Elpriset skjuter i höjden – 11 busenkla tips för att minska på elkostnaden
Just nu råder elbrist i Sverige vilket fått elpriserna att gå upp till historiskt höga nivåer. Värst är läget i södra delen av landet, det som kallas för elprisområde 4. Där låg månadsmedelpriset på 87 öre kilowattimmen under oktober.
Det var ändå en nedgång från månaden innan som låg på 123 öre.
Som jämförelse låg medelpriset för hela år 2020 på 27 öre.
Även de andra elprisområdena i Sverige ligger betydligt högre än normalt.
Se också: Så mycket behöver du ha i buffert för att klara en kris
Därför har priset skjutit i höjden
Alla elhandelsbolag i Norden köper sin el från samma elhandelsbörs. Det är en marknadsplats för köpare och säljare och priserna går upp och ner beroende på efterfrågan.
I år har tillgången på el varit liten. Bland annat har det blåst för lite vilket inte satt fart på vindkraftverken. Det har också regnat för lite vilket gett vattenkraftverken för lite att jobba med.
Till råga på allt har flera kärnkraftverk varit stängda för underhåll och service samtidigt som en reaktor på Ringhals varit i behov av reparation.
Allt detta är faktorer som ligger långt över den vanliga konsumentens huvud. Men det finns saker som vi kan göra. Åtgärder som ligger inom vår kontroll för att minska förbrukningen av el.
11 sätt att minska elen
1. Sätt inga möbler framför elementen
Undvik att täcka element med möbler och gardiner. Risken är annars stor att värmen stannar där. Luften i ett rum behöver cirkulera för värma upp hemmet på ett optimalt sätt. Smartare möblering kan minska elanvändningen med tio procent.
Bor du i lägenhet betalar man som regel inte för värmen, men av miljömässiga skäl är det en ändå bra idé att inte elda för kråkorna.
2. Ladda mobilen med flygplansläget
Kanske gör du redan detta knep för att ladda telefonen snabbare av tidsmässiga skäl. Fortsätt med det. Stänger man av alla funktioner så kan det gå dubbelt så fort att ladda vilket också sparar på elen.
3. Öppna inte ugnsluckan i onödan
Det är frestande att titta till gratängen i ugnen flera gånger. Men varje gång luckan öppnas så försvinner mellan 25 till 50 grader.
Ett annat knep är att stänga av ugnen lite i förtid och använda eftervärmen. Det gäller också när spisplattorna används. Särskilt om man har en äldre spis.
4. Håll rent bakom kylen
Vi vet, detta är inte kul. Men förutom att du får det rent så kan åtgärden minska kylens elförbrukning med upp till 20 procent. Dammsug bakom kylen och torka av kylaggregaten.
5. Stoppa böcker i frysen
Va? Jo, det är sant. En tom frys jobbar mer än full frys. Har du inget i den kan du lägga in till exempel böcker. Du kan så klart också köpa glass, ärtor eller pommes frites. Bara den inte gapar tom.
Ett annat tips är att inte öppna varken kyl eller frys i onödan. Bestäm dig innan för vad du ska ha. Då försvinner så lite kyla som möjligt.
6. Frosta av frysen
Två gånger per år är en bra tumregel för att frosta av frysen. En trist och jobbig syssla, men när du är klar har du en frys som inte behöver jobba lika hårt. Du får också plats med mer livsmedel.
7. Tina livsmedel i kylen
Att låta till exempel räkorna tina i kylen över natten är ett bra sätt att åka snålskjuts på minusgraderna. Kylen behöver helt enkelt inte jobba lika hårt för att skapa de där fyra, fem graderna som man bör ha.
8. Kör tvätten med pil-programmet
Energimyndigheten ger ett riktigt supertips. På tvättmaskinen finns en program med en pil. Det är en symbol för energimärkningsprogrammet. Enligt myndighetens tester använder ett alternativt program hela 88 procent mer energi än pil-programmet.
En bra regel är också att alltid tvätta med full maskin.
9. Sänk värmen i rum som inte används
Är ingen i gästrummet? Varför inte sänka värmen? Kanske en bra idé även i hallen. Och när vi ändå är igång kan en lägre temperatur i sovrummet bidra till att man ofta sover bättre.
Givetvis också en god idé att sänka värmen i hela hemmet om man reser bort.
En grads sänkning i ett hem minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.
10. Byt ut glödlamporna till led-lampor
En led-lampa använder bara 20 procent el jämfört med en vanlig glödlampa. Den har också en betydligt bättre livslängd.
På tal om att lampor så är det inte säkert att alla i hemmet behöver vara tända. Släck när du lämnar ett rum.
11. Undvik datorns viloläge
Många stänger aldrig av sin dator utan släcker bara skärmen eller fäller ihop den bärbara datorn. Då går det snabbare att starta upp nästa gång, men datorn drar också mer energi och behöver laddas oftare (om du har en bärbar).
Se också: Experten tipsar – 3 smarta tips i vardagen
Källor: energisparmyndigheten, energimarknadsbyran.se, bixia.se, eon.se, kraftringen.se.