Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Sexlivet kan bli bättre med åren – om du gör det här

23 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Par som ligger i sängen
Foto: TT/Shutterstock
Kan sexet bli bättre med åren? Ja, menar sexologen Malena Ivarsson.
Hon träffar många äldre kvinnor som säger att de aldrig har haft så bra sex som nu.
Så hur ska man göra?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hållaBrand logo
Se också: Se saker lyckliga par gör på helgerna – för att få relationen att hålla

Behöver sexlivet bli sämre med åren? Absolut inte. Tvärtom säger många äldre kvinnor att de aldrig har haft så bra sex som de har nu i mogen ålder.

Visst blir sexet annorlunda, inte minst om deras manliga partners har problem med potensen. Men kanske är det ändå inte ett hårt stånd som är det viktigaste för att få uppleva njutning?

Sexologen och terapeuten Malena Ivarsson har arbetat med de här frågorna i över 50 år och hon är själv 74 år. Hon möter många äldre kvinnor som upplever en förbättring i sängkammaren.

Kvinnors sexlust tar tid

Hon menar att det kan bli på två sätt. Att kvinnor som hon möter lägger sex på hyllan när de blir äldre. De har kanske inte haft lust på längre, och ännu mindre lust fick de i samband med klimakteriet.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Men så har vi den andra gruppen av kvinnor, den som faktiskt hittar sig själva sexuellt när de är äldre. De som säger: ”Nu har jag det bästa sexet jag någonsin haft”. De har hittat sig själva sexuellt, kanske för att de har en ny partner, och blir kära och känner åtrå. Eller för att de får en nytändning i sin nuvarande relation.

En viktig faktor för att uppnå detta är tid. Kvinnor som är äldre behöver inte längre stressa mellan jobb och hämtningar. Och kvinnans sexualitet kräver oftast just tid.

Annons

– Kvinnlig sexualitet är som en ugn, den värms upp långsamt till rätt temperatur och behåller eftervärme. Manlig är som en mikrovågsugn. Den värmer snabbt, säger pling och sedan är det slut, säger Malena Ivarsson till riksförbundet Hjärtlung.

En annan faktor är att äldre kvinnor kan ha mer självförtroende och därför kan slappna av mer i sina kroppar.

Sex börjar i hjärnan

Sexet blir som sagt annorlunda när man blir äldre, inte minst för att ens manliga partner oftare får svårt med ståndet. Men det finns hjälpmedel för honom.

– Det finns ju sexleksaker, men även hjälpmedel som penisringar som kan bli en del av leken. Hjälpmedel behöver inte kännas allvarligt och tråkigt, utan bli ett komplement i helheten, säger Malena Ivarsson.

Inte ens sjukdomar som kan komma med åren, behöver sätta stopp för sexet och lusten, menar Marlena. För det behöver inte handla om penetration. I stället kan man smeka varandra på olika sätt.

Foto: TT/Shutterstock

– Ett sådant exempel är synkroniserad andning. Man ligger intill varandra och andas i samma takt. Det kan vara enormt sensuellt. Eller bara smeka varandra utan att det ska leda någonstans, utan att röra könsorganen. Den ena smeker den andra under en halvtimme och sedan byter man, säger Marlena och understryker att sex primärt inte handlar om kroppen utan om hjärnan. Att sex börjar i hjärnan.

– Hjärnorna behöver stimuleras mer än könsorganen. Gör något nytt tillsammans på det intellektuella området. Ägna er åt gemensam problemlösning som till exempel att skriva en bok ihop. Det är ett sätt att få syn på det som man en gång blev så attraherad av hos den andra, säger Malena Ivarsson.

Annons