en del av gräsmattan och anlägger lundplanteringar i ytterkanterna, med träd och buskar och marktäckare.

Annons
Formklippta växter.
Formklippta växter ger ett prydligt och strukturerat intryck. Här följs buskarna upp av en rund gräsmatta med låg häck framför den lilla byggnaden.
Annons

Gångar i trädgården visar vägen

Gör en plan med en tydlig grundform och gångar som visar vägen genom trädgården. Det ska finnas självklara anledningar till varför de går just där. Att de leder fram till entrén, till växthuset eller uteplatsen under päronträdet. Att gå omvägar utan orsak ger ett konstlat intryck. Bra frågor att ställa sig är hur man ska ta sig från gatan till huset och var i trädgården du helst vill sitta. Länka sedan samman delarna med varandra och med huset. Nästa steg blir att rama in funktionerna, det vill säga uteplats, entré, köksträdgård eller de rum som du vill ha i din trädgård. Inramningarna blir dina innerväggar, funktionerna dina trädgårdsrum.

Honungsros som klättrar på portal.
En portal både delar av, öppnar upp och ger ett tak – särskilt med en vacker honungsros eller annan klätterväxt på.

Skyddade platser viktigt

Låt rummen omslutas av grönska så att till exempel sittplatserna inte blir till utsiktsplatser som känns kala och oskyddade. Då kommer du inte att vilja sitta där. Ett vanligt misstag är att vi inte riktigt vågar. Till exempel att inte våga låta häckar sluta upp intill rosenbågen, utan ställer den fritt på gräsmattan där den blir lite ängslig. Ofta är vi rädda att mista utsikt, men det är sällan en befogad oro. Ofta mår vi bra där vi känner oss skyddade, där det är intimt.

Annons

Tips för en redan färdig trädgård

Hur gör man med en redan färdig trädgård som man inte är nöjd med? Här är tre tips på hur du kan tänka för att komma på lösningar.

1. Lättare att se på foton. Ta bilder av trädgården under alla årstider. Sedan sätter du dig ner och tittar på dem. Det är lättare att se på bild än att gå ut i grönskan och försöka komma på lösningar.

2. Ta i ordentligt. Vad ska bort och vad ska vara kvar? Våga vara brutal. Det kan hända stora saker bara genom att plantera en bit häck någonstans mitt i, som delar av tomten.

3. Använd det som finns på nytt sätt. Det går ofta att använda sig av växter som redan finns och flytta dem till nya platser, där de fyller en mer självklar funktion. Det behöver finnas en anledning till att en växt placeras på ett visst ställe. Bäst blir det om den har ett syfte, till exempel fånga upp färgen på ytterdörren, dölja en soptunna eller göra ”växtgrannarna” ännu vackrare. Den enskilda växten är inte särskilt intressant, det är vad den tillför helheten som spelar roll. Därför blir det ofta fel om man faller för en underbar blomma på plantskolan och köper den utan att veta var i trädgården den ska bo.

Annons