Så organiserar du kylen och skafferiet – utan att köpa något nytt
Vardagen kan vara riktigt stressig mellan varven och när vi kommer hem behöver vi kunna landa och slappna av. Det behövs en känsla av harmoni.
Ett stökigt skafferi och en oorganiserad kyl kan få den harmoniska känslan att försvinna snabbare än du hinner hänga upp jackan i hallen. Men misströsta inte! Här kommer några tips på hur du kan organisera i köket – utan att behöva köpa en massa nya saker.
Så organiserar du bäst i skafferiet
1. Rensa. Ett vanligt problem med våra skafferier är att vi tenderar att spara saker vi inte använder. Det första du bör göra är därför att plocka fram allt du har och se över vad som är gammalt och kan rensas bort. Passa på att torka av alla ytor medan skåpen är tomma.
2. Sortera. Därefter kategoriserar du upp dina varor i sektioner. Det kan vara konserver, olika former av pasta, kryddor och såser, snacks osv. Här väljer du själv vad som känns mest logiskt för dig. Smaksättarna kanske ska få stå i samlad trupp eller ska de delas in i sött, salt och surt?
3. Återanvänd burkar. Sylt, salsor, barnmat och inlagda varor har ofta något gemensamt: de kommer i glasburkar. Istället för att slänga dem i återvinningen när de är slut kan du med fördel diska ur dem och använda till förvaring i skafferiet. Det blir både snyggt, du får en tydlig överblick när något håller på att ta slut och det är lättare att hålla rent.
4. Tänk butikshylla. I en butik ställer man de äldsta varorna längst fram och fyller på med nyare varor bakom. Gör samma sak hemma i skåpen! På så sätt minimeras risken att du behöver slänga något som råkat bli gammalt för att det stått undangömt.
Optimera ditt kylskåp
När det kommer till kylskåpet kan du på många sätt tänka som i skafferiet. Rensa bort det som inte längre används, sortera in dina varor i olika kategorier och placera de äldsta varorna längst fram.
Själva placeringen i kylen spelar faktiskt roll och det finns några vettiga tips att förhålla sig till. Hyllan högst upp tenderar att vara den varmaste ytan i kylen så här passar det bra att ha smör, ost och andra pålägg. Även frukt och grönt mår som allra bäst av att stå högre upp i kylen då det kan bli för kallt för dem längre ned.
På de nedersta hyllorna passar temperaturkänsliga varor bäst så som kött, fisk, matrester och mjölk. Många av oss väljer kanske att ha just mjölken i kylskåpsdörren men där är temperaturen som allra mest oregelbunden. Där passar det bättre att förvara varor som har en naturligt lång hållbarhet så som marmelad, chilisås, ketchup och juice.
Optimerar du ditt kylskåp ökar chansen för att dina varor håller längre och att du får en bättre överblick. Vinst för både dig, plånboken, miljön och hemfriden.