Lästips:NYTT! Korsord Husmorstips Städning Återbruk Huskurer Städa med bikarbonat

Tvätta rätt - spara tid, miljö och pengar

04 feb, 2016
author Ulla Karlsson Sepp
Ulla Karlsson Sepp
tvätta rätt
För du en evig kamp mot den sura, kvalmiga lukten som finns kvar i kläderna efter tvätt? Den nya energisnåla tvättmaskinen och skonsamma tvättmedel kan ha gjort tvättandet till en illaluktande och dyr affär!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter ett par års tvättande med den nya maskinen kan den friska doften av nytvättade kläder sakta men säkert ha ersatts av en unken lukt. Det stämmer inte riktigt att tvättmedlen i dag är så effektiva att det räcker att tvätta i 40 grader för att plaggen ska bli rena och fräscha.

Det miljövänligare tvättandet har betytt mycket för miljön men samtidigt har det blivit ett stinkande bakterie-, svamp- och mögelproblem.

På Energimyndighetens Testlab har klagomålen på dålig lukt från tvätt och i tvättmaskiner funnits sedan våra tvättvanor började förändras i mitten av 1990-talet.

Nya rekommendationer med grader

På grund av nya rekommendationer gick vi successivt över från 60 till 40 grader som standardtemperatur. 90 grader existerar knappt som tvättmärkning längre. Och vissa kläder är så lågt märkta att tvätten inte blir ren.

Enligt Testlabs teori hänger det inte bara på temperaturen.

– Det verkar som om mikroorganismer tillsammans med rester efter skölj lägger sig som en beläggning runt om i trumman och luktar illa, säger Karin J:son Bülow på Testlab, som har engagerat sig mycket i frågan.

– Tillväxten av mikroorganismer gynnas av de miljöanpassade kulörtvättmedlen, de låga temperaturerna och den minskade vattenförbrukningen i tvätt- och sköljprogram, som lämnar rester kvar i tvätt och maskiner.

Mikroorganismerna trivs särskilt bra om maskinens lucka hålls stängd efter tvättandet. Underdosering av tvättmedel verkar också kunna ha en bidragande effekt.

Mörka kläder som luktar illa

Mörkare kläder drabbas oftare av dålig lukt, antagligen för att de tvättas utan blekmedel och blekmedelsförstärkare, varav de sistnämnda har en viss avdödande effekt på mikroorganismer.

Normalt sett behöver man inte tvätta kläder i 60 grader om både tvättmaskin och tvättmedel är gjorda för att tvätta på låga temperaturer.

Annons

Var uppmärksam på att vissa tvättmedel kräver högre dosering vid kalla tvättar än vid varm.

Undvik dålig lukt

• Låt luckan vara öppen när maskinen inte används.

• Använd extra sköljfunktion.

• Tvätta i högre temperaturer, 70–90 grader, med jämna mellanrum, med vittvättmedel.

• Underdosera inte.

Om maskinen luktar illa

Gör ren maskinen, filter, tvättmedelsfack och alla synliga ytor. Tillsätt cirka 30 gram citronsyra i tvättmedelsfacket och kör maskinen tom i 90 grader. Kör sedan maskinen tom en gång till i 90 grader med vittvättmedel som innehåller TAED. Detta rengör alla ytor inne i maskinen där vatten kommer åt.

Den här metoden fungerar inte om maskinen har fått för stora mängder av mikroorganismer som växt till sig och skapat ett lager av så kallad biofilm inuti maskinen.

Om kläderna stinker

Låt plaggen dra i 15–20 minuter i 2 deciliter ättika per 10 liter vatten. Tvätta sedan som vanligt.

Den här metoden kan ge färgförändringar på tyget.

Så tvättar man mest effektivt

Tvätta inte så sparar du både miljö och ekonomi. Det räcker ofta att vädra kläder, helst utomhus.

Sortera i affären

Tänk en sekund på hur plagget ska tvättas innan du köper nytt. Får du kosta på en tia för att se det ensamt snurra runt i tvättmaskinen? Kläder ska helst klara att tvättas i 40 grader, särskilt barnkläder.

Onödig förtvätt

Underkläder och lakan ska tvättas i 60 grader, annars räcker oftast med 40 grader. Dagens tvättmaskiner värmer upp vattnet under lång tid och tvätten blir blötlagd även utan

förtvätt. Hårt smutsade kläder kan behöva förtvätt.

Full men inte packad

Om maskinen klarar fem kilo – vet du hur mycket det är? Ställ dig på en våg med en hög kläder i famnen. Tänk på att 2 till 3 ylleplagg räknas som fullt, annars fungerar inte ylleprogrammet.

Annons

Små doser tvättmedel

I Sverige används cirka 50 miljoner kilo tvättmedel varje år. En fjärdedel används i onödan. Tvättmedelsrester sliter på kläderna och orsakar allergier. Det finns inga miljövänliga tvättmedel, bara mer eller mindre ovänliga.

Sköljmedel

Sköljmedel kan vara bra till syntetmaterial. Använd inte sköljmedel till mikrofiber, det täpper igen de små hålen som låter tyget andas. På platser med hårt vatten kan man behöva sköljmedel (Uppland, Gotland, Öland, södra Skåne).

Dyr torkning

Det kostar mer att torktumla kläderna än att tvätta dem. En tvättmaskin med högt varvtal på centrifugeringen gör att tvätten torkar snabbare. Att hänga tvätten kan spara upp 0,5 procent av hushållets elförbrukning.

Tänkvärda tumlartips

Syntetmaterial blir slätare om inte torktumlaren är full. Tumla inte ylle och lin, det förstör fibrerna. Får kläderna svalna i torktumlaren blir de slätare. Rengjorda filter ger snälla grannar, bättre torkning och mindre risk för överhettning.

10 smarta tvättråd

1. Tvättpåsar. De små nätpåsarna kan du också använda till strumpbyxor så de inte förstörs. Strumpor blir lättare att sortera om du tvättar dem i påse och dessutom riskerar de inte att fastna i trumman eller utloppet för avloppet

2. Förbered kläderna. Vänd kläderna ut och in och knäpp knappar och dragkedjor. Då bleks de inte lika fort, blir inte lika noppiga och håller passformen bättre. Fäst ev kardborreband, så de inte fastnar och gör sönder andra kläder. Töm alla fickor, färg från kulspetspennor, eller ”tvättade” mobiler, är inte roligt. Sortera alltid tvätten i vittvätt, ljusa färger, färger och ömtåliga material som ylle och silke.

3. Tvätta inte för ofta. Innan du lägger ett plagg i tvättkorgen, tänk efter – är plagget verkligen smutsigt eller bara lite ofräscht? Unken doft blir du lätt av med genom att hänga plagget på vädring, annars kan en tvätt på låg temperatur med bara lite tvättmedel räcka.

Annons

4, Sköljmedel kan vara bra till syntetmaterial som lätt blir statiska annars.

5. Fyll maskinen. En halvfull tvättmaskin förbrukar nästan lika mycket energi som en full maskin.

Blandar du 30, 40 och 60 grader så låt de ömtåligaste plaggen styra temperaturen. Lakan och handdukar blir rena i 60 grader och vanliga kläder funkar bra i 40.

6. Överdosera inte. Många tror att mer tvättmedel ger renare tvätt, men det skapar bara mer lödder och risk för att tvätten inte sköljs ur ordentligt, något som kan framkalla allergi. Hårt vatten kräver mer tvättmedel än mjukt.

7. Tumla inte i onödan. Torktumla så lite som möjligt. Du kan på det spara flera tusen kronor om året i elkostnad eftersom tumlaren drar upp till fyra gånger så mycket el som en tvättmaskin. Dessutom slits kläderna mer. Måste du tumla, tänk då på att inte packa tumlaren för full – då blir kläder i syntet skrynkliga, och tumla aldrig ylle och lin, det förstörs.

8. Välj rätt tvättmedel. Ha ett  för vittvätt och ett för kulörtvätt. Använd aldrig tvättmedlet för vittvätt till färgade kläder då det bleks en aning.

9. Tvätta i diskmedel. Att tvätta i diskmedel, typ Yes, sliter inte lika mycket på kläderna och är även bättre för miljön. Det blir dessutom mycket billigare. En matsked diskmedel i tvättmedelsfacket räcker. Ett gammalt tips mot fläckar är att gnugga dem med diskmedel före tvätt.

10. Nya färgade plagg. Vill du testa färgäktheten på ett plagg så blöt en undangömd del av tyget med varmt vatten. Lägg det sedan mellan två vita, torra tygbitar och pressa med  varmt strykjärn. Ett annat tips är att hälla i lite ättika i sista sköljvattnet.

Läs också: Så ofta ska man tvätta sängkläder, kuddar och handdukar

Så ofta ska man tvätta sängkläder, kuddar och handdukar.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons