Klara är stadsbonde i Göteborg
– Vi måste tänka nytt för att klara matförsörjningen framöver, säger hon.
För Klara Hansson handlar grönsaker inte bara om något gott och nyttigt att lägga på tallriken. De fyller hennes arbetsdagar.
– Jag tycker mycket om kålfamiljen; grönkål, svartkål och mangold. Se så vacker grönkålen är med sina krusiga blad och så stolt svartkålen sträcker upp sina buckliga blad, säger Göteborgs stadsbonde Klara där hon står vid den prunkande odlingsbädden på Angereds gård.
Den tåliga, nyttiga, användbara och goda kålen är en personlig favorit och Klara räknar gärna upp hur hon tillagar grönsaken:
– Paj, smoothie, chips. Jag har gärna med mig kål i matlådan.
I det som tidigare var en lerig kalvhage på Angereds gård i Göteborg har hon anlagt en grönskande köksträdgård modell större med 26 odlingsbäddar och två växthus i tunnelform. Förutom kål av olika slag växer här lök, bönor, ärtor, betor, morötter, tomater, pumpor, squash, sallad och kryddväxter.
Ätliga blommor som ringblommor och indiankrasse lyser upp i gult och orange bland alla gröna nyanser.
– Jag odlar 40 olika sorters grönsaker, berättar Klara.
Till äldreboende
Odlingen är ett EU-projekt där stadsbonden fått i uppdrag att odla grönsaker till skolor och äldreboenden i Göteborgs stad, för närvarande handlar det om två skolor och två äldreboenden.
Under tre år ska man ta reda på om det är ekonomiskt lönsamt för staden att odla grönsaker i egen regi jämfört med att köpa in från grossister. Det återstår förstås att se, men redan nu kan Klara peka på flera andra fördelar med närodlade grönsaker.
– Det är bra för den lokala ekonomin, grönsakerna har högre kvalitet och näringsinnehåll eftersom jag skördar och levererar dem samma dag och eftersom odlingen är ekologisk är det bra för den biologiska mångfalden.
Klara menar att livskvaliteten blir bättre med närodlade grönsaker, eleverna kan bli piggare och prestera bättre i skolan och för de äldre kan maten ha en positiv effekt på minnet.
– Det finns många fördelar med småskaligt jordbruk jämfört med konventionell storproduktion, men vi behöver både stadsbönder och storbönder. Vi måste alla hjälpas åt för att få ett hållbart jordbruk som inte ger negativa klimatförändringar, säger Klara, som hoppas att projektet även kan bana väg för fler småskaliga odlare.
Flera skördar
Klara är utbildad trädgårdsmästare och ingenjör och för henne är uppdraget som stadsbonde både ett drömjobb och ett sätt att göra skillnad.
– Det är så mångfacetterat. Här har jag nytta av allt jag har lärt mig tidigare och jag har fått göra allt från att snickra till att anlägga bevattningssystem. Det är fint att få följa växterna från frö till skörd, säger Klara som stortrivs på sin prunkande arbetsplats.
Skördetiden är lyxig, nu kan jag njuta av allt arbete jag gjort innan
– Grönsakerna är mina bästa vänner och det är härligt att gå här och snickesnacka med dem och se hur de växer och frodas. Skördetiden är lyxig, nu kan jag njuta av allt arbete jag har gjort innan, säger Klara och tittar ut över de välfyllda odlingsbäddarna som nästa år ska vara dubbelt så många.
Bakslag som när ett gäng hungriga harar åt upp all sallad och att även traktens älgar och rådjur är nyfikna på grödorna hör till de oundvikliga nackdelarna. Då är positivt gensvar från kockarna som tillagar grönsakerna desto roligare.
– När jag fick förfrågan från dem att köpa grönsaker privat visste jag att jag hade hittat hem.
Hållbar matproduktion
Klara odlar biointensivt för att få ut flera skördar per säsong, det ska i princip aldrig vara tomt i odlingsbäddarna. Frodig och funktionell är Klaras beskrivning av köksträdgården eller modellträdgården som den också kallas. Fast det blir ändå en paus under vintern till att börja med eftersom det även ingår i stadsbondens uppdrag att skriva en handbok om odling och det passar bäst att göra då.
Till arbetsuppgifterna hör också att visa modellträdgården för besökare och allmänhet, en dag i veckan är det öppen gård.
Framtidsvisionen är att projektet med hållbar matproduktion ska få ett positivt ekonomiskt resultat och att det blir fler stadsbönder runt om i landet. Det är inte omöjligt att städer kan bli självförsörjande på grönsaker menar Klara.
– Vi måste vara många som tänker nytt för att klara matförsörjningen framöver.
Vad är en stadsbonde?
- Modellen går ut på kommunanställda bönder som odlar grönsaker åt några av kommunens verksamheter. Matvaror som annars hade fått köpas.
- Anställningen är ett EU-finansierat projekt med en tidsram om tre år, inom vilken kommunen vill undersöka möjligheten att ha anställda stadsdelsbönder som odlar och levererar till kommunala verksamheter.