Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Trädgårdskalender November Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Psykologens nya upptäckt: Det här drömmer din hund om

24 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Vad drömmer din pälskling om? Foto: TT/Shutterstock
Har du funderat över varför din hund skäller, springer eller morrar i sömnen? En forskare på Harvad har undersökt om – och i sådant fall vad – din hund drömmer om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboardBrand logo
Se också: Hunden Kiiva briljerar på sin skateboard

Hundens hjärna är mycket lik människans. Så precis som människan drömmer om natten, så pekar forskning på att även hunden gör det.

Ungefär 20 minuter efter att hunden somnat, börjar den att drömma. Då kan den börja få muskelryckningar eller så kan den börja skälla och röra sig som om den sprang.

Det är inget att vara orolig över. Tvärtom är det ett sundhetstecken.

Springer i sömnen

REM-sömn hos hunden

Hundar har, precis som människan, REM-sömn (eller drömsömn som det också kallas). Det är då under sömncykeln man sover som lättast, så blir man väckt då känner man sig vanligtvis utvilad. Det är också då som man drömmer.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Hur funkar hundens REM-sömn?

  • Hundar tillbringar cirka 10 procent i REM-sömn.
  • Unga hundar tillbringar mer tid i REM-sömn än vuxna hundar.
  • Tränade hundar tillbringar mer tid i REM-sömn än otränade hundar.
  • Hundars sömnbehov varierar beroende på ålder, ras och aktivitetsnivå. Ofta tar hunden också några tupplurar under dagen. Dessa hjälper hunden att återhämta sig från aktivitet och att bearbeta intryck.

  • Källa: Glanna

Människan har REM-sömn fyra, fem gånger per natt. Hundar har det färre gånger och det kan vara därför som hundar behöver mer sömn än människan.

Så vad drömmer då våra fyrbenta vänner om?

Eftersom ingen hund kan föra en drömdagbok likt vi människor, är det svårt att svara med säkerhet på den frågan.

Men mycket pekar på att människan drömmer om saker den upplevt i sin vardag, precis som vi människor.

Annons

Jaga en boll i sömnen

Hunden drömmer om att jaga en boll, springa i skogen, leka med dig eller en kompis. En jakthund drömmer om att jaga vilt medan en spårhund drömmer om att få jobba med nosen.

Men hundar drömmer framför allt om en sak: Dig.

– Eftersom hundar är mycket knutna till sin ägare är det troligt att hunden drömmer om ditt ansikte, din doft och att umgås med dig, säger forskaren och psykologen Deirdre Barret från Harvard till The modern met.

Och när du ser din hund springa i sömnen, eller skälla och röra på ögonen, behöver du inte vara orolig. Utan tvärtom är det ett tecken på att din hund har roligt och spännande i sin dröm.

Men visst, precis som vi människor kan förmodligen hunden också ha mardrömmar. Men väck då inte hunden.

Så, våra hundar är precis som oss, drömmande personer, och bästa du kan ge din hund är många fina upplevelser på dagen – så den har något härligt att drömma om på natten!

.

Annons