Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Shama driver modellagentur för kvinnor 45 plus: ”Syns vi inte så finns vi inte”

20 feb, 2025
author Maria Torshall
Maria Torshall
Shama Persson
Foto: Ewa Ahlin
När håret grånade blev Shama Persson modell.
Nu driver hon en modellagentur bara för modeller som är 45 år eller äldre.
– Om någon säger att jag ser gammal ut så säger jag ”tack”. Jag har levt länge och har mycket att dela med mig av.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se ocksÅ: Agneta Sjödin och Annika Jankell om ålderismen i mediebranschenBrand logo
Se ocksÅ: Agneta Sjödin och Annika Jankell om ålderismen i mediebranschen

Gälla skall möter mig i dörren till Shamas modellagentur på Östermalm i Stockholm. Det är Charlie, 11 år, som så snart han fått nosa lägger sig tätt intill sin matte Shama i soffan. De har inte setts på några dagar för Shama har varit i Tyskland på modelluppdrag, och nu vill han inte släppa henne ur synhåll.

– Han skakade i flera timmar när jag hade lämnat honom, säger Shama. Jag älskar honom så mycket!

Det här är Shama


Namn: Shama Persson.

Ålder: 57 år.

Familj: Barnen Rachel, 36, känd som Yoga-girl, Ludvig, 34, Harald, 26 och Maja, 23, barnbarnen Lea Luna och Finneas Sol (båda Rachels barn), samt hunden Charlie, 11, en blandning mellan jack russel och chihuahua.

Bor: I lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Gör: Driver Golden Age Models, en modellagentur för modeller som är 45+, modellar själv.

Läs mer: Shama har skrivit självhjälps-boken Kantstött och väldigt värdefull och har en blogg på femina.se.

Aktuell: Skönhetstävlingen för äldre, Next Golden Age Model, i samarbete med Clarion Stockholm.

Shama utstrålar ett lugn och en vänlig energi. En inre trygghet, helt enkelt. Men den har inte kommit av sig själv, hon har gått igenom skärseldar för att nå hit.

Historien om Shama är historien om kvinnan som blev modell och startade en modellagentur i mogen ålder. Men det är också en historia om en överlevare – för vägen hit har varit lång och krokig. Och smärtsam.

Naturlig skönhet

Shama blev modell efter att hon fyllt 50 och hade slutat färga sitt gråa hår. Hennes modellagentur, Golden Age Models har bara modeller som är över 45 år och är naturligt vackra, utan botox och fillers.

Det senare är en insikt som inte varit självklar, för Shama har själv både haft bröstimplantat och testat botox – men inte längre.

En äldre kvinna med långt vitt hår med en chihuahua i famnen.
Hunden Charlie är fäst vid sin matte – och hon vid honom! Foto: Maria Torshall

– Implantaten i brösten läckte och gjorde mig sjuk, säger hon. Och botox funkade inte för mig, det är jag tacksam för. Jag har aldrig varit så fixerad vid mina rynkor som när botoxen höll på att gå ur.

Annons

Shama drivs, numera, av övertygelsen om att ålderstecken måste få synas – även i glammiga sammanhang som mode och skönhetsannonser.

– Syns vi inte så finns vi inte. Industrin handlar bara om pengar och vill profitera på vår osäkerhet och rädsla för att åldras.

Det inte fanns tillräckligt med kärlek för alla

Den Shama vi ser i annonser och i sociala medier – nästan oförskämt snygg och fräsch i sitt långa gråa hår – är bara en sida. Den andra är mamman och mormodern som kommit till insikt om att hon vill åldras naturligt.

– Får jag önska så vill jag se ut som min faster Ragnhild gjorde när hon var åttio år. Jag är nyfiken på att åldras. Jag vill att mina barn och barnbarn ska kunna följa mitt åldrande som årsringar på ett träd.

En gråhårig kvinna i prickig bikini som sitter och solar i en soffa.
Shama blev modell efter att hon fyllt 50 och hade slutat färga sitt gråa hår. Foto: Jimmy Scott

Jakten på ungdomlig skönhet till varje pris skaver:

– Jag kan irritera mig på att kvinnor, speciellt äldre kvinnor, har konton på sociala medier som heter ”50 plus and fabulous”. Varför måste vi hela tiden bevisa oss? I ett samhälle som inte har några problem med att vi åldras så är det en icke-fråga – och jag tycker att vi följer diskrimineringens lagar genom att säga ”titta hur fantastiskt 58 ser ut, så här snygg kan man vara, så här stark”.

– Ska kvinnor åldras så måste de vara så ”smashing” och fantastiska och gå på gym varje dag – och så är det hela den här plastikoperationsgrejen … Nej, jag köper inte det.

– Det blir kontraproduktivt om vi ska behöva säga ”titta på mig!” Det är som att säga att en kvinna måste ha kostym och höga klackar för att vara med i en styrelse. Nej, varför? Kan du inte bara vara människa och göra det du tycker är kul?!

Annons

Hade en otrygg barndom

Den här inre styrkan har hon inte alltid besuttit. Shama är en överlevare.

– Det är tio år sedan jag gjorde mitt sista självmordsförsök. Sista! För jag vill ju leva.

Nu, vid 58, kan hon se hur mycket av hennes psykiska ohälsa genom livet som bottnar i barndomen, där systrarna blev varandras konkurrenter och antagonister snarare än stöd, och skolan en grogrund för mobbing.

Shama föddes som tredje barn in i en familj som redan knakade i fogarna. Föräldrarna hade hoppats på en pojke och hade namnet klart; Carl. I stället fick den lilla flickan, precis som sina äldre systrar, ett drottningnamn; Margareta.

En äldre kvinna med långt grått hår och couture-klänning som går på en catwalk.
Shama modellar på Stockholms modemässa på internationella kvinnodagen 2024. Foto: Charlotte Brunzell/TT

Shama blev hon långt senare, efter sorger och uppbrott och som ett sätt att förnya sig – men vi kommer dit.

När Shama bara var tre år gammal var skilsmässan ett faktum och flickorna flyttade hastigt med sin mamma från Umeå till Uppsala. Shama, minstingen som varit sin pappas flicka, saknade sin far intensivt, blev mobbad i skolan och sov dåligt.

– Jag föddes in i den där skilsmässan, där det inte fanns tillräckligt med kärlek för alla, och det har präglat mig jättemycket, säger hon i dag.

Shama kompenserade sin otrygghet med att bli en duktig flicka, bäst på allt. Hon levererade i skolan och var en stjärna på fotbollsplanen.

Fastnade i missbruk

När hon var 15 år blev hennes pappa sjuk i cancer, samtidigt som mamman blev arbetslös och deprimerad. Shama tog ut sina uppdämda känslor av sorg och ångest i missbruk av alkohol och mat, som hon åt och kräktes upp, och relationer med äldre killar.

Annons

När pappan dog eskalerade missbruken. Shama bodde själv, drack alla dagar i veckan, jobbade på nattklubb, gick ut gymnasiet med mediokra betyg och blev ihop med en casinoägare som var svartsjuk och kontrollerande. 19 år gammal gjorde hon sitt första självmordsförsök.

Han kom inte hem från jobbet en dag

Hon lyckades inte ta sig ur relationen och några år senare fick hon sitt första barn med honom. Men Shama ville något annat för sig och sin dotter.

Hon sökte och kom in på flygledarskolan och började pendla mellan Uppsala och Malmö – bara för att några veckor in i utbildningen upptäcka att hon var gravid igen. Hon försökte lappa ihop relationen, men när sonen var tre månader gammal kom hon in på flygledarutbildningen, flyttade till Malmö och separerade på riktigt från barnens far. Nu skulle hon skaffa sig en framtid.

En äldre gråhårig kvinna med ett gosedjur i famnen ser sig själv i spegeln.
Shama har haft 30 år av psykisk ohälsa med tre självmordsförsök, men i dag älskar hon sig själv – inifrån och ut. Foto: Jerker Ivarsson/TT

Under militärtjänstgöringen som ingick i utbildningen träffade hon Stefan. Hon beskriver kärleken mellan dem som en aha-upplevelse – det är så här kärlek känns.

Relationen med Stefan skuggades till en början av exets svartsjuka och hot, men när de avtog upplevde Shama, kanske för första gången, harmoni och lugn. Stefan var pilot i flygvapnet och den lilla familjen bodde i Skåne, där han jobbade på F10 i Ängelholm. Han blev barnens styvfar och de gjorde sådant som vanliga, lyckliga familjer gör – åker skidor, besöker vänner och äter söndagsmiddag med hans familj.

– Vi levde ett drömliv, säger Shama.

1993 inträffade det som inte fick hända. En kväll stod Stefans kollegor utanför dörren till deras hus och berättade att hans plan hade störtat i havet under en övning. Stefan hade omkommit.

Annons

– Han kom inte hem från jobbet en dag, och allting gick bara sönder, säger Shama.

Försökte ta sitt liv

Det här var samma år som JAS Gripen störtade över Kungsholmen i Stockholm och olyckan utanför Hallands Väderö blev på sin höjd en notis i media.

Men för Shama rämnade livet och hon försvann ner i en avgrundsdjup depression och gjorde ännu ett försök att ta sitt liv. Precis som första gången var det hennes mamma som hittade henne i tid och räddade hennes liv.

Hon förlorade sitt jobb som flygledare, utbildade sig till grafisk formgivare och flyttade till Stockholm.

Närbild på en äldre kvinna med grått hår och diskret smink.
”Jag kan inte säga att jag är religiös, men jag tror ju på någonting”, säger Shama som fick ett uppvaknande på en retreat. Foto: Jerker Ivarsson/TT

Shama var 26 år när Stefan dog. Hon kapslade in sin sorg och pratade aldrig om den – inte förrän 15 år senare på en retreat.

– Jag kunde prata om allt; mamma, pappa, min dåvarande relation – allt. Men det var helt omöjligt för mig att överhuvudtaget prata om Stefan. Men där och då insåg jag att jag måste öppna den lådan.

Hon berättar hur hon hörde en röst:

– Jag tror inte ens på Gud, men jag låg där på golvet och grät under en tyst meditation och frågade: ”Gud, varför har du övergivit mig?” Då sa en röst: ”Jag har aldrig övergivit dig.”

– Jag tittade runt omkring mig, men nej, alla i rummet höll på med sitt. Då sa rösten det igen: ”Jag har aldrig övergivit dig, du har bara inte sett mig.” Det var som ett uppvaknande. Jag insåg plötsligt att, oj, det finns saker i den här världen som jag inte har koll på, andra dimensioner.

Annons

Har du hört rösten fler gånger?

– Ja, jag har hört den många gånger sedan dess. Den repeterar alltid det den säger, och jag känner att det är någonting jag måste ta till mig, något jag behöver lära mig och förstå.

Är du troende?

– Jag kan inte säga att jag är religiös, men jag tror ju på någonting. Och jag är absolut inte rädd för att dö, jag är nyfiken.

Det var efter den upplevelsen på retreatet, som frågan om hon ville byta namn kom upp.

En äldre kvinna med grått hår blundar samtidigt som hon blir sminkad.
”Vi är inte trådsmala, vi är inte perfekta. Vi har våra rynkor, men jag tycker att gamla människor är bäst!” säger Shama Persson om sin modellagentur för kvinnor 45+. Foto: Jerker Ivarsson/TT

– Jag tyckte att det var ett ypperligt tillfälle för ett skifte mellan det gamla livet och det nya, och börja leva i enlighet med vad som kändes sant och rätt och riktigt kontra krav och prestationer som man känner att man måste leva upp till, förklarar Shama.

– Jag har aldrig tyckt om namnet Margareta. Redan på dagis och under min skolgång fick jag heta ”Margareta, den tjocka och feta” – fast jag aldrig någonsin var varken tjock eller fet.

2008 blev Margareta Shama. Hon hade fyllt 40 och haft ett par relationer efter Stefan, men känslorna var avtrubbade. Vägen mot läkning var bara påbörjad.

Försonades med systern

Året därpå blev hon blixtförälskad i en man som visade sig vara både lögnaktig och ha alkoholproblem. Shama drogs in i ett medberoende och beskriver sig som hjärntvättad och utan självkänsla.

Sex kaotiska år senare fick hon nog och avslutade relationen på nyårsaftonen 2015. Men trots att beslutet var hennes eget sjönk hon åter ner i en avgrund. Hon beskriver i sin bok Kantstött och väldigt värdefull hur hon vaknade en morgon och visste att det var slut:

Annons

”Jag tar alla tabletter jag har och går och lägger mig. Jag skickar ett sms till min äldsta dotter och säger att jag är ledsen, men jag klarar det inte. Jag ligger i sängen med hundarna runt mig och jag somnar.”

Jag vill att samhället ska vara inkluderande

När hon vaknade på intensiven den gången satt hennes syster vid sängkanten, och äntligen möttes systrarna i samförstånd.

– Det var den sista person i världen som jag trodde skulle vara där för mig. Men nu var hon den som inte lämnade mig, som gjorde allt för mig. Det var första gången vi pratade om vår uppväxt och hur den har påverkat henne också. Och – det här låter ju flummigt – men det blev så som det borde ha varit när jag föddes. Att hon skulle tagit emot mig med glädje.

– Det är precis tio år sedan, säger Shama. Nu i dag kan jag känna att det var inte alls jag! Det var inte alls min personlighet. Det var inte alls jag som var deprimerad och inte ville leva!

Efter 30 år av psykisk ohälsa – och tre självmordsförsök – har Shama äntligen landat i sig själv och mår bra. Hon väljer sina vänner med omsorg, lever som singel, tar hand om sin kropp och äter sunt.

– Ska du jobba med det här så behöver du ta hand om dig själv. Du behöver leva hälsosamt så att du är frisk och har livsglädje.

– För drygt två år sedan började jag dricka alkohol igen utan några konsekvenser, så det bevisar att alkoholen för mig var ett sätt att dämpa smärta, inte ett problem i sig. Och nu när jag mår bra finns inte behovet att döva känslorna.

Vill förändra världen

Shama har en nära relation med sina fyra barn, som också har egna täta relationer sinsemellan.

Annons

Och så är det Charlie förstås. Så här långt in i samtalet har han hunnit prova mitt knä en stund – och flyttat tillbaka till mattes soffa. Nu, när Shama kommit så långt i sitt eget liv, vill hon förändra världen.

En vacker äldre kvinna med vitt långt hår som skrattar.
Shama vill förändra modeindustrins syn på skönhet och vill låta äldre kvinnor att ta plats i rampljuset – precis som de är. Foto: Ewa Ahlin

– Jag vill att samhället ska vara inkluderande. Och att mode ska vara inkluderande. Jag vill inte att det bara ska vara unga tjejer som säljer hudvårdsprodukter till oss. Vi behöver tänka om. Ska vi leva i 40 år till och vara diskriminerade och känna oss värdelösa?

I vår bjuder Shamas modellagentur Golden Age Models in till en tävling för naturligt vackra 45 plus-modeller över hela landet.

– Nu vill vi att ”Agda 80” år ska få skina! Äldre, i vår ålder, är inte trådsmala. Vi är inte perfekta. Vi har våra rynkor, men jag tycker att gamla människor är bäst!

Den här artikeln är en del av Allas granskning Bara en siffra.

Annons