Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Hur länge håller maten i frysen? Avgör med expertens enkla knep!

16 okt, 2024
author Louise Wibergh Lenti
Louise Wibergh Lenti
TV4, Stockfoto
Frysen är full av mat men hur länge har den egentligen varit där? Är maten fortfarande okej att äta efter flera år?
Experten Marie-Louise Danielsson Tham reder ut alla frågetecken och delar med sig av ett av sina bästa knep för att förvara mat och minska matsvinnet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
3 tips för att minska ditt matsvinnBrand logo
3 tips för att minska ditt matsvinn

Vi har alla varit där någon gång. Magen kurrar och det är dags att laga mat men kylen ekar tom så du ställer dig och rotar efter idéer i frysen. Där hittar du en infryst laxbit eller kanske en bit kött från... ja vilket år var det nu?

Det är inte lätt att hålla koll på allt. För många kan ovissheten om en fryst vara leda till att den kastas även om den i många fall hade gått utmärkt att äta. Professorn i livsmedelshygien, Marie-Louise Danielsson Tham, besökte Nyhetsmorgon och delade med sig av ett av sina bästa knep för att se till att din frysta mat fortfarande håller.

"Frysen är en underbar konserveringsmetod"

Marie-Louise Danielsson Tham har lång erfarenhet när det kommer till att hålla det rent i köket. Ända sedan 1979 har hon varit professor i livsmedelshygien och hon har skrivit flertalet böcker på ämnet. Tillsammans med Marléne Eriksson har Marie-Louise även varit programledare för de populära programmen Rent hus och Sveriges Städmästare.

Marie-Louise Danielsson Tham är en hejare på livsmedelsmikrobiologi. Magnus Hallgren / TT

När hon besöker Nyhetsmorgon är det fryst mat som står på agendan. Hur länge håller den egentligen?

– Frysen är en underbar konserveringsmetod. Bara det du lägger ner är i bra skick är det i bra skick när du tar ut det, berättar hon.

Annons

Så länge maten inte fryses in tillsammans med farliga bakterier går det inte att bli sjuk av nedfryst mat förklarar Marie-Louise. Det man däremot kan känna av är att kött och fisk kan bli härsket och då smakar det dåligt. Maten får en sur och besk smak vilket gör det tydligt att den inte passar sig för att äta.

– Det som händer i frysen är att enzymerna som finns i kött fortsätter att leva i frysen och sakta bryta ner livsmedlet. Och det de ger sig på först är fettet i livsmedlet. Och då får man som resultat att det härsknar.

Tipset för fryst mat: Gör koktestet!

Det svåra med fryst mat är att det inte går att se med blotta ögat om den blivit dålig. Det är också svårt att känna en dålig lukt från ett kallt livsmedel. Många väljer därför att slänga de varor som de känner sig osäkra på – för att vara på den säkra sidan. Detta menar Marie-Louise är fel och ökar till onödigt svinn.

Hennes knep är att göra det hon själv kallar för koktestet. Hon håller upp en fryst laxfilé för att demonstrera:

– Man tinar den så pass att du kan skära av en liten bit och så kokar du upp det i lite vatten så att det blir genomkokt. Sedan doftar man och smakar på det. Smakar det bra kan du äta det.

Ett extra tips som hon slänger med är att se till att ha så lite luft som möjligt med det du fryser in. Allra bäst blir det om du använder en vacuumförpackare. Då håller maten längre.

Annons