Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Vilken plastgran ska du köpa om du vill tänka på miljön? Här är svaret

28 nov, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
Kvinna inspekterar plastgranar, närbild plastgran med ljusslinga
Stockfoto
Äkta julgran eller en plastgran – vad är bäst? Är en plastgranen alltid en miljöbov eller finns det undantag som bekräftar regeln? Här reder vi ut eventuella frågetecken om plastgranen och ger dig tips på vad du kan tänka på för att göra smarta val i jul!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se 5 tips på hur du varvar ner under julenBrand logo
Se 5 tips på hur du varvar ner under julen

När julen nalkas är det för många en tid att pynta våra hem. Vi byter ut gardiner, soffkuddar och handdukar till juligare färger och motiv. Prydnadstomtar och ljusslingor skapar mysiga små vrår.

Kronan på verket är i regel den stämningsfulla julgranen som vittnar om att det snart är dags för lite efterlängtad ledighet.

Valet av julgran leder däremot årligen till vilda diskussioner – är det tabu att ha en plastgran och samtidigt värna om miljön? Finns det miljövänliga plastgranar? Vi reder ut och ger dig tips på vad du ska tänka på.

Plastgranen ökar i populäritet

Alla har inte möjligheten eller lust att ha en riktig gran hemma och väljer därför en gjord av plast. Det kanske är för trångt med en riktig gran eller så finns det husdjur som busar och skapar barrkaos. Oavsett anledning har man kunnat se att intresset för plastgranar har ökat under de senaste tio åren.

Förra året noterade återvinningscentralen i Eskilstuna att färre julgranar lämnats in efter julen, vilket man trodde berodde på att just fler gått över till plastgran.

Plastgranar
Utbudet av plastgranar har ökat markant de senaste åren. TT/Dmitrii Pridannikov

Därför har plastgranen ökat i populäritet

Det finns flera möjliga förklaringar till varför fler valt att gå över till plastgran. Här listar vi några av de vanligaste argumenten:

Annons
  • Ökat hållbarhetstänk. Då plastgranen återanvänds varje jul minskar behovet att köpa en ny gran varje säsong vilket sparar dig både pengar och minskar resursanvändningen.
  • Allergivänlig. Plastgranen fungerar för alla – även de som är känsliga eller allergiska för stark granlukt.
  • Barrfritt. Du slipper oroa dig för barrkaos och springa med dammsugaren eller vattenkannan stup i kvarten.
  • Bestående. Oavsett när du väljer att plocka fram din julgran kommer den ha samma fina form och färg vid jul.
  • Minskar avskogning. När efterfrågan sänks på äkta granar minskar risken för skogsskövling.

Att tänka på vid köp av plastgran

Även om det på många sätt är praktiskt med en plastgran bär den med sig många nackdelar. Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen har påpekat att plastgranen är det absolut sämsta alternativet ur en miljösynpunkt då den oftast tillverkas i Asien och består helt eller delvis av miljöfarlig PVC-plast som ger ifrån sig giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning. Långa transporter på flera tusen mil till Sverige påverkar dessutom miljön väldigt negativt.

Hur ska man då tänka om man ändå vill ha en plastgran men samtidigt värna om miljön?

Enligt en studie som gjorts av italienska forskare i Florens finns det olika nivåer av klimatbelastning vid användandet av plastgranar. Studien visade att en vanlig, äkta odlad gran orsakar utsläpp på omkring två kilo koldioxidekvivalenter under sin livscykel. En enklare plastgran genererade omkring 11 kilo medan en finare plastgran gav ut 29 kilo koldioxid.

En enklare plastgran är alltså enligt studien bättre för miljön än en dyrare. Forskaren Andrea Laschi påpekar dock att det i slutändan handlar om tid och att det i längden är bättre för miljön att återanvända sin plastgran, oavsett nivå, än att köpa en ny äkta gran varje år.

– Om jag tar hand om mitt fina konstgjorda träd och byter det vart 20:e år, då är det naturliga trädet sämre för klimatet än det konstgjorda trädet efter 16 år, förklarar han i en intervju med ATL.

Summa summarum: Om du köper en plastgran – se till att använda den så länge som möjligt!

Granen som är bäst för miljön

Vill du hitta julgranen som är allra bäst för miljön på kort sikt är det äkta varan du ska leta efter.

Annons

Naturskyddsföreningen tipsar om KRAV-märkta rödgranar och kungsgranar som det allra bästa alternativet. En närodlad ekologisk svensk gran kommer på en tät andraplats då bägge typerna är besparade från starka bekämpningsmedel som kan vara skadliga för naturen.

De äkta granarna kan, till skillnad från plastgranen, dessutom generera ny energi.

När julgranen dansats ut är det bra att undersöka om din kommun har en speciell uppsamlingsplats för granar för att skicka vidare för uppeldning i närmsta värmeverk. Energin från en enstaka gran som som eldats upp i ett värmeverk motsvarar nämligen el som räcker till att köra mellan 3-4 maskiner tvätt!

Bonustips! Har du inte plats för en stor gran kan en sockertoppsgran i kruka vara ett bra alternativ. Den kan du dessutom plantera utomhus och låta växa vidare när säsongen är över.

Annons