Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Experten: 5 knep för att undvika smittohärden på julbordet – livsmedlet du ska se upp med

03 dec, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
Marie-Louise Tham Danielsson tipsar om julbordet i Nyhetsmorgon
Julbordens tid är här! Mängder av människor delar på stora bufféer runtom i landet och risken att bli sjuk är dessvärre stor. Här får du tips på vad du kan göra för att undvika smittohärden och njuta av julbordet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariskaBrand logo
Se också: Så gör du om de klassiska julbordsmaträtterna till vegetariska

Nu är vi framme vid den tiden på året då det vankas julskinka, Janssons frestelse, vörtbröd, rödbetssallad och dopp i grytan. Mängder av godsaker dukas upp i en stor buffé och det är dags för fest.

Kanske håller du dig till ett julbord på julafton eller så vill du maxa december och hinna med så många julbord som möjligt? Oavsett hur många julbord du äter finns det en risk att få i sig otäcka baciller om du inte tänker dig för.

Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson-Tham, delar med sig av vad du behöver tänka på för att undvika smittohärden på julbordet.

Håll dig undan smittohärden på julbordet

Den "fula jultröjan" är på och det är dags att gå på julbord tillsammans med kollegorna på jobbet. Ni anländer till den härliga buffén fylld av julmat – men hur länge har matet stått framme? Hur kan du med säkerhet veta att maten inte gör dig sjuk?

När Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, besökte Nyhetsmorgon delade hon med sig av några smarta knep vi kan ta till för att säkerställa att vi håller oss friska från oönskade bakterier:

Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, har stenkoll på bakterier. Magnus Hallgren / DN / TT
  • Spana in gästtoaletten på restaurangen. Är den fräsch vittnar det om att du är på ett ställe som värnar om hygienen. Det ger även gästerna bättre förutsättningar att upprätthålla god hygien vid buffén.
  • Personalen och borden. Har personalen rena kläder och hålls borden fräscha mellan varje gäst tyder det på en restaurang som tänker på hygienen.
  • Sök låga uppläggningar. Vid själva buffén kan det se olika ut. Vissa har stora mänger mat framme medan andra har mindre uppläggningar som fylls på oftare. Ett högt berg med mat riskerar att samla på sig bakterier då maten högst upp inte får kontakt med kylan eller värmen underifrån. Välj bufféer med låga och mindre uppläggningsfat som underhålls kontinuerligt.
  • Håll koll på temperaturen. Det kanske säger sig självt men det är ack så viktigt att se till att den varma maten är varm och den kalla maten hålls kall. Varm mat bör vara 60 grader eller varmare, medan den kalla maten bör vara 10 grader eller kallare.
  • Plocka från rätt sida uppläggningsfatet. Bufféerna fyller på sina uppläggningsfat allt eftersom kvällen pågår. Vissa restauranger väljer att byta ut hela brickan medan andra fyller på den biten av fatet som tömts. Längst bak på fatet riskerar det att ligga mat som legat framme länge i rumstemperatur. Plocka därför alltid maten som ligger längst fram på fatet.

Här är livsmedlet du ska vara extra försiktig med

Utöver att se till att den varma maten hålls varm och att den kalla hålls kall finns det ett livsmedel på svenskarnas buffébord som Marie-Louise Danielsson-Tham höjer ett extra varningens finger för. Ägget.

Annons

Vid ett annat besök på Nyhetsmorgon berättar hon varför just ägget kan vara extra lömskt.

– Äggula är som godis för bakterier, de älskar det, säger Marie-Louise.

Hon förklarar vidare att vi alla har hudbakterier på händerna, så kallade anti stafylokocker, som i vissa fall kan ge oss matförgiftningar.

– Vissa av de här stafylokokerna är väldigt elaka. När de kommer ner i mat som de tycker om, exempelvis äggula oavsett om den är kokt eller rå, då börjar de bilda ett gift.

Så håller du dig frisk

Även om vi tvättar händerna noga finns risken att bakterierna finns kvar på händerna och att de kommer i kontakt med ägget och i sin tur gör oss sjuka.

Marie-Louise tips för att se till att hålla oss friska är att hålla koll på hygien, temperatur och tid.

  • Håll en god hygien och tvätta dina händer ofta och noga.
  • Äggen bör förvaras vid 10 grader eller kallare – då kan inte bakterien frodas.
  • Äggen får stå i rumstemperatur i max två timmar, efter det riskerar de att bli dåliga.
Annons