Ny svamp upptäckt i Sverige – här kan du hitta den sällsynta arten

Det är forskare på Uppsala Universitet som gjort upptäckten. I studien letade forskarna efter nya arter i Sverige, Norge, Finland och Litauen. Och nu har man hittat en ny svamp som man tidigare inte vetat om.
Men det är ingen svamp man ska äta. Svampen är en art som tillhör släktet Piloderma. Piloderma är bland de vanligaste arterna i Sverige. De lever tillsammans med träd, där de hjälper träden att ta vatten och näring i utbyte mot socker. De är därför mycket viktiga för skogens ekosystem och tillväxt.
Svampen hittad i två länder
Forskarna hittat fem nya arter i svampsläktet Piloderma, skriver Uppsala Universitet i ett pressmeddelande.
En av de nya arterna som forskarna tittat närmare på är Piloderma fugax. Svampen har hittats utanför Gällivare och i Tröndelag i Norge och verkar vara sällsynt. Den sticker ut eftersom den bara växer i gammelskog, till skillnad från övriga arter i släkten.
Dessutom är den både liten och svår att upptäcka. Det är därför som forskarna har gett den lilla svampen namnet fugax, som betyder skygg, gömd eller flyktig.
− Det är intressant men också lite skrämmande att se att i ett släkte som Piloderma, där vi tidigare trodde att alla arter var vanliga, finns sådana här gömda gammelskogsarter, säger Sten Svantesson, forskare vid Uppsala universitet, i pressmeddelandet.
Riskerar att försvinna
Den sällsynta svampen kan dock inte bli långvarig i skogarna.
– De riskerar att försvinna när skogslandskapet omvandlas från naturskogar till plantager. På grund av sin obetydliga storlek har ingen upptäckt dem. Jag hoppas att vår forskning kan bidra till att fler ser och förundras över både sådana här arter och skogar, säger Sten Svantesson.
Bland de fem nya arterna hittades även den så kallade Piloderma luminosum. Det är en mycket vanlig art som lätt känns igen på sina nästan lysande gulorange fruktkroppar.
Tillsammans med sju nya arter som de redovisade i en tidigare studie förra året har släktet Piloderma nu tredubblats i storlek, och vuxit från att vara ett litet till ett medelstort svampsläkte.