Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Skydda dig mot uppgiftsfiske – 5 vanliga bedrägeriförsök

01 nov, 2021
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Uppgiftsfiske är en vanlig bedrägeriform på nätet.
Uppgiftsfiske är en vanlig bedrägeriform på nätet och de flesta av oss kommer tyvärr någon gång att råka på en lurendrejare som försöker komma åt våra pengar – så det gäller att vara på sin vakt! Här får du lära dig mer om fem vanliga typer av uppgiftsfiske och hur du skyddar dig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Uppgiftsfiske innebär att en bedragare vill lura av dig information med förhoppning att kunna komma åt dina pengar och stjäla dem från dig.

Se också: 10 digitala fraser du borde känna till

10 digitala förkortningar du borde känna tillBrand logo
10 digitala förkortningar du borde känna till

Det bästa sättet att skydda sig är att vara på sin vakt, tänka kritiskt och aldrig någonsin lämna ut några uppgifter – oavsett hur trevlig personen på andra sidan verkar. Bedragarna är duktiga och kan vara svåra att genomskåda så du behöver vara steget före.

1. Facebook

Här blir du ofta kontaktad i en vän eller släktings namn – efter att bedragaren har kapat, eller gjort en kopia av dennes konto. Bedragaren skriver sedan till dig och får dig att tro att tro att det är din vän som du skriver med. Ofta ber bedragaren om din hjälp med bankärenden.

Så skyddar du dig: Ha som regel att aldrig någonsin hjälpa någon med bankärenden, inte ens om det handlar om nära vänner eller familj.

2. E-post

Så kallade Nigeriabrev är inget nytt – det här sättet att lura av personer pengar har funnits i flera hundra år. Bedrägeriformen på nätet går ut på att en lurendrejare skickar ett stort antal e-post till ett stort antal personer. I mejlet kan det till exempel stå att du har fått ärva flera miljoner av en avlägsen släkting och därför behöver lämna ut ditt kontonummer för att få pengarna.

Så skyddar du dig: Svara aldrig på den här typen av mejl! Om du känner dig lockad av innehållet – ställ dig frågan om hur sannolikt det är.

En bedragare försöker komma åt känsliga personuppgifter.
Tänk kritiskt och lämna aldrig ut några uppgifter.

3. På dejtingsajter

I dag är internet ett av de vanligaste ställena att träffa kärleken, men också här gäller det att vara på sin vakt. Internets motsvarighet till sol-och-vårare kallas för catfish och innebär att en person skapar en falsk profil som de kommunicerar från. Bedragaren utger sig ofta för att vara både framgångsrik och stilig och är vanligtvis mycket charmig som gör att det är lätt att falla för honom eller henne. Personen är också ofta mycket övertygande i sina påståenden om att befinna sig i en tillfällig ekonomisk knipa. Syftet är att lura av dig pengar genom att få dig att hjälpa honom eller henne.

Annons

Så skyddar du dig: Var uppmärksam på hans eller hennes beteende och var speciellt på din vakt om han eller hon tidigt för pengar på tal! En mycket vanlig varningssignal när det handlar om den här typen av bedrägerier är om personen inte vill ses i verkliga livet. Låna aldrig ut pengar till nya bekantskaper!

4. Låst dator

Om din dator plötsligt låser sig och du får ett meddelande som inte går att stänga ner har du sannolikt råkat ut för ett bedrägeriförsök. Rutan på skärmen innehåller ofta information om att du har begått ett brott och ber dig att betala en summa pengar för att du ska kunna använda datorn igen. Du har drabbats av ett så kallat utpressningsvirus och avsikten är att lura av dig pengar.

Så skyddar du dig: Betala inte en krona! Vänd dig till en datorexpert via till exempel en återförsäljare för att få hjälp att få bort meddelanden och säkerställa att den inte har fått skadlig kod. Säkerställ också att din dator är skyddad mot intrång via till exempel virusskydd.

5. Swish

Ett växande problem är bedrägerier via betaltjänsten Swish. Bedrägeriet sker genom att en person swishar pengar till dig och ringer sedan upp och ber dig swisha tillbaka – men till ett annat nummer. När du swishar till honom eller henne använder bedragaren personens BankID.

Så skyddar du dig: Olyckor händer och visst kan det hända att du tar emot en swish från en okänd person som råkat skicka fel. Men, du bör aldrig skicka tillbaka pengarna till ett annat nummer än det som det kom ifrån!

ANNONS Här kan du köpa våra Digitantböcker – för ett enklare och roligare liv på nätet!

Vad vill du lära dig mer om inom det digitala? Mejla till [email protected]

Annons