Lästips: Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Så städar du köket som ett proffs –smarta knep som gör städningen lättare

29 sep, 2024
author allas.se redaktionen
allas.se redaktionen
städa köket som ett proffs
Fett, kladd och stekos – att städa köket så att det blir skinande rent kan kännas som en omöjlig uppgift. I denna artikel får du lära dig hur du rengör köket som ett proffs, allt från ugnsluckan till kaklet och kaffekokaren.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Köket är hemmets hjärta, men det är också ett av de rum som snabbt blir smutsigt. Med daglig matlagning, spill och användning av många olika ytor är det viktigt att hålla köket rent och hygieniskt. En noggrant städat kök är inte bara mer tilltalande att vistas i, utan det hjälper också till att hålla bakterier borta och förlänga livslängden på dina apparater och ytor.

Städa köket som ett proffs

I den här guiden delar vi med oss av smarta och effektiva städtips som hjälper dig att hålla ditt kök skinande rent – från spisen till kylskåpet och allt däremellan. Låt oss dyka in i några praktiska steg för att göra köksstädningen enklare och mer organiserad!

6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!Brand logo
6 vanliga hygienmissar (nästan) alla gör i köket!

Städa ugn och ugnsgaller

Ett av de vanligaste problemen när man städar köket är att få rent ugnsluckan. Hur tusan lyckas man? Och vad är det egentligen för färg som ugnsluckan hade från början?

Allas egna hushållsexpert Tove Björnlundh har testat en, minst sagt, annorlunda metod för att rengöra ugnsluckan – nämligen med hjälp av tandkräm! Allt du behöver är vanlig vit tandkräm, en tvättsvamp och en trasa. Du duttar ut tandkrämen på ugnsluckan, låter den dra i en kvart ungefär och sen sätter du igång och skrubbar. När du är nöjd torkar du rent ugnsluckan med en trasa.

tips för att rengöra ugnen
Att rengöra ugnslucka, ugnsgaller och plåtar är inte det lättaste.

Här kan du läsa mer om resultatet samt se före och efter-bilder

Rengör ungsgallret

Så gör du för att rengöra ugnsgallret:

Annons
  1. Lägg en gammal handduk i botten av ditt badkar för att förhindra att ugnsgallret skrapar och skadar emaljen.
  2. Lägg ugnsgallret på handduken och tappa upp med hett vatten så att det täcker.
  3. Häll i drygt 1 dl diskmedel – pulver eller flytande spelar ingen roll. Är ditt ugnsgaller väldigt hårt åtgånget? Tillsätt några teskedar bakpulver och gärna lite citron.
  4. Låt ugnsgallret ligga i badkaret över natten, eller minst 4 timmar.
  5. Torka av de ingrodda fläckarna med en svamp – du behöver inte skrubba! Skölj gallret ordentligt innan du sätter tillbaka det i ugnen igen. Klart!

Rengör köksluckor och handtag

Köksluckor och handtag är ytor som vi ofta glömmer att rengöra, men de kan samla på sig fett, smuts och bakterier från både händer och matlagning. För att hålla dem rena, börja med att blanda diskmedel med varmt vatten och torka av luckorna med en mjuk trasa eller svamp. För envis smuts kan du använda en blandning av ättika och vatten. Se till att torka av både fram- och baksidan av luckorna samt alla handtag. För trä- eller lackade ytor, använd en mildare rengöringslösning för att undvika skador. Avsluta med att torka ytorna torra för att undvika vattenfläckar och bibehålla ett fräscht utseende.

Läs mer om hur du rengör olika handtag beroende på material här

Få bort fettfläckar från ugnsfläkt och kakel

Ugnsfläkten och kaklet bakom spisen är särskilt utsatta för fettstänk och smuts under matlagningen. För att få bort fettfläckar, börja med att spraya ytorna med en blandning av varmt vatten och diskmedel eller en fettlösande rengöringsspray. Låt det verka i några minuter så att fettet löses upp, och torka sedan av med en fuktig trasa eller svamp. För tuffare fläckar kan du använda bikarbonat som en mild skrubbare, eller prova ättika för att lösa upp fett effektivt. Glöm inte att rengöra ugnsfläktens filter – dessa kan oftast tas ut och diskas i varmt vatten med diskmedel för att avlägsna ansamlat fett och smuts.

så kan du rengöra filter i köksfläkten

Bli av med dålig lukt i kyl och frys

Vi har nog alla upplevt att kylen eller frysen luktar illa, trots att det inte ligger några dåliga matrester där. Det hjälper nämligen ibland inte att alla produkter i kylen eller frysen är bra, ibland måste du rengöra kylen på annat sätt. Att ställa in en skål med bikarbonat, kaffesump eller ättika efter att du tömt och rengjort kylen absorberar lukten. Låt stå i några timmar.

rengöra kyl

Här kan du läsa mer om hur du får frysen och kylen att lukta som nya igen

Köksgeråd som behöver rengöras då och då

Nu har vi gått igenom de viktigaste ytorna i köket – men det finns ännu mer som behöver städas i köket då och då. Här är köksgeråden som du kan ge lite extra kärlek nästa gång du städar köket. Klicka på respektive ord för att komma till en städningsartikel.

Annons