5 lättodlade grönsaker: Så lyckas du
Som helt grön inom odling kan det kännas lite darrigt. Vilka grönsaker är säkrast att satsa på? Naturligtvis ska man välja sådant man tycker är gott, annars är det ju ingen mening. Men annars är basgrödor som bygger en måltid kloka val för en nybörjare: alltså potatis, bönor, lök, tomat och lite bladgrönt.
Marek Rolenec, odlande självhushållare engagerad i FOBO* och FOR*, föreslår just de här grönsakerna. Han utgår från sitt eget odlande på 1 000 kvadratmeter söder om Linköping när han här tipsar om sorter och odlingsknep. Han och familjen är i princip självförsörjande på det de odlar – dock olika mycket beroende på hur odlingssäsongen varit. Att resultatet varierar år från år ska man ha med sig som odlare, betonar Marek.– Vädret och andra faktor vi inte kan styra över påverkar alla som odlar, inte bara nybörjare. Bli inte alltför nedslagen över en misslyckad skörd, bara på’t igen!– Växter är levande ting som är beroende av allt runt omkring. Alltid är det något som inte trivs, det behöver inte vara ditt ”fel”.
Marek vill gärna avdramatisera odlandet.
– Det kan kompliceras mycket, inte minst när det gäller jorden. Men det är inte svårt att börja odla grönsaker. Lita på din trädgård, på det du har omkring dig och inte minst på din jord. Det är sällan att de vanliga näringsämnena saknas i jorden.Jorden under gräsmattan är utmärkt att odla grönsaker i, säger Marek och drar en snabb steg-för-steg-instruktion hur man fixar ett nytt grönsaksland: 1. Ta bort grässvålen. 2. Luckra upp jorden med en grep. 3. Tillför lite organiskt material, som kompost. 4. Så och plantera. 5. Lägg på organiskt material, till exempel gräsklipp, under odlingssäsongen.
Marek tipsar
- Lita på att din jord är fullt duglig som den är. Alla näringsämnen finns, förutom att kväve behöver tillsättas vid nästan all grönsaksodling. En lerjord eller sandjord kan också behöva kompostjord för bättre struktur och vattenhållning.
- Använd allt organiskt material du kan få från din trädgård för att göra kompost eller till att täcka odlingsbäddar med.
- Gödsla med näringsvatten gjort av urin eller nässlor och genom att täcka med gräsklipp.
- Tänk på att krukor och pallkragar behöver vattnas oftare än om du odlar direkt i marken.
Skötsel krävs alltid, det kommer man aldrig ifrån. Även en liten odling behöver tittas till mer eller mindre varje dag. Man måste vattna och gödsla, med till exempel kväverikt gräsklipp, nässelvatten eller urinvatten, olika ofta beroende på grönsak och om man odlar i kruka eller ute i landet. Dessutom måste ogräs rensas bort, plantor bindas upp och eventuell ohyra bekämpas.Men att odlandet tar tid är också charmen.
– Tid har alla, säger Marek. Sedan beror det på vad vi väljer att använda den till. Med eget odlande vinner man mycket – du får grönsaker som inte är besprutade, spännande sorter som inte finns i butikerna och du kan dessutom minska hushållets utgifter. Och Mareks tips kring bra nybörjargrönsaker kan alla odlare ha glädje av, se nästa uppslag.
1. Odla tomat
Tomater kan odlas både i växthus och utomhus. Det finns både högväxande sorter och lägre busktomater, även så små att de kan odlas i fönster inomhus.
Tomat är en av de grönsaker där smakskill-naden mellan att odla själv jämfört med att köpa är stor. Det finns massor av sorter med olika smak och utseende att välja bland, framför allt om man själv sår. Det är också lätt att ta frön från sina tomater och så nästa år.Ett klimatargument att odla själv är att impor-terade tomater innebär transport av mycket vatten, eftersom bevattningsgraden för att odla tomat är hög. Ekonomiskt är det en vinning att odla själv jämfört med att köpa ekologisk svensk tomat, som kan ligga på över 100 kronor kilot.
Några odlingstips kring tomater
- För utomhusodling: Välj söderläge, gärna mot en vägg. Det ska alltså vara ett varmt och soligt läge.
- Välj sorter med mindre eller medelstora frukter vid utomhusodling.
- Var noga med att binda upp högväxande plantor så de inte knäcks.
- Ska du odla i kruka, bör den rymma minst 15 liter jord.
Sortförslag - tomat
’Chilega’: Högväxande. Väldigt rikgivande, goda och otroligt söta små röda frukter.
’Blue Fire’: Ganska lågväxande. Medelstora smakrika och vackra frukter i purpur och rött.’
’Oxheart’: Högväxande. Hjärtformade, köttiga medelstora frukter i rött med mycket fin smak.’
’Gelbe Dattelwein’: Högväxande. Producerar massor av små gula dadelformade frukter, nästan som en explosion! En enda klase kan ge 50 frukter.’
’Vesuvio Giallo’: Högväxande. Så kallad vintertomat, vilket betyder att den går att spara längre än andra tomater. Väldigt goda gula, relativt små, droppformade frukter.
’Ponderosa’: Högväxande. Så kallad vintertomat, med ännu längre hållbarhet än ’Vesuvio Giallo’. Kan hålla fram till våren om klasar hängs i rumstemperatur. Guloranga ganska små frukter.
2. Odla bönor
En väldigt lättodlad gröda, det går att stoppa ner ett frö i princip var som helst och lyckas. Du får ofta ut mycket av en bönodling eftersom nya baljor bildas hela säsongen, bönor är dessutom proteinrika och mättande. Bönor är vanligtvis friska och drabbas sällan av ohyra. Spara gärna några bönor på plantan, som du kan torka och så nästa år.
Några odlingstips kring bönor
- Bönor vill ha varmare jord än många andra grönsaker, sådden ska inte ske förrän jorden är cirka 15 plusgrader, vänta hellre än att starta för tidigt. Bondbönor är lite tuffare och kan sås redan vid 5 plusgrader i jorden.
- Ingen näring behövs. Bönor och ärter fixerar sitt eget kväve.
- Buskbönor är enklast att hantera, de blir inte mer än en halvmeter höga ungefär och behöver inte bindas upp.
Sortförslag - bönor
Borlottoböna, ’Borlotto Lingua di Fuoco Nano’: Fantastiskt rikgivande med rödspräckliga vackra baljor. Kan skördas och ätas hela när baljorna är smala som vaxbönor, som större behöver de spritas. 30–40 cm hög.
Bondböna, ’Express’: Snabbväxande ochväldigt lättodlad. Cirka 60 cm hög.
3. Odla bladgrönt
När man ser vad en påse, eller kruka, sallat kostar i butiken, inser man snabbt att det är lönsamtatt själv odla. Det finns massor av sorter, men huvudsallat är kanske inte det första att välja – den kräver mycket vatten och kan bara ätas under kort tid. Välj hellre småbladig sallat som kan plockas under hela säsongen.
Några odlingstips kring bladgrönt
- Så ganska tätt och gallra sedan efter hand.
- Kräver inte särskilt mycket näring.
- Slarva inte med vattningen.
Sortförslag - bladgrönt
Trädgårdsportlak: Nyttiga små blad med lite syrlig smak. Skördas under växtsäsongen.
Vinterportlak: Tjockare blad än trädgårdsportlak, ser lite ut som en suckulent. Köldtålig. Kan skördas på vintern.
Italiensk rucola: Kallas också vild rucola. Flerårig, men bör vintertäckas. Producerar hela säsongen och långt in på hösten. Blir inte träig.
Mâchesallat: Fin hela sommaren till långt in på hösten, levererar mycket och pålitligt. God nötig smak. Köldtålig.
Spenat: Kan sås tidigt på våren och växer snabbt. Går i blom mitt på sommaren, då kan man ta fröer att så senare. Vid sen höstsådd kan spenaten skördas tidig vår.
4. Odal lök
Med tanke på hur ofta lök används som smakbas i matlagningen är den väl värd att odla. Kommersiellt odlad lök besprutas mycket och ekologisk lök är dyr. Man får ut mest vid odling av gul och röd lök, men alla sorter är värda att odla. De tar inte stor plats i anspråk och kan odlas tätt. Lök är lätt att förvara, den kan hängas eller läggas luftigt i rumstemperatur.
Några odlingstips kring lök
- Sättlök är lättare att lyckas med än fröer, men är dyrare. Köp på dig sättlök när den reas ut i slutet av våren.
- Lök är känslig om jorden torkar eftersom rötterna är korta. Täckodling är därför lämpligt.
- Näring behövs, vattna gärna med nässelvatten.
- Alla sorter är inte ämnade för lagring. Läs på om det innan.
Sortförslag - lök
’Red Baron’: Rödlök med bra lagringsegen-skaper. Rund, mörkröd, mild och söt.
’Setton’: Gul lök som tål lagning. Rund form och fin smak.
5. Odla potatis
Med egenodlad potatis slipper man den ganska kraftiga besprutning som sker vid kommersiell potatisodling. Dessutom finns en mångfald av smaker du inte kan hitta i butikerna. Potatis är platskrävande, men när du skördat en bit in i juli kan du odla annat snabbväxande på den ytan. Eller sätta ny sättpotatis för skörd i september–oktober.
Potatis är en av de lättaste grödorna att förvara, genom att låta dem ligga kvar i jorden när blasten tagits av. Då kan de plockas långt in på senhösten – och vintern om man täcker med något som skyddar mot frosten. Det går också att lagra potatis i hinkar med jord på frostfri plats.
Några odlingstips kring potatis
- Det säljs speciella mixlådor med sättpotatis, med allt från fyra till åtta olika sorter i. Ett utmärkt sätt att kunna testa flera olika sorter.
- Potatis kan förgroddas för snabbare skörd. Lägg knölarna ljust så utvecklars groddar. Var dock försiktig vid plantering – då groddarna lätt kan gå av.
- Alla sorter är inte ämnade för lagring. Läs på om det innan.
Sortförslag - potatis
’Asterix’: En pålitlig sort, ger många ganska grova och stora potatisar med lång hållbarhet.
’Amandine’: God, fin smak. Anses av många som en av de bättre delikatesspotatisarna.
Foto: Ann-Charlotte Fägerlind, Anette Brunsell, Anders Kronborg, Timmy Gustafsson, Shutterstock/TT
* FOBO, Förbundet organisk-biologisk odling. FOR, Fritidsodlingens riksorganisation.