Jennifer McShane på Min stora dag: ”Vi är som en drömfabrik”
– Det gör något med en att få se hur glada barnen blir, säger Jennifer McShane, generalsekreterare på Min stora dag.
Upplevelsen är så mycket mer än bara en dag.
Så sammanfattar generalsekreteraren Jennifer McShane betydelsen av att få en Stor dag. Barnet får ett avbrott i en svår vardag där en stor del av livet ofta tillbringas på sjukhus och handlar om mediciner och behandling. Minnen skapas och de får något att se fram emot.
– Den här Stora dagen skänker otroligt mycket kraft, glädje och gemenskap. Inte bara för barnet utan för hela familjen, säger Jennifer.
Min stora dag jobbar ihop med landets alla barnsjukhus, med barnpsykiatrin, habiliteringen och nu även med elevhälsan. Det är sjukvårdspersonalen som nominerar till en egen Stor dag, där ett barn kan få träffa en idol eller åka ut på ett äventyr.
Men det går även att ansöka via hemsidan för att vara med på en gruppaktivitet, åka på läger eller få ett upplevelsepaket för hela familjen.
– Vi är som en drömfabrik, förklarar hon. Att söka en Stor dag blir som en del i behandlingsplanen. Det är något som både sjukvården och vi ser hjälper barnet att orka fortsätta kämpa. Det motiverar kanske att gå in i nästa behandlingsomgång, när man ska ta den där sprutan eller medicinen som man tycker är jättejobbig.
Började med eldsjäl
Det hela började med en enda eldsjäl – i dag är de närmare 30 personer på Min stora dags kansli som jobbar för att uppfylla drömmar för sjuka barn. Dessutom får de hjälp av 230 volontärer.
– Vi hade aldrig kunnat göra så mycket som vi gör om det inte varit för dem. De är avgörande för vår verksamhet, de ger sin tid och sin kompetens. De är helt fantastiska.
Organisationen är helt gåvobaserad. För att kunna uppfylla barnens drömmar och fortsätta med sitt arbete behövs gåvor och donationer från vanliga människor, företag och organisationer. Och de har kommit långt sedan starten för 25 år sedan.
– Första året skapade vi Stora dagar för 16 barn – i år är målet att 10 000 barn ska få uppleva en Stor dag med oss.
Behovet har ökat
Att organisationen växt sig stor är inte enbart positivt. Det finns 200 000 barn som lider av svåra sjukdomar och diagnoser.
– Vi växer, kopplat till att vi ser ett dramatiskt ökat behov. Nya sjukdomar och besvär har dykt upp. Den psykiska ohälsan har vuxit något enormt.
Min stora dag firar 25 år
- 200 000 barn i Sverige har en allvarlig sjukdom eller diagnos.
- 200 olika sjukdomar och diagnoser har barnen som fått en Stor dag.
- 431 vårdgivare ingår i Min stora dags nätverk.
- 230 volontärer utspridda över landet.
- Det finns fyra olika typer av stor dag: Egen stor dag, Stor dag i grupp, Stor dag på läger och upplevelsepaket för familjen.
Jennifer har varit generalsekreterare sedan 2018. Hon berättar att hon ser världen på ett nytt sätt sedan hon började jobba för Min stora dag.
– Det gör något med en att få se hur glada barnen blir, hur det påverkar deras hälsa och mående. Jag får möta många vardagshjältar och det är väldigt fint att man får se människans bästa sidor. Det ger hopp i en annars orolig omvärld.