Det ska du INTE slänga i matavfall – vanliga misstaget
Vi hjälper dig och listar vad man ska och inte ska slänga i matavfallet.
Enligt Stockholm Vatten och Avfall består omkring 40 procent av våra hushållssopor av matavfall. Uppskattningsvis slänger de svenska hushållen ungefär en miljon ton matavfall varje år!
Hade matresterna sorterats ut hade de kunnat omvandlas till biogas och biobränsle. Biogas används bland annat som bränsle i sopbilar, bussar och personbilar istället för bensin och disel. Biobränsle används som växtnäring till åker- och skogsmark. Med en enkel sortering kan du som privatperson med andra ord bidra till en bättre miljö.
Men vad är det man får och inte får lägga i matavfall? Vi reder ut det hela.
Det får du inte slänga i matavfall
Precis som det låter så hör matrester hemma i matavfallspåsen. Hit hör också skal från ägg, frukt, grönsaker och skaldjur samt mindre ben från kött och fisk. Även kaffesump, kaffefilter, teblad och tepåsar passar utmärkt att slänga i matavfallet. Du kan med fördel lägga lite hushållspapper längst ner i avfallspåsen för att suga upp eventuell fukt – det bryts också ner utan problem.
Det finns däremot något som många lägger i avfallspåsen som faktiskt inte hör hemma där: krukväxter, jord och snittblommor.
De kan tyckas passa utmärkt i komposten men faktum är att jorden försämrar rötningsprocessen och snittblommor är ofta kraftigt besprutade och har gifter på sig som vi inte vill ha ut på våra åkrar. Istället för att sortera ut dem med matavfallet kan de sorteras som trädgårdsavfall eller restavfall med vanliga hushållssoporna.
Andra saker som inte hör hemma i matavfallspåsen är:
- Plastpåsar, plastförpackningar och övrig plast (detta gäller även om det står att de är biologiskt nedbrytbara)
- Tobak, fimpar och snus
- Kattsand
- Tuggummi
- Mediciner
- Damm
- Glasspinnar och ätpinnar
Så stor skillnad gör ditt matavfall
Det kanske känns som att din sortering inte gör någon skillnad för miljön i det stora hela men faktum är att det går att göra stor skillnad med små medel.
Stockholm vatten och avfall har gjort några räkneexempel som visar hur vårt gemensamma sorterande påverkar miljön:
- Fem kilo matavfall kan ge bränsle åt en personbil till nästan en mil.
- En familjs potatisskal från sex middagar räcker för att ge biogödsel till potatisodling av en påse chips till fredagsmyset.
- Matavfallet från 3000 personer räcker för att köra en stadsbuss i ett helt år.
- Om alla som bor i Stockholms län sorterade ut sina bananskal under ett års tid skulle det ge tillräckligt mycket biobränsle för en buss att åka fyra varv runt jorden!