Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Sexologen Linn Heed om orgasm: "Så kan kvinnor komma"

18 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Linn Heed är sexolog och hjälper kvinnor att hitta lusten. Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Det pratas ibland om orgasmglappet – att kvinnor har mycket svårare att få orgasm än män. Men så behöver det inte vara. Man kan faktiskt söka hjälp och träna upp sin förmåga att komma.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sexBrand logo
Se också: 8 anledningar till att par slutar ha sex

Många kvinnor är förvirrade och rådlösa när det kommer till orgasmen. Hur får man den? Går den ens att få? Inte sällan beror det på att den manliga njutningen prioriterats, medan den kvinnliga varit mer svårbegriplig och därför lagts på hyllan.

Linn Heed är legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog. Hon arbetar på en mottagning dit kvinnor som har problem med att komma, kan komma.
– Jag brukar säga att man inte ska jaga orgasmer. Då kommer det bara handla om prestation och skapa stress, säger Linn.

Det handlar om att hitta fram till orgasmen på ett kravlöst sätt.
– Börja med att utforska dina erogena zoner. Det handlar nämligen inte bara om att ligga och så kommer orgasmen att dyka upp. Utan det är jätteviktigt att lära känna sin kropp, säger Linn.

Hitta erogena zoner

Många kvinnor har levt i relationer där de har fokuserat på sin partners njutning i alla år. De har tillfredställt andra – men glömt bort sig själva.
– Jag brukar ge rådet att köpa ett härligt glidmedel och börja utforska sin kropp.

Linn ger också rådet att avsätta tiden. Att ligga i en skön säng, kanske med några tända ljus och härlig musik i bakgrunden och smeka sig själv. Att utforska och låta saker och ting ta tid.

På frågan om man kan ta till en vibrator som hjälp på traven tycker Linn att det absolut kan vara en idé, bara det inte blir för hetsigt.

Det kan lätt bli att man snabbt använder en vibrator bara för att komma. Men då missar man lite poängen, och det är att hitta sina erogena zoner, hitta sin njutning, och hitta till sin orgasm.
– Det handlar om att vara närvarande och njuta.

Annons

Varför inte en penisring med vibrator!

Orgasm hälsosamt

Att avsätta tid till onani är inte bara en skön vana, utan också en hälsosam sådan. Onani som leder till orgasm har nämligen visat sig ha många hälsofördelar. Till exempel frigörs hormoner som oxytocin och melatonin som gör oss både glada och nöjda och mindre stressade.

Dessutom har viss forskning kunnat peka på att det kan ha goda effekter på hjärtat.

Vill man få med sin partner på tåget finns också sexleksaker som är som gjorda för par. Till exempel en penisring med vibrator! Kul för både honom och henne.

Så vi säger onanera mera!

Annons