Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

9 knep för att förbättra ditt cv – med hjälp av AI

18 feb, 2025
author Cecilia Gustavsson
Cecilia Gustavsson
Delad bild: En gråhårig kvinna sitter vid en dator, samt en laptop med AI-grafik runtom.
Foto: Shutterstock/TT
AI, används mer och mer – arbetsmarknaden är inget undantag.
I dag kan AI hjälpa dig vässa ditt cv, hitta rätt jobb och förbereda dig för en anställningsintervju.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: "Jag tog bort min ålder från mitt CV"Brand logo
Se också: "Jag tog bort min ålder från mitt CV"

Artificiell intelligens, AI, är det område inom datavetenskapen som handlar om att skapa system och maskiner som kan utföra uppgifter som normalt kräver mänsklig intelligens. De kan handla om att analysera data, förstå språk, känna igen mönster, lösa problem och fatta beslut.

Och AI håller med stormsteg på att förändra rekryteringsprocessen.

Sedan en tid tillbaka är det många rekryterare och personalavdelningar som för att spara tid och pengar använder AI-verktyg för att sålla ut de bästa jobbkandidaterna. Även i de omstridda personlighetstesterna, vars syfte är att se om den arbetssökandes personlighet passar för den aktuella tjänsten, används AI.

Ett cv på ett bord, tillsammans med glasögon, penna och en väckarklocka.
Genom att kopiera in ditt cv tillsammans med jobbannonsen i ett AI-verktyg kan du få förslag på förbättringar. Foto: Shutterstock/TT

Men inte nog med det – nu erbjuds olika AI-tjänster som kan hjälpa den arbetssökande att både hitta passande jobb att söka och piffa upp cv:t.

AI är ett legitimt verktyg

Fusk? Nej, det är tvärtom ett alltmer accepterat sätt att få hjälp på traven.

Tjänsterna kan scanna av platsannonser, hitta de som passar och hjälpa till att skicka lämpliga ansökningar. AI-verktyg kan hjälpa till med att använda rätt formuleringar i din ansökan för att ha en chans att få tjänsten, och självklart korrekturläsa.

Annons

Till och med Arbetsförmedlingen tipsar på sin hemsida om olika sätt att använda AI för jobbsökande, och olika verktyg. Det går till exempel att kopiera in ditt cv och jobbannonsen i ett AI-verktyg och be om förslag för att matcha annonsen bättre.

Så kan AI hjälpa dig att söka jobb

  • Gör ditt personliga brev bättre. Ladda upp ditt brev och be om förbättringar, att korta texten, synonymer till ord med mera.
  • Anpassa ditt cv. Ladda upp cv:t ihop med annonsen för det jobb du ska söka. Be om förslag för hur ditt cv kan struktureras och formuleras för att det ska matcha på bästa sätt.
  • Hitta rätt ord. Kopiera annonsen och beskrivningen av jobbet i ett AI-verktyg och be om hjälp med att hitta nyckelord som arbetsgivaren kan nappa på när du söker jobbet. Tänk på att inte bara ta förslagen rakt av – då kan det bli för opersonligt.
  • Tänk på branschen. Söker du jobb inom flera branscher? Då kan du be AI om hjälp med att anpassa ditt brev och cv:t efter det.
  • Öva på intervjun. Kopiera in all text du hittar om tjänsten du sökt, och be AI om till exempel tio frågor som du kan tänkas få. AI älskar att göra listor och frågor.
  • Hitta rätt annonser. Ladda upp ditt cv och personliga brev och be om hjälp, så kan AI ge rekommendationer om olika tjänster du kan söka. Tänk på att en del AI-verktyg bara har data fram till en viss tidsperiod.
  • Beskriv det du vill ha hjälp med. Skriv så exakt du kan, en så kallad prompt.
  • Var källkritisk gentemot svaren. Är det relevant och rätt?
  • Ta inte förslagen rakt av. Det måste märkas att du är en autentisk människa, med en personlighet.
  • Källa: Arbetsförmedlingen, European Employment Services, Trygghetsrådet

Några av de verktyg som finns är ChatGPT, Copilot, Gemini och Cowrite. En del är gratis, andra kostar pengar.

Hur AI-verktygen påverkar äldres chans att få jobb får framtiden utvisa. AI lär ha färre fördomar om de ansökandes ålder – å andra sidan kanske fler unga som är vana vid AI lär sig utnyttja verktygen på ett bättre sätt.

Den här artikeln är en del av Allas granskning Bara en siffra.

Annons