Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Parterapeuterna avslöjar: Så vet du att en relation är dödsdömd

18 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Ett par sitter i soffan hos en psykolog
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Kommer min relation att hålla i längden? Det är en omöjlig fråga att svara på, om man inte är synsk vill säga. Men för parterapeuter finns det i alla fall ett par varningstecken på när relationer INTE kommer hålla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 8 kändispar som hållit sin kärleksrelation hemlig i flera årBrand logo
Se också: 8 kändispar som hållit sin kärleksrelation hemlig i flera år

Är det några som kan det här med relationer så är det väl psykologer och psykoterapeuter som ägnar dagarna åt parrådgivning? Så användaren Gnerdy på sajten Reddit skickade iväg frågan som vi alla undrar: När vet ni om en relation är dödsdömt?

Och här kommer en sammanfattning av alla svaren!

Carrie kastar brudbuketten i huvudet på Mr Big
Ännu en gång blir Carrie sviken av Mr Big. Foto: TT/Shutterstock

Aktivt lyssnande

I dag när vi ständigt kommunicerar över sociala medier kan man kanske tro att vi är bra på att lyssna, men är vi det? Kanske är vi inte så bra på att lyssna aktivt, vilket i korta drag handlar om att släppa sina egna tankar, inte analysera, bedöma eller blanda in sina egna erfarenheter. Så tips är att: Var tyst och bara lyssna på din partner.

Annons

Vill ha rätt

Ett stort problem i relationer är känslan av att vilja ha rätt. Par kan bråka och bråka, mest för att de inte vill ge vika och inse att de kanske inte har rätt. Att kunna se att man har fel, och kunna be om ursäkt, kräver mod. Inte alla är beredda på att visa sig så sårbara, för att de är rädda. Men kan man släppa sin stolthet vinner relationen mycket på det.

Leonardo di Caprio i utrustning
Claire Danes och Leonardo Dicaprio i Romeo och Julia. Ett par som jobbar i uppförsbacke ... Foto: TT/Shutterstock

Brist på respekt

Om den ena personen berättar något som hen tycker är jobbigt och den andra reagerar genom att rulla på ögonen och fnysa, är det inte ett bra tecken på att relationen kommer hålla i längden. Att ha respekt för den andras känslor och tankar, även i stunder man inte håller med är A och O.

Vill inte kompromissa

Hälsosamma relationer handlar om att kompromissa. Kan den ena personen inte kompromissa betyder det att den andra måste kompromissa för mycket. I slutändan kommer det inte att hålla. Att ge och ta lika mycket är nyckeln.

Annons

Att inte sova ihop

Visst kan det finnas bra förklaringar till att man sover i olika sängar. En kanske snarkar oerhört högt, eller så jobbar man olika tider på dygnet. Men finns inga direkta förklaringar till att sova i olika sängar kan det här ses som ett tecken på att relationen inte kommer hålla i längden. Egentligen handlar det inte om sängvanorna i sig, utan om bristen på intimitet. Att vara fysiskt nära är viktigt.

Julia Roberts och Hugh Grant på filminspelning
Hugh Grant och Julia Roberts i klassikern Notting Hill. Foto: TT/Shutterstock

Glömmer bort team-känslan

Ibland glömmer par bort att de är just "ett par", ett team, en duo. Att de är på samma lag. I stället blir det nästan tvärtom, en känsla av att de är kombattanter. Att vara tillsammans är alltså ingen tävling där man ska hålla koll på siffror: "Jag har lagat middag fyra gånger den här veckan och du bara tre!" utan om att hjälpa varandra, stötta upp om den andra är svag och också känna att man själv får den stöttningen av sin partner.

Annons
Humphrey Bogart och Ingrid Bergman
Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i klassikern från Casablanca från 1942. Foto: TT/Shutterstock

Obalans i relationen

I vissa relationer ligger makten hos den ena, snarare än hos båda två. Ofta hänger det samman med ekonomi, och det här är en fälla som många kvinnor tyvärr hamnar i. Men ofta kan obalansen också ha att göra med att den ena gör mindre hushållsarbete eller är mer krävande emotionellt. En obalanserad relation kan lätt tippa över och kapsejsa ...

Respekt och tillit

Ännu viktigare än kärlek, menar terapeuterna och psykologerna som svarat på Reddit-sajten, är respekt och tillit. Det spelar ingen roll hur kär du är, relationen kommer i slutändan inte att fungera om du inte respekterar din partner och har tillit till varandra.

Annons