Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Därför ska du torka kläderna utomhus – även på vintern

24 okt, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
Foto: Shutterstock/TT
Det behöver inte vara sommar och strålande sol för att du ska kunna torka din tvätt utomhus. Faktum är att det finns flera fördelar med att låta tvätten torka ute även när det är vinter och minusgrader!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner tillBrand logo
Bästa tvättknepen du förmodligen inte känner till

Det är få saker som slår känslan av krispig, fräsch och ren tvätt. Hänger du dessutom upp din tvätt ute i friska luften får du en doft som är oslagbar.

Att låta tvätten torka utomhus behöver inte bara tillhöra en underbar sommaridyll – det är faktiskt fördelaktigt på en mängd olika sätt året runt.

Nackdelar med att hänga tvätt inomhus

Torktumlare i all ära, de är smidiga men det är inte alltid som vi har tillgång till dem. Eller så väljs den aktivt bort för att vi vill vi spara på elen och miljön.

Det kan på många sätt tyckas vara både enkelt och praktiskt att hänga upp tvätten på ett torkställ i vardagsrummet, men det kan faktiskt medföra otrevliga konsekvenser för ditt hem i övrigt.

I en normalstor hög med nytvättad tvätt finns det uppskattningsvis 2-3 liter fukt i tyget. När tvätten torkar upptas fukten av den omgivande luften. Det innebär i sin tur att luftfuktigheten i ditt hem ökar. En ökad luftfuktighet skapar dessvärre en ideal miljö för otrevligheter som kvalster och bakterier. Usch och fy...

Därför ska du hänga tvätten utomhus

Du kan hänga din tvätt utomhus under årets alla månader. Det finns bara en viktig regel: luften måste vara torr. Eftersom fukten lämnar kläderna genom att den tas upp av den omgivande luften så torkar tvätten snabbare ju torrare luften är.

Nyhet!

Korsord, sudoku och spel

Klicka här för att spela

Den optimala tiden för att låta tvätt hänga utomhus är faktiskt på vintern! Kall luft innehåller nämligen minimalt med fukt och är det minusgrader blir luften extra torr. Låter du din tvätt hänga ute över natten på vintern må de vara stela när du tar in dem, men när de tinat upp kommer all fukt vara borta och kläderna helt torra. Som magi!

Annons

Psst! Har du inte möjlighet att torka din tvätt utomhus är det viktigt att det finns bra ventilering där du hänger upp den. Öppna ett fönster eller häng upp kläderna intill en brasa där luften är extra torr.

Visste du att vintern faktiskt är den optimala tiden på året för att hängtorka tvätt utomhus? Foto: Shutterstock/TT

4 mycket eftertraktade fördelar...

...med att låta den friska vinden utomhus torka din tvätt!

1. Energisparande

Du spar på både energi, plånbok och miljön när du skippar torktumlaren.

2. Inget mer sköljmedel

Vindens rörelser hjälper tyget att torka på ett mer organiskt sätt (än om de hänger rakt upp och ner inomhus) vilket får textilfibrerna att behålla sin mjukhet.

3. Bättre hy

Ja, du läste faktiskt rätt. När tvätten hängs utomhus får den en gudomlig doft utan att du behöver använda parfymerade produkter. Oparfymerade tvättmedel är fördelaktigt både för din hud och miljön.

4. Du kan skippa strykningen

När vinden blåser igenom dina textilier slätar de ut veck och skrynkligheter vilket gör att du i många fall slipper ta fram strykjärnet eller mangeln.

Annons