Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Krogen Uven har hög åldersgräns – så många år måste du vara för att få komma in

22 mar, 2025
author Maria Torshall
Maria Torshall
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Delad bild: en medelålders man vid en bar som heter Uven, samt två medelålders kvinnor vid ett barbord inne i baren.
Foto: Theresia Köhlin
Puh, vi kommer in!
Våra leg visar att vi är över 55 år.
Det är nämligen åldersgränsen för ett nytt ölkafé i Stockholm som snabbt blivit succé.
– Jag blir känslosam eftersom så många tackar mig, säger ägaren Ahmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Uven Ölkafé: En bar för dig över 55Brand logo
Se också: Uven Ölkafé: En bar för dig över 55

Stora vita siffror på dörren basunerar ut åldersgränsen som gör ölhaket Uven på Södermalm i Stockholm unikt. Gränsen passerar vi, men att vifta med ett digitalt leg i mobiltelefonen fungerar inte – en ”riktigt” analog legitimation är det som gäller.

Och åldersgränsen är strikt. Mannen som stått bakom oss i dörren avvisas vänligt men bestämt.

– Han var bara 54, säger Ahmet Özdemir och ler. Han får komma tillbaka när han har åldern inne.

En man som tar legitimation av två medelålders kvinnor vid ingången till en bar.
Jodå, båda Hemmets redaktörer har ålder inne och blir insläppta på Uven av Ahmet Özdemir. Till vänster Cecilia Gustavsson och i mitten Maria Torshall. Foto: Theresia Köhlin

Just den här kvällen är det fullsatt i den lilla lokalen, och så har det varit sedan Uven slog upp dörrarna i januari och den ovanliga åldersgränsen gav stället en del gratisreklam.

De som vill ha ett bord utan väntetid vänder i dörren – alla bord är tagna och några gäster väntar i baren med en öl eller ett glas vin tills ett bord blir ledigt.

– Det är så det ska vara, säger Ahmet. Du kommer in, beställer en öl, minglar medan du väntar och beställer ditt smörrebröd när du har fått någonstans att sitta. Men så kommer det så klart inte alltid att vara.

Ett smörrebröd på en tallrik samt glas med vin.
Idén till smörrebröden hämtade krögaren i danska ölhallar. Foto: Theresia Köhlin

Han räknar med att rusningen kommer att trappas av och att det blir lite lugnare. Men fördelen med trängseln menar han är att folk börjar prata och umgås, lånar en stol eller delar ett bord – och får nya bekanta på köpet.

Annons

Musiken är nedskruvad till en nivå som är lägre än på många andra uteställen. Och ja, självklart är musiken från 60- och 70-talen för att den ska passa smaken hos klientelet.

Det finns inga tv-apparater som distraherar på väggarna, mötena och samtalen får vara i fokus. Det går fint att prata utan att skrika sig hes.

Ljudnivå för samtal

Just det här med lägre volym på musiken tycker Ahmet är viktigt.

– Om musiken är hög måste man själv höja rösten när man pratar, och man blir tröttare även dagen efter. Enbart själva ljudnivån kan göra att man känner sig bakis. Så vill jag inte ha det här.

En man i 50-årsåldern står lutad över en gatuskylt.
Åldersgränsen 55+ står med stora vita bokstäver vid entrén – kanske är det just det som lockar gästerna? Foto: Theresia Köhlin

Ahmet, som är kurd från Turkiet, kom till Sverige för 25 år sedan. Han klev rakt in i den svenska krogvärlden där hans bror redan jobbade och har stannat i branschen sedan dess. Tanken att öppna en krog bara för äldre har han klurat på länge.

– Det har varit en dröm att ge något tillbaka till alla dem som varit mina gäster i alla år. Att ge dem ett eget rum att umgås i, förklarar han.

Det är skönt att slippa unga killar som tuppar sig

Ahmet ville starta ett gammaldags ölsjapp, ett ställe med smörrebröd och annan lite enklare mat.

– Jag ville begränsa klientelet till en åldersgrupp och tänkte att det skulle vara roligt att göra något för pensionärer. Gränsen 55 år fanns i mitt huvud efter att ha sett hos bostadsförmedlingen att det finns lägenheter för just 55+.

En barmeny med smörrebröd.
Menyn innehåller både barsnacks för en mindre peng och à la carte-rätter som är lite dyrare. Foto: Theresia Köhlin

Han äger även krogen intill, men står i dörren eller baren på Uven så ofta han kan.

Han beskriver skillnaden mellan Uven och sin andra krog – dit också yngre gäster går – som att växla mellan olika språk.

Annons

– I krogköken har det hänt att jag växlat mellan turkiska, svenska och engelska, och det är samma känsla att växla mellan krogarna. Man måste prata med gästerna på gästernas språk, inte minst när man serverar alkohol.

En förolämpning för vissa

Vid ett hörnbord sitter Carina Jansson, 58, Lena Lantz, 56, och Jonna Brodd, 57 och pratar. De har slagit sig ner för att äta och ta något att dricka. Lena och Jonna har känt varandra ända sedan högstadiet, medan Carina kom in i gänget lite senare.

När Jonna, som bor i Visby, besöker Stockholm går de ofta ut för att äta en bit mat.

– Vi hade hört talas om det här stället och ville testa, säger Carina. Vi kommer nog tillbaka!

Tre glada medelålders kvinnor vid ett barbord.
Carina, Lena och Jonna behövde inte visa leg för att komma in – en liten besvikelse! Men de gillar att maten är billig. Och att de slipper ”ungtuppar”. Foto: Theresia Köhlin

De gillar åldersgränsen.

– Det är skönt att slippa unga killar som tuppar sig.

Att få visa legitimation i dörren är faktiskt en av attraktionerna. Här VILL gästerna bli leggade …

– Vi fick inte visa leg och det var jättetråkigt, säger en av de tre väninnorna, och alla brister ut i skratt.

Här är alla en i mängden och smälter in

Vad tror ägaren själv – kommer de yngre att försöka komma in med falskleg?

– Haha! Nej, det tror jag faktiskt inte, säger Ahmet.

Han berättar en anekdot från ett par veckor tidigare.

– Det kom ett par, och mannen såg ganska ung ut så jag bad honom att visa att han verkligen var 55. Han var 58, så han kom in. Men jag frågade inte damen eftersom det syntes att hon var över 55. Då blev hon så sur att hon drog med honom och gick härifrån!

Annars kanske falskleg vore något för Ahmet själv. Han avslöjar att han är en ungdom på 50 år.

Annons

– Ja, hmm, men jag kommer in eftersom jag är så tajt med ägaren, säger han och skrattar.

Priser som i en tidsresa

Som ett extra plus är priserna som en tidsresa till tidigare decennier. Öl för 29 kronor, ett matigt smörrebröd – med inspiration från danska ölhallar – för 39 kronor. Det var väldigt länge sedan en utekväll kostade under hundralappen.

– Titta här, säger Lena, jag fick en bit kött för nästan inga pengar alls.

Ahmet berättar att han besökte danska ölhallar med flera hundra år på nacken och lät sig inspireras av de enkla men goda smörrebröden.

– Det här stället behöver inte gå med vinst. Det räcker att det bär sina egna kostnader, detta är mitt sätt att ge tillbaka.

En medelålders krögare serverar rött vin till en kund i baren.
En rostbiffsmacka och ett glas rött för under en hundring – även priserna är som en tidsresa. Foto: Theresia Köhlin

Många av gästerna den här kvällen är kvinnor. Det sorlas och pratas och stämningen är god. Men visst har även en del män hittat hit.

Händer det att romanser frodas här? Jodå – Ahmet har sett nya bekantskaper djupna under den tid som Uven varit öppet.

– Jag har sett par som börjat prata och bytt telefonnummer. Eller lämnat stället tillsammans, säger han och ler finurligt.

Fyller ett behov

Mötena berör, men det var inte för att agera mötesplats för singlar som Uven kom till (även om program som Hotell Romantik i SVT redan har hört av sig) utan för att bli ett vardagsrum för Södermalms äldre krogbesökare, de som inte riktigt känner sig hemma på trendkrogarna.

Annons

– Jag tror att många tycker att det är skönt att känna sig lite yngre, för här är alla en i mängden och smälter in. Det är informellt, och folk börjar ofta prata med varandra över borden. Och ingen behandlas speciellt för att den är äldre. Det är som att alla förstår varandra eftersom alla är från ungefär samma generation.

Uven verkar fylla ett behov och har hittat en nisch i Stockholms krogvärld som ingen annan riktigt tagit på allvar.

En äldre kvinna vid ett barbord som ler stort och har en kortlek i handen.
Inger Lundqvist tog med kortleken till krogen och tycker det är skönt att kunna prata runt bordet utan att behöva överrösta hög musik. Foto: Theresia Köhlin

Vid ett bord sitter ett större gäng och tar en öl och spelar kort. En av dem är Inger Lundqvist. När vi ber henne kommentera åldersgränsen skojar hon:

– Hej hej, rullatorn står parkerad här utanför, säger hon och ler. När vi hörde talas om det här stället ville jag gå hit direkt. Det är jätteskönt att slippa stökiga och skräniga ungdomar, och så är det inte hög musik eller stora tv-apparater med sportsändningar, säger hon.

En av bordskamraterna fyller i:

– Förr gick vi på ölställen, nu går vi hit. Vi gillar priserna också, det är perfekt att det är lite billigare när man är pensionär.

Inget för nattsuddare

Eva Hansen, som sitter vid en öltunna omgjord till bord tillsammans med väninnan Riitta Pulkkinen, är här för första gången.

– När vi var yngre gick vi ut och dansade, men nu för tiden vet vi inte vart vi ska gå. Det här lät bra när vi hörde talas om det.

Men hon har en invändning – männen känns lite … gamla, tycker hon.

– Jag som är singel vill ju gärna ha något att titta på också.

Två medelålders kvinna vid ett gammalt ölfat som fungerar som bord på en bar.
Helt okej att Uven stänger redan klockan 21, tycker Eva Hansen (t.h.) som ändå ska upp och ta hand om sitt barnbarn nästa morgon. Här i sällskap med Riitta Pulkkinen. Foto: Theresia Köhlin

Uven är inget för nattsuddare, utan stänger redan klockan 21 på kvällen. Ingen risk att sitta kvar för länge och bli trött dagen efter, med andra ord. Bortsett från att kvällen tar slut tidigare är hela upplevelsen som att kliva in en tidsmaskin till tonerna av musik från när det begav sig.

Annons

– Stänger det redan klockan 21? Det visste vi inte. Men det låter bra, jag brukar redan sova vid den tiden, säger Eva.

Jonna från hörnbordet är lika nöjd med att det blir en tidig kväll.

– I morgon bitti ska jag med barnbarnet på babysim, så det passar bra. Det är sådant som är nöjena nu för tiden, säger Jonna och skrattar.

Annons