Lästips:NYTT! Korsord Videotips för din trädgård Höstträdgård Trädgårdskalender Buketter och blomsterarrangemang Binda krans Odla och skörda vitlök

7 bladangrepp – och vad du gör åt dem

13 jun, 2016
author Anni Jähde
Anni Jähde
Har dina växter drabbats av någon ohyra eller sjukdom? Jämför med bilderna för att se vad du drabbats av och hur du blir av med ohyra och skadedjur.
Här är exempel på angrepp på olika blad – krusbärsbuske, liguster, avenbok, squash, valnötsträd, gurka och ros. Se om du har samma problem och vad du kan göra åt dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Fråga: Bladen på krusbärsbusken blir så här konstiga. Är det fara å färde?

Svar: Ingen stor fara. Det är bladlöss vars sugande gör bladen buckliga. Plocka bort fula blad och spruta eventuellt med hård vattenstråle på bladens undersida. Unga buskar kan behöva lite mer tillsyn, där kan såpvatten vara till stor hjälp.

Sjukdom/ohyra på ligusterhäcken
Liguster.

Fråga: Bladen på ligusterns toppar snurrar ihop sig konstigt. Blir så nästan varje år. Vad är det?

Svar: Typiskt ligusterbladlus! När de suger växtsaft sprutar de in en vätska som gör att bladen rullar sig. Det gör att de är svåra att komma åt med såpvatten. Var uppmärksam tidigt på säsongen och nyp bort angripna blad, då går det även att duscha med såpvatten.

Se också: Så skapar du blomstande sommarkrukor

Så skapar du blomstrande sommarkrukorBrand logo
Så skapar du blomstrande sommarkrukor

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ohyra på avenbokshäck
Avenbok.

Fråga: Min treåriga avenbokshäck har fått något slags ohyra som gör bladen så här ”krylliga”. Måste jag gräva upp eller skära ner häcken?

Svar: Ohyran är avenboksgallkvalster, ett pyttelitet spindeldjur som suger växtsaft och får bladen att bli vågiga, nästan krusiga. Du behöver inte ta bort häcken, men spruta med svavel tidigt nästa vår, precis i bladsprickningen.

Annons
Squashens blad gulnar
Squash.

Fråga: Varför gulnar squashbladen? Kan man bortse från det här, eller är det kört för plantan?

Svar: Det kan vara gurkbladmögel som angriper både gurka, squash och melon. Ingen vanlig sjukdom i Sverige eftersom den inte kan övervintra i vårt land. Södra delarna av landet kan angripas med inflygande sporer från Europa. Som de flesta svampar trivs den i fuktig stillastående luft. Plantera inte för tätt, vattna på morgonen och om squashen växer i växthus: lufta.

Angrepp på valnötsträdets blad
Valnötsträd.

Fråga: De här konstiga bubblorna dök upp på valnötsträdets blad. Någon ohyra antagligen. Spelar det någon roll för trädet?

Svar: Det är gallkvalster, små spindeldjur som lever inne i knölarna, gallerna, där de suger växtsaft. Är angreppet litet på ett stort träd gör det ingenting. Återkommer det flera år i rad, eller om trädet är nyplanterat, kan det vara bra att spruta med svavel under knoppsprickningen på våren.

Annons
Ohyra på växthusgurka
Gurka.

Fråga: Plötsligt blev bladen på gurkan i växthuset alldeles gulnade och fula. Vad gör jag?

Svar: Orsaken är växthusspinnkvalster, den vanligaste skadegöraren på gurkor. De små spindeldjuren suger växtsaft vilket gör att bladen först blir gulprickiga, senare gula, torra och vissna. Spinnkvalster kan finnas på många olika växtslag, och när de är riktigt många spinner de trådar mellan bladen på en växt och även över på andra växter i närheten. De trivs i torr luft, att duscha växter som drabbas är en bra förebyggande åtgärd, liksom att snabbt plocka bort drabbade blad. I växthus med gurka kan man sätta in rovkvalster, nyttodjur som äter spinnkvalstren, men innan angreppet är för stort. Viktigt är det att tvätta växthuset väl efter odlingssäsongen eftersom honor övervintrar i skrymslen och vrår.

Ohyra på rosor
Ros.

Fråga: Min ros har fått något konstigt på bladen, det ser ut som rostfärgade prickar ungefär. Vad kan det vara?

Svar: Det är rosrost, ett gissel på vissa av de äldre rosorna. Svampen visar sig som orangeröda små kuddar på undersidan av bladen, som sedan gulnar och trillar av. Sporer sitter kvar på de nerfallna bladen och sprider smittan nästa vår. Städa bort alla nerfallna blad och gräv ner dem i komposten (inne i komposten är det tillräckligt varmt). Ge gärna rosor extra kalium, till exempel i form av träaska. Hårt angripna buskar bör ersättas med nya, mer motståndskraftiga sorter.

Annons