Förnya din gjutjärnspanna med enkla knepet – misstaget du INTE får göra
Gjutjärnspannan har funnits med oss länge – och då menar vi riktigt länge. Den tidigast kända framställningen av gjutjärnspannan var redan 500 f.Kr. i Kina! Den blev däremot inte en vanlig köksdetalj i Europa förrän under medeltiden.
Fördelar med gjutjärnspanna
Vad är då som är så bra med denna tunga stekpanna?
- Den fungerar på alla värmekällor, inklusive öppen eld, och har en jämn värmefördelning.
- Går att använda i ugnen (så länge du inte har ett trähandtag).
- Tål alla typer av köksredskap, inklusive metall.
- Gjord på endast naturliga råvaror och är därför helt återvinningsbar.
- Berikar maten med järn. När du lagar mat i pannan, speciellt vid långkok med syrliga ingredienser som tomat eller vin, löses en del järn ut och tillsätts i maten.
Den främsta och mest omtalade fördelen med gjutjärnspannan är däremot dess långa livslängd. Tar du hand om din panna rätt kan den hålla 25-30 år eller ännu längre!
Så rengör du din gjutjärnspanna
Har du gjort ett härligt loppisfynd eller kanske fått ärva en gammal släktklenod? En skruttig gammal gjutjärnspanna kanske inte ser så mycket ut för världen men med några enkla steg blir den som ny igen. Det enda du behöver är en diskborste, svinto och lite matolja.
1. Blöt upp gjutjärnspannan med skållhett vatten och gnugga över den med en diskborste.
2. Skrubba sedan pannan med svinto för att få bort rost och andra ojämnheter. Du kan även gnugga med grovsalt om smutsen inte släpper. Här kan du ta i ordentligt.
3. Sätt din panna på en spisplatta med låg värme och låt den torka. Smörj därefter pannans insida med lite matolja med hjälp av hushållspapper.
4. Höj värmen på plattan och låt pannan stå tills all matolja sugits upp. Tillsätt mer matolja och upprepa tills pannan inte längre suger upp mer olja. Då är den klar.
Extra tips! Rengör din gjutjärnspanna direkt efter att du använt den och se till att torka den ordentligt, då minskar du risken för rost.
Misstaget du inte får göra när du rengör gjutjärnspannan
Även om gjutjärnspannan tål alla typer av köksredskap och värmekällor finns det något du inte får göra.
När vi står vid diskbänken och ska få bort envisa ingrodda fläckar går det för många nästan på automatik att sträcka sig efter diskmedelsflaskan. När det kommer till gjutjärnspannor är det här den största synden du kan göra. Du får aldrig aldrig aldrig använda diskmedel i din panna.
Varför är det så farligt?
Jo, när du häller ner diskmedel i gjutjärnspannan löser det upp allt det fett som du tidigare bränt in vilket gör att pannan förlorar sin skyddande hinna. Maten riskerar nu att brännas fast lättare och stekytan blir ojämn.
Har du råkat använda diskmedel är det däremot inte kört. Rengör pannan enligt beskrivningen ovan och "bränn in" den på nytt genom att tillsätta matolja i pannan under värme tills den inte längre suger upp mer olja.