Lästips: Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Efter cancerbehandlingen – så får du tillbaka sexlivet

18 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Linn Heed är sexolog
Linn Heed är legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog. Hon möter många som har genomgått cancerbehandling. Foto: TT/Shutterstock
Efter en tuff cancerbehandling förändras livet på många sätt – så även sexlivet. Men det går att hitta tillbaka till lusten! Sexologen Linn Heed ger sina råd.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så får du ett härligare sexliv- sexleksakerna som höjer lusten!Brand logo
Se också: Så får du ett härligare sexliv- sexleksakerna som höjer lusten!

Cancer kan påverka din sexlust på olika sätt. För det första finns det många nya tankar och känslor i omlopp i huvudet, och det här kan påverka lusten. För det andra kan det finnas fysiska biverkningar efter en cancerbehandling som gör det svårare att rent praktiskt ha sex.

Linn Heed är legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog. I sin roll möter hon många som har genomgått cancerbehandling och hon är optimistisk. Hon säger att chansen att hitta tillbaka till sexlusten är stor.
– Ja, absolut! Men man måste ha tålamod och ibland utforska andra sätt att ha sex på, säger Linn Heed som är till vardags jobbar med sex- och relationsrådgivning på Älvsjö sexuell hälsa.

Fixering vid penetration och erektion

För män som har haft prostatacancer är problemet ofta en kombination av svårigheter med erektionen och brist på lust. För kvinnor som har haft livmoderhalscancer kan det handla om torra slemhinnor, men även där kan det finnas problem med sexlusten.

När kvinnor genomgår strålbehandling och kroppen börjar läka, kan slemhinnorna i underlivet börja växa samman. Då kan man ta hjälp av vaginalstavar. Målet är att expandera slidan med hjälp av dem. Glöm inte att använda oparfymerat glidmedel eller olja.

För män handlar det om att få i gång potensen. Det kan man få på olika sätt.

– För män kan det handla om viagra, men ibland räcker inte det. Förutom potensmedel i tablettform, finns det krämer och injektioner. Läkare är duktiga på att skräddarsy preparat och dosering, säger Linn Heed som understryker hur viktigt det är att söka hjälp om man har problem med sexlivet efter cancerbehandling.

– Det är värt att söka hjälp. Även om det inte blir som det var innan, kan det bli bra ändå. Man kan ha sex på andra sätt. Ibland blir vi lite väl fixerade vid stånd och penetrerande sex, säger Linn.

Hon vill slå ett slag för att det finns många erogena zoner på kroppen att utforska!

– Ha tålamod och utforska tillsammans, avslutar Linn.





Annons