Choklad kan försvinna helt – här är det som ersätter
Choklad är en av våra mest älskade sötsaker, men vad skulle hända om det en dag bara försvann?
Studier visar på att dagens klimatförändringar hotar de traditionella kakaoodlingarna och i framtiden kan choklad bara vara ett minne blott.
Kanske var även du en av de svenskar som under jul märkte av att det populära O'Boy pulvret var en bristvara? Om vi inte hittar hållbara lösningar riskerar detta att bli verklighet för fler chokladprodukter – eller kanske för hela chokladindustrin.
Som tur är arbetar forskare och företag världen över med att hitta hållbara alternativ – och framtidens choklad kan vara närmare än vi tror!
Här är framtidens choklad
När kakaoträdens framtid är osäker krävs nytänkande.
Fazer är ett av de företag som tagit sig an den utmaningen och utvecklat en kakaofri chokladkaka baserad på mältad råg.
Produkten, som marknadsförs som en växtbaserad konfektyrkaka, beskrivs ha en ”djup, rostad och bitter smak” som påminner om det vi känner till som: kakao.
Genom att kombinera rågen med vegetabiliskt fett har Fazer lyckats skapa en textur och smakupplevelse som, enligt testpersoner, både är annorlunda och lovande. Smakerna "salt och karamell" och "blåbär" har fått blandade recensioner, men många verkar nyfikna på vad detta kan innebära för chokladens framtid.
Forskare framställer choklad i laboratorium
Samtidigt experimenterar även forskare i Kalifornien på detta och försöker nu odla kakaoceller i deras laboratorium.
Tekniken, som går ut på att låta cellerna växa och dela sig i en sockerlösning, har potential att skapa choklad utan att behöva odla hela träd. Något som kan minska den negativa påverkan på miljön.
Även om framtidens choklad kanske inte smakar exakt som vi är vana vid, ger dessa innovationer hopp om att vi kan fortsätta njuta av något som liknar vår älskade choklad.
Kommer du omfamna nästa stund du äter choklad lite extra kanske?