Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Go'kväll-veterinären Jeremias lever drömlivet på hästgård

18 okt, 2024
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Foto: Birgitta Lindvall Wiik
Han är tv-veterinären som egentligen inte gillar att stå i centrum.
Jeremias Wedin brinner för djurens bästa och lever sitt eget drömliv i dag på en hästgård i Västerbotten, tillsammans med sambon Thomas Wahlström.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Söt syskonkärlek mellan lammungen Måns och hunden TageBrand logo
Se också: Söt syskonkärlek mellan lammungen Måns och hunden Tage

När Jeremias Wedin skramlar med foderhinkar är inte hästarna Malwa, Mathilde och Maj-Gåva sena att komma travande från sin plats längst bort i hagen. Hästarna som går på lösdrift året om flockas snabbt kring Jeremias som klappar dem kärvänligt, trots att ungstoet Maj-Gåva har en tendens att nafsa honom lite här och där.

Älskade livet på bondgård med kossor och kattungar

Jeremias ler, klädd i randig t-shirt, och står med sin häst.
Jeremias Wedin. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Han är veterinären som redan i barndomen drogs till alla sorters djur och gick i ridskola från tio års ålder.

– Jag växte upp alldeles intill Beckomberga mentalsjukhus, där båda mina föräldrar jobbade. Själv lekte jag i sjukhusets trädgård när jag inte var i stallet eller hälsade på någon granne som hade kattungar, skrattar Jeremias och säger att han har dragits till djur så länge han kan minnas.

Doften av kossor gör mig lycksalig än i dag

Han var en flitig besökare på 4H-gården där det fanns många sorters smådjur, minigris, får, getter och shetlandsponny och gick i ridskola från 10 års ålder.

Jeremias sitter med grå pudel i knät och kör röd traktor. Intill står en annan pudel och kikar in.
Som barn besökte Jeremias gärna släkten i Blekinge. ”De hade en bondgård med kossor och massor av katter och det var precis så jag själv ville ha det som vuxen.” Foto: Birgitta Lindvall Wiik

– Mitt första djur var familjens katt Skrutten och senare kom hunden Kodak in i mitt liv. Han var en mix av bordercollie, riesenschnauzer, labrador och schäfer men såg ut som en briard. Han var så stor att jag inte kunde gå ut med honom själv, men han betydde mycket för mig. När Kodak, som var mammas hund, blev pappa till ett gäng valpar fick jag min första egna hund. Scott följde mig i många år, han var min själsfrände från 16 till 28 års ålder. Jag kan knappt prata om hans sista tid i livet än i dag utan att gråta.

Jeremias i vita veterinärkläder med orm i famnen.
Jeremias funderade på att bli agronom och biolog, men kom på att det var veterinär han ville bli. Foto: Privat

Jeremias drömde alltid om att skaffa fler djur och som barn sparade han sin veckopeng, tio kronor i veckan, för att någon gång kunna köpa djur.

Annons

– Min bästa dag under hela året var när vi åkte till mammas släktingar i Blekinge. De hade en bondgård med kossor och massor av katter och det var precis så jag själv ville ha det som vuxen. Tänk att få sitta i gräset och gulla med kattungar! Doften av kossor gör mig lycksalig än i dag, och jag är glad att jag får jobba med kor i min veterinärroll.

Jeremias i vita veterinärkläder med vit kanin. Skrattar. Bakom honom står en vän i lika kläder, hon håller i marsvin.
Jeremias under studietiden i Danmark. Privat

Studerade till veterinär i Danmark

I gymnasiet funderade Jeremias kring sitt framtida yrke. Han valde mellan flera yrken, bland annat funderade han på att bli agronom och biolog, men kom på att det var veterinär han ville bli. Eftersom det var i det närmaste omöjligt att ta sig in på utbildningen i Sverige, som bäst var han 73:e reserv, så studerade han i Danmark.

Hunden Scott, en blandis som såg ut som en svart golden retriever, var Jeremias ständige följeslagare och fanns vid hans sida under större delen av den 5 ½ år långa utbildningen.

Jeremias ler, sitter i brun skinnsoffa som står utomhus. Han är klädd i svart luvjacka, bredvid sitter svart hund, som han håller om.
Jeremias och hunden Scott. Foto: Privat

– Jag hade gärna fortsatt plugga hur länge som helst, det var jättekul och utbildningen var knuten till ett universitetssjukhus för djur där vi fick jobba mycket praktiskt. När jag var färdig hade jag gärna stannat i Danmark, men fick mitt första jobb som distriktsveterinär i Lycksele. Det kändes ok att flytta så långt norrut eftersom en kompis också jobbade där.

Annons

Nära på att bli utbränd: "Jobbade 30 dagar i sträck"

Aldrig hade Jeremias kunnat tro att han skulle bli kvar i Västerbotten år efter år. Men ganska snart efter att han flyttat till Lycksele fick kan kontakt med Thomas, via en dejtingsajt på nätet.

– Vi började träffas. Han bodde i Umeå och varje ledig helg sågs vi antingen hos honom eller hos mig.

Arbetet som veterinär i Västerbottens inland var tufft. Avstånden är långa, Jeremias kunde åka 11 mil enkel väg för att undersöka ett djur. Det var mycket bilkörande och arbetsdagarna var långa.

– Det var lärorikt, men om jag ska vara ärlig blev jag nästan utbränd av arbetstempot. Jag jobbade 30 dagar i sträck utan en enda ledig dag, dessutom nattjourer på det. Förändringen kom när jag sökte mig till en smådjursklinik och flyttade till Thomas i Umeå.

Jeremias med tre hundar på gräsmatta utanför hus.
Till familjen hör också pudlarna Ture, Vera och Sonja samt katterna Röta och Charlie. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Paret hann bo i två olika lägenheter i centrala Umeå innan flyttlasset gick till hästgården utanför Vännäs.

– Jag hade en häst som jag haft inhyst hos andra, men nu ville jag ha en egen gård. Vi letade efter en lämplig gård ganska länge och till slut sa jag till Thomas att om vi inte hittar rätt inom ett år så vill jag att vi börjar kika på alternativ söderut.

Träffade kärleken på dejtingsajt – flyttade till Umeå

Just då kom hästgården i Vännäs ut till försäljning och den hade allt paret kunde önska sig – stora hagar, ett stall som var anpassat för lösdrift och ett välunderhållet boningshus.

Jeremias står intill sin häst i en hage. På andra sidan står Thomas, klädd i grågrön pikétröja. De ser in i kameran och ler.
Jeremias och sambon Thomas trivs med djuren på gården i Västerbotten. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Här huserar parets egna hästar Malwa och Mathilde, som är mor och dotter, tillsammans med kompisens nordsvensk Maj-Gåva.
Till familjen hör också tre pudlar i olika storlekar – storpudeln Ture, dvärgpudeln Vera och hennes dotter toypudeln Sonja. En hästgård ska såklart ha katter också och gårdens jamare heter Röta och Charlie.

Annons

– Röta kom in till kliniken för avlivning, hon var tovig, undernärd och såg inte välskött ut. Jag ville behålla henne och med hjälp av en veterinärkollega fick jag med Thomas, som egentligen är allergisk mot hund, katt och häst, på noterna. Min kollega skickade en bild på Röta till Thomas och frågade ”inte kan du låta henne avlivas?”, skrattar Jeremias och berättar att Röta kom med en överraskning.

Ganska snart efter att katten flyttat hem till paret började Jeremias ana oråd och gjorde ett ultraljud på honkatten. Hon var dräktig! Ungarna placerades hos vänner till Jeremias och Thomas, och när en av dem kom tillbaka – Charlie – fick han stanna på gården med mamma Röta.

Jeremias i tv-studio, bär svart t-shirt, och håller i pudel. Bredvid står Jovan i vit jacka och Carina i förkläde och skjorta.
Jeremias svarar på tittarnas djurfrågor i SVT:s Go’kväll. Här med Jovan Radomir och Carina Brydling. Foto: Håkan Lyktberg/SVT/TT

Tvekade om tv-karriären i Go'kväll: "Så nervös"

Det är inte bara kattungar och valpar som kommit till hemma hos tv-veterinären. Här har också fötts fyra föl. En tilldragelse som är lika spännande varje gång. Även för en veterinär.

– Stoet klarar oftast av fölningen på egen hand men fölet måste komma inom en halvtimme och det får man hålla koll på. Ibland måste man hjälpa till. Jag har varit med om en mardrömsfölning på en lerig äng under åska och regn. Fölet låg fel och jag fick gå in och rätta till det. Vi trodde aldrig att fölet skulle klara sig, men det gjorde det.

Jeremias sitter på huk med svart pudel på gräsmatta.
Jeremias har alltid värnat om djurens bästa. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Jeremias hästhistorier är många och han skrattar gott när han berättar om det hemliga köpet av hästen Malwa. Han köpte avelsstoet, med den fina stammen, tillsammans med en kompis men valde att hålla det hemligt för Thomas. Malwa stod i Stockholm, men Thomas blev misstänksam när Jeremias plötsligt började lägga ut massor av bilder på en ny häst.

Annons

Jag har scenskräck och gillar inte alls att stå i centrum

Malwa har fått tre levande föl, men innan dess har Jeremias upplevt tuffa fölningar med både henne och en tidigare häst som hette Bachara.

– Hon kastade sina tvillingar i sjunde månaden på julaftonsnatten 2016, då hon stod i ett stall i Stockholm. Jag kastade mig på flyget för att vara med och hjälpa till. Det var så hemskt. Även Malwa har kastat ett föl i 10:e månaden innan hon flyttade till vår gård. Efter har hon haft tre lyckade fölningar. Hennes föl har alla fått prinsessnamn på M – Margrethe, Mathilde och Madeleine.

Jeremias med tre hästar i stövlar på lerig mark i hästhage.
Hästarna Malwa och Mathilde, som är mor och dotter, tillsammans med kompisens nordsvensk Maj-Gåva. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Hästhållning är ett av många favoritämnen som Jeremias planerar att prata om under höstens säsong som veterinär i SVT-programmet Go´kväll. Hittills har avsnitten handlat om katter, hundar, marsvin, kaniner och höns.

Nu när den nya säsongen inleds har Jeremias blivit ett känt ansikte och en omtyckt yrkesperson som engagerar tittarna. Men det var inte alls självklart för Jeremias att han skulle bli tv-veterinär med svenska folket.

– Jag tackade nej till en början, jag har scenskräck och gillar inte alls att stå i centrum. Men sedan bestämde jag mig ändå för att ge det en chans och inför första programmet var jag så nervös att jag skakade. Jag kunde inte sova innan det var dags för inspelning.

Jeremias med hund i knäet, inne med växter i bakgrunden.
”Jag brinner framför allt för förebyggande djurvård såsom god avel och att djur inte lider i tysthet i onödan” säger veterinären Jeremias. Foto: Birgitta Lindvall Wiik

Jeremias får bestämma temat själv och förbereder sig minutiöst inför varje program.

– Sedan kan man ju få en blackout i alla fall när man väl sitter där. Första gången hade jag med mig både Vera och Röta som satt i min famn. Jag kunde inte röra händerna så jag satt bara och nickade. Djuren skötte sig jättebra, de ställer upp för mig.

Annons

Viktiga symtomen hos husdjuren – och därför bör du borsta deras tänder

En av Jeremias hjärtefrågor än hundars och katters tandskötsel. Han säger att 80 procent av alla katter och hundar över tio år har tandsten och tandköttsinflammationer som de lider av.

– Mitt råd är att borsta djurens tänder lika regelbundet som dina egna och håll koll på tänderna. Anledningen till att de tappar sina tänder är för att de till slut är genomruttna. Djuren larmar sällan trots att de lider men när man tar bort tandsten och ruttna tänder blir de otroligt mycket piggare och gladare.

Det här är Jeremias

Namn: Jeremias Wedin, 39, distriktsveterinär i Bygdeå, utanför Umeå och tv-veterinär i Go’kväll.

Familj: Sambon Thomas Wahlström, utredare på Umeå universitet, pudlarna Ture, Vera och Sonja, katterna Röta och Charlie, hästarna Malwa och Mathilde.

Bor: På hästgård i Vännäs, utanför Umeå.

Några regelbundna hälsokontroller för djur som ser ut att må bra är inte nödvändigt, men det finns fler saker att vara uppmärksam på:

– Om djuren ändrar mat- och dryckesvanor, går upp eller ner i vikt, om de börjar slicka sig överallt eller inte längre är lika rörliga som tidigare behöver du kolla upp vad det beror på. En hund eller katt ska inte få svårt att gå bara för att de blir äldre. Om den har ont finns antiinflammatoriska läkemedel, precis som för människor.

Vad har tittarna att se fram emot under nya säsongen?

– Jag vill prata mer om hästar och hästhållning men också om katters och hundars blodgivning. Att även djur kan vara blodgivare känner inte alla till. Jag brinner framför allt för förebyggande djurvård såsom god avel och att djur inte lider i tysthet i onödan, på grund av klåda, tandproblem, långa klor och kronisk hälta. Även vård av sjuka djur är viktigt såklart.■

Annons