Vem är han ? Polisen efterlyser okänt offer i mordutredning
– Trots att vi nu sökt i fler än 50 länders dna-register har vi inte fått fram någon identitet, säger Lars-Gunnar Perlinger vid dödsfallsgruppen i polisområde Halland.
Det var under en skogspromenad i Hällede, på gränsen mellan Skåne och Halland, som ett par gjorde den skakande upptäckten. Delar av ett människokranium som låg på marken. När polis kom till platsen upptäcktes även en liten benbit som stack upp en bit från kraniedelarna. Området söktes av med lik- och arkeologhundar. Då hittades bland annat nästan uppbrunna plastbackar och ett cementblock med benrester i, skriver tidningen Svensk Polis.
Kraniet och fyndplatsen talade för att den okände utsatts för ett våldsbrott och en förundersökning om misstänkt mord inleddes. Experter kopplades in för att med hjälp av spår från platsen avgöra när den okände hamnat där. Och enligt de experterna hade det troligen skett någon gång mellan juni och september 2019. Man hittade också en tröja på platsen. Den tillverkades 2018 och har sålts i bland annat Sverige, Tyskland och Tjeckien.
Benresterna berättade att den okände mannen var en man född kring 1986 och att han troligen inte var skandinav. Tänderna och lagningar tydde snarare på forna Östeuropa.
– Vi har skickat dna-profil från en tand till polisen i drygt 50 länder och till Interpol. Det har kommit många svar men ingen träff, säger Lars-Gunnar Perlinger till Svensk Polis.
Var inte anmäld saknad
Så kallade familjesökningar i polisens dna-register har heller inte gett utdelning och mannen har inte heller kunnat spåras som anmäld försvunnen i Sverige. I jakten på det förmodade våldsoffrets identitet tog polisen in en annan sorts experthjälp. Arkeologen och konstnären Oscar Nilsson fick uppdraget att rekonstruera Hälledemannens ansikte i lera. Ett uppdrag som inte är helt ovanligt. Oskar Nilsson har tidigare gjort ett liknande jobb på den så kallade Ekebymannen. Ett annat okänt brottsoffer som hittades i Skåne 2003. Han har även jobbat på uppdrag av museer och återskapat Bockstensmannens ansikte till exempel.
Ansiktsrekonstruktionen bygger till exempel på 3D-modeller som tagits fram på Rättsmedicinalverket baserat på foton av det skadade kraniet. Andra faktorer som avgör utseendet på modellen är kön, ålder, vikt och etnicitet.
Arbetet är speciellt ur flera aspekter. Speciellt som det rör en brottsutredning som ligger relativt nära i tiden.
– Det är ett blytungt ansvar, inget jag gör rutinmässigt. Samtidigt är det intressant och spännande. Det som tilltalar mig är att göra något samhällsnyttigt, att kunna hjälpa till, säger Oscar Nilsson till tidningen.
"Kan ha skett på annan plats"
Nu har polisen publicerat bilderna på den okände mannen i hopp om att få in uppgifter som kan leda till att han identifieras.
– Enligt analyserna var mannen mellan 30 och 40 år när han dog, och cirka 1,75 till 1,80 meter lång. Han har avlidit någon gång efter 2015 men spår på platsen visar att han har lagts där på sommaren eller hösten 2019. Detta kan betyda att brottet skett på en annan plats än där kroppen hittades, säger Lars-Gunnar Perlinger i efterlysningen.
Den som känner igen mannen på bilden – eller har andra uppgifter som kan föra polisens utredning framåt – uppmanas kontakta polisen på telefon 114 14.