Så länge håller riset i kylen – misstaget som kan göra dig sjuk
Ris går att kombinera och användas till mängder av olika maträtter vilket gjort det till en av basvarorna i många skafferier. När det kommer till att koka ris är det väldigt vanligt att vi kokar för mycket och det blir rester som vi kanske inte alltid vet vad vi ska göra av och det riskerar att bli matsvinn.
Får man värma upp och äta kokat ris? Genom åren har det framkommit att risrester kan leda till matförgiftning, men när är det egentligen den risken infaller och finns det något vi kan göra för att förebygga det?
Här går vi igenom det vanliga misstaget många gör när de sparar ris som gör dem sjuka samt hur länge du kan förvara ditt ris i kylen på ett säkert sätt.
Därför blir vi sjuka av risrester
I livsmedel så som ris och pasta finns det en vanlig bakterie som kallas Bacillus cereus. I små doser är den inte skadlig för oss men om den fått chansen att föröka sig kan den bidra till en otrevlig matförgiftning.
Bacillus cereus är en sporbildande jordbakterie vilket innebär att den är värmetålig. En delande bakteriecell dör ofta vid uppvärmning men sporer är starkare än så och kan överleva både ångkokning, grillning och stekning. Om tillräckligt många sporer fått växa till sig kan det skapa en skadlig mängd bakterier vilket i sin tur gör oss sjuka. Det låter kanske lite krångligt men det innebär i praktiken att om vi sparar till exempel vårt tillagade ris på fel sätt så kan bakterien frodas och göra oss matförgiftade även om vi värmt upp och tillagat riset på nytt.
Vanliga misstaget vid förvaring av tillagat ris
Det vanliga misstaget många gör är att utsätta riset för så kallad långsam avsvalning. Det innebär att ditt ris står framme i rumstemperatur för länge vilket gör att bakterierna får möjlighet att frodas och växa till sig. Har tillräckligt många bakterier hunnit bildats skapas en form av gift som tål upphettning.
Även om vi lägger in riset i kylen efter att det svalnat och värmer upp det eller till och med tillagar det på nytt finns giftet kvar. Våra risrester riskerar då att få oss att må illa och kräkas – en klassisk matförgiftning helt enkelt.
Livsmedelsverket rekommenderar att ris, pasta och potatismos får stå ute och svalna i rumstemperatur i max två timmar. Sedan måste det in i kylen som bör vara ställd på cirka 4 grader. Vid 4 grader är risken väldigt liten att bakterien ska kunna föröka sig till ohälsosamma nivåer då Bacillus cereus inte kan föröka sig vid den temperaturen.
Om du kokat för mycket ris är det därför ett hett tips att minimera tiden på diskbänken genom att dela upp dina matrester i mindre behållare så att de kan svalna snabbt för att sedan åka in i kylen.
Så länge kan du förvara ris i kylen
Om du tagit hand om dina risrester på rätt sätt kan du äta dem utan problem. Det är dock viktigt att du:
- Kyler ner riset snabbt, max två timmar efter att det är tillagat. Är det stora mängder kan du dela upp resterna i mindre behållare eller lägga dem i ett kallt vattenbad för att påskynda nedkylningen.
- Har kylen inställd på omkring 4 grader.
Har du följt dessa råd klarar sig risresterna i kylen upp till 4-5 dagar. Om du väljer att förvara ditt kokta ris i en lufttät behållare i frysen kan det hålla upp till sex månader.