5 köksmaskiner som alla ville ha förr – kommer du ihåg de trendiga köksprylarna?
Har du manicker och redskap i köket som du knappt minns vad de används till? Då är du inte ensam. Och säkert har du haft någon av de här köksmaskinerna genom åren, som alla gått från att vara högsta mode till att bli hopplöst ute.
Köksprylarna som var moderna vid matlagningen
Här är några varianter vi minns:
1. Fonduegryta
På 1960-1970-talet var man inte ”inne” om man inte hade en fonduegryta att samlas runt på middagsbjudningen.
I början var de traditionella med värmare undertill, men med åren blev den elektriska varianten mer populär. I dag är fonduen mindre vanlig.
2. Bänkdiskmaskin
1959 kom Electrolux första diskmaskin, bänkdiskmaskinen D19. Den kallades Runda burken och producerades i 50 000 exemplar fram till 1973. Försäljningspriset 1959 var 410 kronor.
3. Bakmaskin
Den här köksmaskinen är en vattendelare, man antingen älskar eller hatar den.
Bakmaskinen kommer från början från Japan, och kom till Sverige 1987. Redan året efter 1988, utsågs den till Årets julklapp.
4. Pastamaskin
I dag är den här köksmaskinen sakta på väg tillbaka in i våra kök, men under årens lopp har den kommit och gått i popularitet, inte minst som present. Särskilt under 1980-talet var pastamaskinen ett måste i trendkänsliga kök.
5. Woken
De första wokarna gjorde sitt intåg i svenska kök i slutet av 1990-talet. I början var många av dem fristående elektriska varianter, innan vi lärde oss mer om hur de ska användas. 1990 utsågs woken till och med till Årets julklapp. I dag är de inte lika vanliga, inte minst på grund av utrymmesskäl.