Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Våldtagen som äldre – svenska Elsa och franska Gisèle träder fram

03 dec, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: TT
Två äldre kvinnor håller just nu på att förändra världen. Fransyskan Gisèle Pelicot och svenskan Elsa kliver fram och berättar om våldtäkter som de säger sig ha utsatts för. De vill lägga skammen där den hör hemma – hos förövarna.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

M

annen som jobbade i hemtjänsten i Uppsala och kom hem till Elsa, 84, var närgången. För UNT berättar Elsa hur han började med att kalla henne för "älskling" och ställde obehagliga frågor till henne, sedan pussade han henne på munnen och visade sitt stånd.

Elsa ringde hemtjänstchefen i Uppsala kommun och berättade hur mannen blottat sig och hur han köpt glidmedel "för äldre". Trots detta fick mannen jobba kvar. Ett halvår senare ska mannen, enligt Elsa, ha våldtagit henne.

Mannen har suttit anhållen misstänkt för våldtäkten, men utredningen lades ner i brist på bevis. Han har nu fått sparken från sitt jobb inom hemtjänsten.

Gisèle Pelicot våldtagen av sin egen man

Samtidigt i Frankrike pågår ett rättsfall som skakat om hela nationen. Gisèle Pelicot, 72, menar att hon ska ha blivit drogad, våldtagen och filmad av sin man som hon var gift med i över 50 år och som hon hade barn och barnbarn med. Enligt åtalet ska mannen även ha bjudit in 50 andra män som också står åtalade i den uppmärksammade rättegången.

Gisèlse har begärt att hela rättegången ska vara öppen för allmänheten. Hon vägrar att vara anonym. I Frankrike hyllas hon för sitt mod och lyfts fram som en feministisk ikon.

Gisèlse talar om skammen – att skammen måste byta sida.

– När du blir våldtagen uppstår en skam, och den är inte vår att bära – den är deras, säger hon till The Guardian.

Den pageklippta kvinnan är stark, men visar samtidigt upp hur svårt det har varit. I rättegången berättade hon hur hennes liv förstörts och hon inte vet hur hon ska kunna resa sig igen.

Stödet för Gisèle har varit massivt i Frankrike. Foto: TT

Elisabeth Massi Fritz vill se högre straff

Tillbaka till Sverige. Elsa berättade sin historia i UNT och till en början var hon anonym och kallades för Vera. Precis som många våldtäktsoffer var Elsa rädd för vad människor skulle tänka.

Annons

Men sedan valde hon att träda fram med både bild och sitt riktiga namn. Hon ville inte gömma sig.

Det känns viktigt att visa att det här har hänt en människa

– Det känns viktigt att visa att det här har hänt en människa. Det känns det som att kommunen har glömt, säger Elsa till Unt.

Elsa är tyvärr långt ifrån ensam. Enligt en färsk rapport från Jämställdhetsmyndigheten uppger cirka 15 procent av svenskar över 65 år att de har utsatts för våld det senaste året. Mycket av våldet sker just inom äldreomsorgen, där det sällan upptäckts.

En anledning till det kan vara fördomar och stereotypa föreställningar mot äldre. Nationellt centrum för kvinnofrid pekar på detta. De menar att särskilt kvinnor som utsätts för sexuellt våld inte blir trodda när de försöker berätta om sin situation, för att det finns en bild om att äldre kvinnor inte utsätts för våld, framför allt inte sexuellt våld.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz har arbetat som målsägandebiträde i över 33 år och är specialiserad på våldsbrott och sexualbrott mot kvinnor. Hon riktar skarp kritik mot Uppsala kommun och menar att de har ett stort ansvar i det som hänt Elsa.

– Det är ett hjärtskärande fall och stark berättelse av Elsa, och det väcker många frågor. Det borde ha gjorts en polisanmälan och Elsa borde ha fått stöd och hjälp av ett kunnigt målsägandebiträde, säger Elisabeth Massi Fritz som vill se strängare straff.

Elisabeth Massi Fritz är advokat. Hon är även känd som opinionsbildare i frågor kring sexualbrott. Foto: Privat

– Det är den här typen av sexualbrott som jag anser att det ska finnas möjlighet att döma förövaren till livstids fängelse.

Annons

Mustafa Panshiri ordnar insamling

Sedan Elsa trätt fram har stödet till henne varit massivt i sociala medier. Det har även skapats en swishinsamling av samhällsdebattören Mustafa Panshiri som stöttats av tusentals.

Mustafa Panshiri kom till Sverige från Afghanistan när han var 11 år. Han är utbildad polis men jobbar i dag som föreläsare, poddare och samhällsdebattör. Foto: TT

– Fallet Elsa har med rätta skakat om hela landet. Hon har drabbats av två fruktansvärda övergrepp på kort tid. Först våldtogs hon i sitt hem av en hemtjänstpersonal vars uppgift var att hjälpa henne, sedan följdes detta av Uppsala kommuns kyliga och omänskliga behandling. Ingen människa, allra minst en äldre, ska behöva bli behandlad så, säger Mustafa Panshiri som nu genom en swishinsamling vill hjälpa Elsa.

– Elsa sa själv i en intervju att hon tappat en del av sin värdighet. Det är precis den värdigheten som jag och alla som bidragit till insamlingen vill hjälpa henne att få tillbaka, säger han.

Annons