Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Ögonläkaren varnar för vanliga sjukdomen: ”Kan ta lång tid att upptäcka”

17 mar, 2025
Foto: TV4, Shutterstock/TT
Grön starr, inte att förväxla med grå starr, är en av världens vanligaste ögonsjukdomar.
Trots det finns dålig kunskap om sjukdomen – som ofta kommer smygande.
– Man upptäcker inte sjukdomen i tid, säger ögonläkaren Bo Andersén när han gästar Nyhetsmorgon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögonBrand logo
Se också: Sjukdomarna som du kan upptäcka i hud, hår och ögon

Den lömska ögonsjukdomen grön starr, glaukom, är bland de vanligaste orsakerna till synnedsättning i hela världen. Det som gör den så lömsk är att den kan vara svår att upptäcka – innan den redan gjort skada – och kan i värsta fall orsaka blindhet.

I ett inslag i Nyhetsmorgon vill ögonläkaren Bo Andersén uppmana till att gå och kontrollera synen regelbundet, för att hitta problemet tidigt.

– Man upptäcker [oftast] inte sjukdomen i tid, eftersom den är smygande och inte gör ont, säger han.

Ålder och ärftlighet är riskfaktorer

Ögonsjukdomen beror på skev vätskebalans, som bildar ett högt tryck och angriper synnerven. Det gör så att synfältet krymper väldigt långsamt. Oftast så långsamt att hjärnan kompenserar genom att fylla i de synintryck som försvinner, vilket gör att man inte får några märkbara symptom.

– Om det börjar i ett öga kan det ta lång tid att upptäcka. Hela idén med att sprida kunskap om grön starr är för att man ska upptäcka det i tid. Så att man kan börja behandla, säger Bo Andersén.

När synbortfallet till slut blir uppenbart kan den gröna starren redan ha orsakar stor skada, så som exempelvis ett mindre och mörkare synfält. I allvarliga fall kan man till och med förlora synen.

Hög ålder och ärftlighet är faktorer som ökar risken för att drabbas. Även andra diagnoser, så som diabetes, kan öka risken.

Ögonläkaren Bo Andersén gästade Nyhetsmorgon i ett inslag där han pratade om grön starr. Här illustrerar han hur synfältet kan förändras över tid för de som är drabbade. Foto: TV4

Finns inget botemedel – kan gå att bromsa

I dagsläget finns det inget botemedel mot grön starr och heller inga förebyggande livsstilsval eller preparat som går att ta profylaktiskt. Det pågår dock forskning på ämnet.

Annons

Ögonläkaren Bo Andersén understryker därför vikten av ordentliga synhälsokontroller vid misstanke om synförändringar. Vid tidig upptäckt kan man nämligen bromsa förloppet, genom att sänka trycket i ögat eller ögonen.

– Det vanligaste är att man får droppar eller en laserbehandling som sänker trycket, säger han och berättar vidare att operation kan vara aktuellt i vissa svårare fall.

Avslutningsvis utbildar han tv-tittarna genom att förtydliga att grön starr inte har något att göra med grå starr. Grå starr är en vanlig ögonsjukdom som är lätt att operera.

Annons