Hushåll får tillbaka pengar efter elprischock – dessa kompenseras
Få har undgått de kraftigt höjda elkostnaderna under vintern. Nu föreslår regeringen lättnader för hushåll som drabbats värst.
Under vintern har de höga elpriserna varit ett ständigt samtalsämne.
Det har nu fått regeringen att vilja sätta ner foten. Under en pressträff på onsdagsmorgonen berättade finansminister Mikael Damberg att regeringen avsätter drygt 6 miljarder kronor i stöd för att kompensera de hushåll som har drabbats hårdast.
Se också: Staten ger dig pengar för elräkningen
Enligt Damberg ska stödet nå 1,8 miljoner hushåll. Som jämförelse finns cirka 4,8 miljoner hushåll i Sverige, enligt SCB. För att vara aktuell för kompensationen ska hushållet ha en elförbrukning som överstiger 2 000 kilowattimmar per månad under tre månader. Dessa är december, januari och februari.
Enligt förslaget finns ett tak. Som mest kan ett hushåll med höga elkostnader kompenseras med 2 000 kronor per månad i tre månader, det vill säga sammanlagt 6 000 kronor.
Alla med eluppvärmda villor och småhus, kommer att omfattas av regeringens kompensation, framkom under presskonferensen.
Damberg beskriver förslaget som en exceptionell åtgärd i tider som avviker från de senaste tio årens relativt trygga elförsörjning.
Så kan du få kompensationen
Pengarna kommer att betalas ut till de hushåll som har höga elräkningar utan att behöva ansöka om det. Detaljerna är i övrigt inte satta ännu. Elpriskompensationen kommer att tas fram i samverkan med myndigheter, elnätsbolagen och riksdagen under den närmsta tiden.
De höjda elpriserna har också gett ringar på vattnet i samhället, som dyrare livsmedel. Till exempel berättade Pågen i december 2021 att företaget skulle höja priset på bröd.
Därför är elpriset så högt
Orsaken till de höjda elpriserna beror på flera samverkande faktorer. De låga temperaturerna har skapat ett högre uppvärmningsbehov. Det har blåst endast i begränsad omfattning vilket inte fått vindkraftverken att snurra på maxförmåga. Det har också varit problem med elförsörjningen från vattenkraften i norr till resten av landet, bland annat på grund av isbeläggning. Efterfrågan på naturgas i Europa har också varit hög samtidigt som tillgången varit låg.
Se också: Så minskar du dina matkostnader