Här är den bortglömda ingrediensen som gör ditt vita bröd nyttigt
Vitt bröd har länge fått stå i skuggan av mer näringsrika alternativ som fullkornsbröd. Men nu kan det vara dags för en förändring.
Forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) visar att vetekli, en ofta bortglömd biprodukt, kan göra vitt bröd både nyttigare och mer smakfullt – utan att förlora sin älskade fluffighet, skriver forskning.se.
Genom att förändra fibrerna i vetekli kan vi snart få njuta av bröd som är lika bra för kroppen som för smaklökarna.
Hur gör man vitt bröd nyttigare?
Vad är då vetekli? Jo, det är den fiberrika delen av vetet som vi annars ofta slänger bort när vi maler vete till mjöl.
– De flesta svenskar föredrar vitt, fluffigt bröd framför fullkornsbröd. Det bidrar till att nästan 70 procent av befolkningen inte äter tillräckligt med fibrer. Samtidigt finns det gott om vetekli, som är rikt på fibrer, men det vill de flesta inte ha i sina bröd, säger doktoranden Solja Pietiäinen till forskning.se.
Vanligtvis används det till djurfoder, men forskare har nu hittat sätt att ta tillvara på det och använda det i bakning. Och det bästa? Det kan göra ditt favoritbröd både nyttigare och godare!
– Jag vill lösa det här genom att ändra fibrerna i vetekli så att de kan bakas till ett bröd som fler vill äta, säger Solja Pietiäinen.
Fibrerna i vetekliet tas fram genom att man använder vatten och tryck, och sedan behandlas de med enzymer för att få en bättre konsistens när de bakas. Genom att göra fibrerna mindre har forskarna lyckats skapa ett bröd som både är fluffigare och mer hållbart, samtidigt som det behåller sitt höga fiberinnehåll. Med andra ord, ett bröd som smakar som de flesta gillar, men är betydligt nyttigare.
Fördelarna med att äta det ljusa brödet
Doktoranden Solja Pietiäinen menar på att det är forskningens ansvar att det sker en förändring och att konsumenter ser vetekli som mer än en restprodukt.
– Att kunna använda mer vetekli som ingrediens förbättrar inte bara konsumenternas hälsa utan gör också spannmålsberedningen mer effektiv, vilket både är mer hållbart och skapar mer värde ur sidoströmmen. Så det här gynnar verkligen konsumenterna, industrin och planeten, säger Solja Pietiäinen.