Därför ska du lägga potatis i brödpåsen – 5 knep som gör att ditt bröd håller längre
Visst är det tröttsamt när det nybakade brödet blir torrt eller mögligt bara efter några dagar?
Matsvinn är ett vanligt problem i många hushåll, men med några enkla knep kan du förlänga brödets kvalité och njuta av det längre!
Här delar vi med oss av fem tips – inklusive det oväntade men effektiva knepet att lägga en potatis i brödpåsen!
5 knep för att brödet ska hålla längre
1. Förvara brödet i rumstemperatur
Enligt Livsmedelsverket trivs bröd bäst i rumstemperatur, där det får lagom ventilation. Undvik kylskåpet eftersom att kylan gör att brödet blir torrt och smaklöst.
Linda in det i en ren kökshandduk eller lägg det i en papperspåse för att skydda det mot luft och ljus.
2. Lägg en potatis i brödpåsen
Ett klassiskt husmorsknep är att lägga en rå potatis i påsen tillsammans med brödet. Potatisen avger fukt, vilket hjälper till att hålla brödet mjukt och förhindrar att det torkar ut.
Det är dock viktigt att byta ut ut potatisen vid jämna mellanrum för att undvika att den ruttnar.
Enkelt men effektivt knep!
3. Frys in brödet
Frysen kan vara din bästa vän när det kommer till flera matvaror – inklusive brödet.
Skiva brödet innan du fryser det, så kan du enkelt ta ut den mängd du behöver sedan när du ska rosta det.
4. Återuppliva torrt bröd i ugnen
Om brödet har blivit torrt kan du återuppliva det genom att fukta ytan lätt med vatten och sedan värma det i ugnen på 100 grader i några minuter.
Det är både smidigt och går relativt fort.
5. Använd en brödlåda
Är det något du inte redan har så är det hög tid att införskaffa sig en!
En brödlåda med små ventilationshål är idealisk för att förvara bröd och den skyddar mot luftens fuktighet vilket gör att brödet håller sig mycket längre.
Är man inte sugen på att lägga massa pengar på en sådan så finns det alltsom oftast på flera second hand butiker.
Genom att följa dessa fem enkla knep kan du minska matsvinnet och njuta av bröd som smakar gott längre!