Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Kända brottsfall Livet med katt

Smuggelhundar ökar risken för rabies i Sverige

05 nov, 2024
author Maria Torshall
Maria Torshall
Pomeranianvalpar i låda
Foto: TT
Smuggelhundar är den största risken för att få in rabies i Sverige.
– Det räcker med en smittad smuggelhund för att vi ska få in rabies i Sverige, säger Erika Karlsson från Tullverket.
Under första halvåret i år stoppade tullen 188 hundar som inte hade rätt papper och vaccinationer för att komma in i landet, men mörkertalet är stort.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?Brand logo
Här är de 7 mest populära hundarna – är din ras med?

Rabiessmitta syns inte. En smittad hund kan gå i veckor och månader utan att visa några symtom på sjukdom, och under tiden smitta både människor och andra djur genom bett och saliv. Men när sjukdomen väl börjat visa sig är den alltid dödlig.

Symtomen kan variera mellan apati och slöhet och aggressivt beteende, att hunden attackerar utan förvarning. Hunden kan gå i cirklar, uppföra sig förvirrat eller vingla när den går.

Sjukdomen är svår att diagnostisera, eftersom man inte kan göra en säker diagnos på djurets hjärnvävnad förrän hunden är död.

Smuggelhundar
Pomeranian är en liten ras, som hundsmugglarna ofte föredrar. Foto: TT

Hundsmugglare fuskar med vaccinationer

Sjukdomen finns i de östra delarna av Europa, och några fall kommer varje år in i Medelhavsländerna med djur som smugglats in från framför allt Afrika. Rabies finns också i hela Afrika, Mellanöstern, Nord-, Central- och Sydamerika, samt i stora delar av Asien.

Annons

Hundar som förs in i Sverige måste alltid vara rabiesvaccinerade, men många hundsmugglare fuskar med vaccinationen, och förfalskar hundens vaccinationsintyg. Många smuggelhundar kommer till Sverige som små valpar, under tre månader gamla, och då har de inte kunnat vaccineras mot rabies.

Tullarbetare på Lernacken
Tullen på Lernacken utanför Malmö hittade och har stoppat flest smuggelhundar under första halvåret i år. Foto: TT

En rabiessmittad hund räcker

Under 2023 stoppade tullen 326 hundar vid gränsen av olika skäl. De allra flesta avvisades och skickades tillbaka, men tolv hundar avlivades av veterinär vid gränsen. Under första halvåret i år har tullen stoppat 188 hundar. Sju har avlivats, 167 skickats tillbaka och några har hamnat i karantän.

– Det räcker med en enda smittad smuggelhund för att vi ska få in smittan i Sverige, säger Erika Karlsson från Tullverket.

Rabies orsakas av ett virus som kan smitta både människor och djur. Viruset orsakar en inflammation i det centrala nervsystemet och kan leda till förändrat beteende. Det är därför rabiessmittade djur kan bli aggressiva och bitas.

Annons
Saliv från en rabiessmittas hund kan smitta en människa om det finns ett öppet sår, eller om salven når slemhinnor. FOTO: TT

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Även saliv från rabieshund kan smitta människa

Hundar är den största risken – de flesta människor smittas genom bett från en infekterad hund. Även saliv från en hund kan smitta om det kommer i kontakt med ett sår eller med slemhinnor.

Annons

När symtomen har börjat visa sig, vare sig det är på människa eller djur, så är sjukdomen dödlig, det finns ingen behandling.

Om en människa har smittats så finns det möjlighet att stoppa sjukdomen genom att vaccinera personen och ge ett specifikt antiserum – men det måste ske innan symtomen har börjat visa sig.

Gatuhund ligger på trottoaren.
Gatuhundar är en vanlig syn i många länder. FOTO: TT

Inte "om" utan "när" rabiessmittan kommer

Än har det såvitt myndigheterna vet inte hänt att vi fått in en rabiessmittad hund i Sverige, men oron är på riktigt.

– Min farhåga är att det inte är fråga om om vi får in en rabiessmittad hund i Sverige, utan när, säger hon.

På Väsby Djursjukhus där Marie jobbar har alla som arbetar på kliniken erbjudits rabiesvaccination som skydd.

Länder nära oss i Europa har redan drabbats av rabiessmittade hundar.

2022 fördes en hund in illegalt i Frankrike från Marocko och hamnade på ett hundstall. Där var den var aggressiv och bet flera personer. När den avlivades kunde man konstatera att den hade rabies. Ingen, varken människa eller djur hann smittas och utveckla sjukdomen den gången. 2021 fick en hund följa med en turist hem från Turkiet till Tyskland. Hunden var sjuk och togs till en veterinär, och dog på kliniken. Det visade sig att den hade rabies.

Annons
Det är lätt att tycka synd om gatuhundar man stöter på på resor utomlands - men viktigt att vara varsam, för smittor syns inte utanpå. FOTO: TT

19-årig svensk kvinna dog

Det enda svenska rabiesfallet i modern tid drabbade en svensk kvinna som smittats under en resa i Thailand år 2020.

Kvinnan kom till sjukhuset bara ett par veckor efter att hon fyllt 19 och var då orolig och ångestladdad och hade ofrivilliga rörelser och ryckningar i armar och ben. Efter några dagar och många samtal med familjen berättade mamman att kvinnan, som alltid hade varit en hängiven djurvän, hade tagit hand om ovårdade och lösdrivande hundar i Thailand.

Kvinnan hade blivit biten av en valp

Under familjens senaste långa vistelse i Thailand hade hon flera månader tidigare blivit biten i höger hand av en hundvalp som senare dött efter en period med ryckningar och kramper.

Mammans historia väckte för första gången misstanken om rabies. Den förstärktes av mammans beskrivning av den första natten på intagningsavdelningen när dottern hade vägrat att ta emot vätska eller mat, trots att mamman upprepade gånger uppmanat henne att åtminstone dricka vatten. Prov på saliv visade att hon hade rabies och efter 17 dygn på sjukhuset avled kvinnan.

Annons

Året dessförinnan, 2019 hade en norsk kvinna dött i rabies, som hon smittats med efter att ha gosat med en vildhund i Thailand.

Den svenska kvinnan som dog av rabies år 2020 hade tagit hand om gatuhundar i Thailand. Foto: TT

Gråzon för veterinärer

Statens veterinärmedicinka anstalt, SVA, har de senaste tio åren provtagit mellan 20 till 40 hundar om året för rabies. Hittills har inget djur visat sig ha viruset.

En veterinär som misstänker att en hund är rabiessmittad är skyldig att anmäla det till Jordbruksverket – men smuggelhundar med falska eller inga vaccinationsintyg är en gråzon.

Vissa veterinärer menar att de självklart kan och ska anmäla dessa till Länsveterinären. Andra att de varken kan eller får anmäla på grund av sekretess och GDPR.

Jordbruksverket säger till Sveriges Radios Kaliber i P1 att de skulle vilja se tydligare reglering i lag här som underlättar för veterinärer.

Just nu ligger frågan hos Regeringskansliet, som säger till Kaliber att de behöver ytterligare underlag i frågan om veterinärers möjligheter att anmäla smuggelhundar, men inte vet inte om eller när detta kan finnas.

Annons

Annons