5 klassiker som försvunnit från julbordet – kommer du ihåg den goda julmaten?
När började vi äta gravad lax, vilken tradition är äldst och hur fick Jansson frestelse sitt namn? Här är julmaten som toppar listorna av favoriter – och de som är på väg bort.
Kanske tänker du att du följer en lång tradition när du dukar fram gravad lax och köttbullar på julafton? Då är det dags att tänka om, för just dessa två hör till de mer sentillkomna inslagen på julbordet. Syltan, skinkan och lutfisken har hängt med betydligt längre!
Julmaten som hör till julbordets klassiker
Ska man hitta rötterna till vårt julbord får man söka sig långt tillbaka genom seklerna. Redan vikingarna ”drack jul”, då handlade det förstås om att njuta av julöl.
Kanske fick de också några härliga revbensspjäll till ölet? Revbensspjällen räknas nämligen som det äldsta på julbordet som överlevt till våra dagar.
Gamla anor på julbordet har också julkorven och syltan. Dopp i grytan och gröt (om än inte risgrynsgröt) likaså. Det unnade man sig även i det gamla bondesamhället då man också festade till det med både smör och lite festligare bröd i juletid.
Många av julbordets rätter har gamla anor – som lutfisken och den inlagda sillen. Det är dock inte samma sak som att de alltid varit just julrätter.
Lutfisken var till exempel festmat även vid andra tidpunkter på året. Och under medeltiden var lutfisken ett alternativ till kött som inte var tillåtet under fastan.
När började svenska jultraditionen med maträtter som ett smörgåsbord?
Från mitten av 1800-talet och framåt dyker en efter en av det vi i dag betraktar som klassiker upp på julbordet. Det är också då som vi svenskar börjar att använda ordet smörgåsbord om måltider som dukas upp av många, små och naggande goda rätter. Många av dessa – som sill i olika inläggningar – lyfts sakta men säkert över till julbordet.
I början av 1900-talet tar det verkligen fart. 1927 listas i Hemmets Stora Kokbok vad ett präktigt julbord bör innehålla, i både slott och koja.
Några exempel till lunchen – julost, fläskkorv, leverpastej, kalv- och pressylta, sillsallad, dopp i grytan och julskinka och revbensspjäll. Till kvällsmat på julafton föreslås lutfisk, risgrynsgröt och smörbakelser.
Men hur var det då med köttbullarna? Och laxen? Ja, köttbullarna dyker inte upp som ett givet inslag på julbordet förrän under 1970-talet. Laxen, som länge varit given på smörgåsbordet, blir faktiskt inte ett ”måste” förrän på 90-talet!
5 julrätter som snart kan vara ett minne blott:
- Grisfötter
- Kalvtunga
- Lutfisk
- Ål
- Sylta
Det är inte bara grishuvudet som julfirare sagt tack och hej till. Även grisfötter och kalvtunga har mer eller mindre försvunnit helt från julbordet.
När Demoskop gjorde en undersökning 2023 om vilka som är svenskarnas minst omtyckta julrätter så ser man även att det finns andra klassiska rätter, i det här fallet lutfisk, ål och sylta, som ligger i riskzonen för att fasas ut.
Källa: Livsmedelsföretagen