Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Så undviker du att bli lurad när du bokar semesterresan

22 nov, 2021
author Johanna Svan
Johanna Svan
Ett par framför en tavla på en flygplats.
Det finns ett par saker att tänka på en gång extra när semesterresan ska bokas.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Coronapandemin har gjort att fler människor än någonsin använt internet för att köpa varor och tjänster. Något som bedragare försökt utnyttja, på många olika sätt.

Den vanligaste semester-svindeln är bedragare som ser resesugna som letar semestererbjudanden på nätet som en möjlighet till svindleri genom köp-bedrägerier.

Olika bedrägerier

Dessa bedrägerier är en typ av APP-bedrägeri där offret betalar för varan eller tjänsten, som de senare aldrig får och som kanske inte ens existerar.

APP betyder Authorised Push Payment, och är vanliga betalningar som görs med hjälp av digitala banktjänster. APP-bedrägerier kan ske i olika former via mejl, sms eller telefonsamtal.

Bedrägerierna kan också aktiveras genom bluffannonser på sociala medier eller på bokningssidor. Bedragare kommer ofta med orealistiska erbjudanden eller tar kontakt med offer som inte aktivt letat erbjudanden. De flesta bedrägerierna har en sak gemensamt: Låter något för bra för att vara sant så är det ofta just det, inte sant.

Men det finns en del saker man kan göra själv för att undvika att bli lurad på nätet!

Så handlar du din semesterresa säkert på nätet

Kör en cyberhygienkontroll inför semestern

Först av allt så är det bra att då och då ta bort alla appar och konton på olika hemsidor som du inte använder. Kontrollera sekretessinställningarna på dina sociala medie-konton för att se till att du bara delar information med dem du litar på. Aktivera multifaktorautentisering där det finns tillgängligt, för att stärka kontots säkerhet (exempelvis din email). Att regelbundet uppdatera lösenord och ta bort appar och profiler du inte längre använder bör vara en del av en återkommande rutin - semesterperioden kan vara en bra tid att börja.

Annons

Lita inte på otroliga erbjudanden

Det är viktigt att jämföra erbjudandet med vad det kostar hos välkända resebolag under samma datum, som referens. Om erbjudandet i fråga är avsevärt mycket billigare kan det vara en bluff.

Håll koll på loggan

Känner du igen loggan på hemsidan du besöker, kolla noga att loggan är äkta genom att jämföra detaljerna med en bild på den riktiga loggan.

Företaget Revolut rekommenderar också att leta efter loggor av välkända kvalitetscertifieringar vid sidan av resebolagets logga. Seriösa researrangörer är till exempel ofta medlemmar i kända handelsorganisationer. Dessa kan enkelt hittas på alla sökmotorer.

Se också: Så lätt kan din mobil hackas

Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppna WIFIBrand logo
Så lätt hackas din mobil när du surfar på öppna WIFI

Lita bara på interna betalningssystem

De mest kända resebolagen har alla system och åtgärder mot bedrägerier på plats, men bedragare använder ibland dessa hemsidor för att svindla. Det enklaste sättet att upptäcka bluffannonser på betrodda hemsidor är att se upp för betalningslänkar som leder dig utanför den officiella webbplatsen.

Kontakta inte privatpersoner utanför de officiella sajterna

Sajter där du kan boka boende tillåter inte direktkontakt mellan dig och den du bokar av utanför sajtens e-postsystem, i syfte att avskräcka bedragare. Har värden skrivit ut sitt privata telefonnummer eller mailadress i annonsen bör du alltså fatta misstanke.

Kontrollera recensioner - och upptäck de falska

Det är en bra vana att kontrollera bokningssidans kundrecensioner och den senaste aktiviteten på deras sociala mediekonton. Bedragare kan skriva falska recensioner för att få dem att se bättre ut. Men det finns några kännetecken som till exempel för många liknande recensioner, för nya eller recensioner med för lite fakta, liksom recensioner lämnade av icke-betygsatta medlemmar på plattformen.

Annons

Se upp för för återbetalnings-bedrägerier

På grund av den pandemin kan vi resenärer behöva hantera flygavbokningar och återbetalningsförfrågningar i större utsträckning. Kriminella ser detta som möjligheter till att svindla kunder på ett antal sätt via bland annat sociala medier, phishing-email eller falska telefonsamtal. Se upp om du ombeds betala en avgift för hanteringen av ditt avboknings- eller återbetalningsärende, särskilt om du omdirigeras till en extern webbplats eller om du ombeds lämna dina bankuppgifter i telefon.

Lämna aldrig ut bankuppgifter eller lösenord i telefon eller via mejl

Källa: Revolut.com

Vill du känna dig säker när du hanterar din ekonomi på nätet?

Boken Digitant din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet ger i tio kapitel läsaren handfasta tips på hur man tar hand om sin privatekonomi med hjälp av nätet.

Läsaren får steg-för-steg-instruktioner i hur man installerar och kommer igång med Mobilt BankID, lär sig känna igen bluffakturor och lurendrejare av olika slag samt får grundläggande kunskaper i digitala valutor som Bitcoin.

Läsaren får också lära sig hur man skaffar e-faktura och vad man kan titta efter för att känna sig trygg när man gör ett köp i en e-handel.

Boken genomsyras av ett högt säkerhetstänk och enkla tips på hur man kan hjälpa sig själv för att undvika att bli lurad på både pengar och personuppgifter.

ANNONS Här kan du köpa boken

Det finns även två andra böcker för den som vill få ut ännu mer av livet online. ANNONS Här hittar du dem.

Digitantbok om ekonomi
Annons