7 saker som minskar dina elkostnader i vinter – misstaget som kostar dig pengar
På vintern spenderar vi mer på el. Det är nästintill oundvikligt. Vi förlorar dagsljus och behöver använda fler lampor. Vi höjer temperaturen på våra element. Vi vill ta en värmande dusch eller bad efter en promenad ute i snön och snålblåsten.
Många bäckar små heter det ju och när det kommer till elförbrukning så stämmer det verkligen. Många små beteenden kan göra att vi förbrukar mer el än vad vi själva förstår. Här listar vi några saker du kan tänka på för att dra ner på elräkningen – och ändå njuta av vintern.
Saker du kan göra för att dra ner på elräkningen
Den största boven om vintern är kylan. Den tvingar oss till mångt och mycket att förbruka mer el.
Vattenfall är Sveriges största producent av fossilfri el och de har noterat flera saker som svenskarna kan göra för att minska sin energiförbrukning på vinterhalvåret – utan att vi behöver sänka vår livskvalité.
- Möblera smart. Om du har möbler som står för nära element stänger de in värmen och låter den inte färdas vidare ut lika bra i rummet. En genomtänkt möblering kan minska uppvärmningsbehovet med upp till 500 kWh.
- Dra ner persiennerna eller dra för gardinerna på kvällen. Det hjälper att täta fönstren och kan minska uppvärmningsbehovet med upp till 350 kWh.
- Sänk temperaturen i de rum du inte använder dagligen, så som förråd och garage. Du kan även se över temperaturen i hela hemmet. För varje grad man sänker snittemperaturen med minskar elen till uppvärmning med imponerande 5 procent!
- Torka din tvätt utomhus. Att torka tvätten i en äldre torktumlare eller i ett torkskåp drar ungefär fyra gånger så mycket el som det går åt att tvätta den. Är det minusgrader går det utmärkt att torka kläderna utomhus även på vintern och det kan minska elanvändningen med cirka 500 kWh/år.
- Se över dina kranar. En droppande varmvattenkran stjäl otroligt mycket energi helt i onödan. Om du åtgärdar en droppande kran kan det spara cirka 700 kWh/år, motsvarande en dusch om dagen!
- Använd diskmaskinen. Ja du läste faktiskt rätt. Diskmaskinen drar cirka 1 kWh per disk vilket är mer energieffektivt än en vanligt handdisk som i regel drar 2-3 kWh el. I ett hushåll som diskar 220 gånger per år blir besparingen med diskmaskinen 500 kWh/år.
- Håll koll på handdukstorken. Även om den är både praktisk och effektiv drar handdukstorken en hel del energi då den oftast står på dygnet runt. Om du slår av handdukstorken, antingen manuellt eller med timer, när handdukarna är torra och bara har den igång två timmar om dygnet kan du spara omkring 800 kWh/år.
Vanliga misstaget med elen som kostar dig pengar
Att ha golvvärme i badrummet blir mer och mer vanligt i hushållen runtom i landet. Det är bekvämt och inte minst mysigt att ställa sig på när fötterna är extra frusna efter en dag ute i kylan.
Man skulle kunna tro att värmegolv är en onödig lyx som drar en massa energi, men faktum är att du kan spara el om du använder golvvärmen på rätt sätt. Ställer du in temperaturen på samma temperatur som resten av hemmet, eller strax under, och ser till att stänga dörren till badrummet kan du få rummet att upplevas varmare än det är. Du behöver inte öka värmen i resten av rummet vilket sparar på elkostnaden.
Misstaget som många gör är däremot att ställa golvvärmen på en högre temperatur än resten av hemmet och låta dörren stå på glänt så att värmen försvinner ut – detta drar otroligt mycket el och du får inte ens njuta av värmen.
Vattenfall tipsar om att dra ner på golvvärmens temperatur ifall den är högre än resten av hemmet, stänga dörren till badrummet och stänga av golvvärmen under sommarhalvåret. Då kan du minska din elanvändning med omkring 1000 kWh/år.
Källa: Vattenfall