Lästips:NYTT! Korsord Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Föräldraskap Att leva med missbruk

Därför stirrar din hund på dig – 8 möjliga anledningar

24 okt, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Foto: Shutterstock/TT
För att kunna bygga en bra relation med sin hund är det A och O att förstå vad den vill. Ett sätt är att studera ögonen. För med dem kan hunden berätta mycket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Hunden har varit människans bästa vän i tusentals år och blivit expert på att kommunicera med oss – bland annat genom ögonkontakt.

Så vad vill din fyrbenta vän? Morrar, skäller och viftar hunden på svansen är det kanske inte så svårt att förstå. Men vad innebär det om hunden bara står på golvet och glor upp på dig? Här kommer svaren!

1. Vill ha mat

Om din hund stirrar på dig samtidigt som den slickar sig runt munnen är det högst troligt att du sitter vid matbordet. Hunden vill helt enkelt smaka av maten!

2. Kärlek

När en hund tittar på dig kan det vara för att den vill skapa en närmare relation med dig. Och det fantastiska är att hundens blick faktiskt fungerar, för hundens blick gör dig lyckligare! Forskning från Japan som publicerats i bland annat den vetenskapliga tidskriften Science, visar att hundens ögonkontakt får i gång produktionen av oxytocin hos människan. Hormonet ger lugnt och välbehag, som i sin tur ger människan lust att klappa hunden. Smart va?

Annons
Tyck om mig, matte! Foto: TT/Shutterstock

3. Ilska

Tvärtemot kärlek kan hunden även förmedla ilska. Är kroppsspråket stelt och blicken skarp, kan det vara så att hunden försöker säga: Backa!

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

4. Vill ha uppmärksamhet

Det bästa hunden vet (och vi ägare) är att få hänga med sin hund. Så stirrar din vovve på dig, kanske i samband med att den håller sin favoritleksak, är det ett tecken på att den vill ha lite kvalitetstid med dig.

Annons

5. Förvirrad

Hunden vill vara dig till lags, men ibland är det inte så lätt att förstå vad du vill. Då kan hunden titta upp på dig och be om tydligare instruktioner.

– Får jag smaka maten?

– Får jag gå över övergångsstället nu?

Hallå, husse, vad vill du egentligen? Foto: TT/Shutterstock

6. Bajsar

Det kan kännas knäppt att din hund stirrar på dig medan den gör nummer två. Men det finns en helt rimlig förklaring till varför hunden söker ögonkontakt medan den bajsar. Det är för att hunden just då befinner sig en extra sårbar situation, så den stirrar på dig för att säga till dig att hålla utkik efter potentiella faror.

– Du har koll på läget va? Inga skumma hundar eller typer är på väg bakom mig?

7. Sjuk eller skadad

Om hunden tittar på dig samtidigt som den verkar trött, eller på andra sätt beter sig annorlunda, kan det bero på att den är sjuk eller skadad. Den försöker säga till dig att den behöver din hjälp.

Annons

8. Känner separationsångest

Många hundar har separationsångest. Ofta beror det på att de är ovana att vara ensamma själva och inte tränats tillräckligt mycket på det, men vissa hundar har svårare än andra att vara själva. Hunden kan därför stirra på dig när den märker att du börjar packa handväskan för att bege dig ut från huset.

Text inspirerad av Reader's digest.

Annons