Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Sexologen Linn Heed berättar: "Vanligaste sexproblemen bland svenska par"

18 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Linn Heed och kyssande par i Frankrike
Linn Heed är legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog. Hon möter många par som vill hitta tillbaka till glöd och lust. Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Vad brottas svenska par med för problem i sina relationer? Allas frågade den välkända relationsprofilen Linn Heed vad hon möter i sin terapisoffa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: #onaneramera – lär känna ditt underlivBrand logo
Se också: #onaneramera – lär känna ditt underliv

Varje dag sitter människor i Linn Heeds soffa och delar med sig av sina innersta tankar och största problem. Och det finns ett par saker som Linn ofta stöter på.

– Vi har ju det här med sexlusten, säger Linn som är legitimerad psykolog, psykoterapeut och sexolog med närmare trettio års erfarenhet.

Problem med sexlusten kan ta sig uttryck på många olika sätt. Till exempel kan kvinnor ha svårt att få orgasm medan män kan ha svårt med erektionen.

– Oftast söker man själv hjälp för ett problem som man har, som brist på sexlust eller svårt att få orgasm. Men lever man i en relation tycker jag att det är en bra idé att även bjuda in sin partner i samtalet med mig, säger Linn Heed.

Hon har mycket goda erfarenheter av när ett par vågar prata öppet om sina problem i sängkammaren.
– Nio av tio gånger tas det emot jättebra. Det här är ju ett gemensamt problem, och vi ska inte gå runt och känna skuld och skam på varsitt håll. Jag möter män som i det tysta känner skuld över att de har erektionsproblem medan kvinnorna i relationen mår dåligt och tror att männen inte tänder på dem längre.

Sexmissbruk och porr

Linn Heed möter många kvinnor som har en smärtproblematik. Det kan vara sjukdomar som endometrios, vestibulit och vulvitis som ligger bakom smärtan som försvårar sexlivet för kvinnan.

Även här menar hon att det handlar om att ha ett öppet samtal med sin sexpartner om hur man vill närma sig varandra, så att kvinnan kan känna sig trygg och avslappnad vid sex.

Annons

För män kan det, förutom erektionsproblem, också handla om att han får utlösning för snabbt. Men Linn möter även män som har sexmissbruk eller en överdriven konsumtion av porr som de vill få verktyg att bli av med.

Erektionsproblem ofta mentalt

Det här med erektionsproblem är mycket vanligt och 95 procent av gångerna sitter problemet i huvudet, och är alltså inte ett medicinskt problem som man kanske kan tro.
– Det kan handla om att man känner press att leverera. Att sex kommer att handla om att göra barn, göra barn-sex, säger Linn.

Hon säger att det också kan uppstå för par som inte bor ihop och träffas sällan.
– Man har kanske barn på varsitt håll, bor på olika ställen och när man väl ses blir förväntningarna att sexet ska blir bra för stora.

Mycket går att lösa tack vare att lyfta bort skammen och börja prata, ibland kan det ta lång tid och även krävas medicinsk hjälp. Men ibland behöver det inte vara så komplicerat som man tror.
– En penisring kan göra susen för ståndet!

Annons