Richard Tellström: Julskinkan på väg att försvinna helt – här är ersättaren
Allt sedan slutet av 1600-talet har vi ätit julskinka i Sverige. Det som först ansågs vara en raritet inom överklassen spred sig sedan till herrgårdarna för att i slutet av 1800-talet få fäste i hela landet. Men med tanke på den anrika traditionen så var det inte förrän på 1900-talet som julskinkan blev ett vanligt inslag på gemene mans julbord.
I minst 50 år har den varit ohotad etta bland julmaten, enligt Richard Tellström, måltidsforskare och docent vid SLU. Men trenderna förändras, och snart kan julskinkan faktiskt försvinna helt...
– Den kommer inom ett par år, om trenden fortsätter, vara utslagen innan 2030, säger han till Sveriges Radio.
– Den traditionen med mackätande är på väg bort. Så då blir det kanske viktigare när den är nylagad kvällen innan julafton.
En annan favorit ersätter julskinkan
Till Allt om mat förklarar Tellström att ser man till trenderna så har julbordet blivit allt mer grönt. Grönsaker och mindre rätter har fått fäste de senaste åren, och på de har det blivit ett uppsving för desserter. Just gamla slakträtter som press- och kalvsylta minskar i popularitet eftersom de kan upplevas ha en ålderdomlig smak, och på det anses vara "vulgära”.
Samma trend ser man också för julskinkan. Med åren har de blivit allt mindre och mindre i storlek, vilket enligt Tellström gör att man till sist kan ta bort den från sitt julbord utan att det har någon större inverkan för julfirandet.
Så vilken kommer vara svenskarnas nya julfavorit, om nu julskinkan är på väg att försvinna?
– Det är ingenting mindre än Janssons frestelse. Jag skulle inte hålla det för osannolikt att inom fem år kanske runt 2030 så firas julen huvudsakligen med Janssons frestelse, säger Richard Tellström till Allt om mat.