Så höjer du säkerheten kring ditt mobila BankID
Mobilt BankID finns i dag i princip alla svenskars smarta telefoner och är nästintill omöjlig att klara sig utan. Affärer, banker, Försäkringskassa, e-handlare – alla använder de den digitala legitimationsformen.
Se också: 10 digitala förkortningar du borde känna till
Vi handlar mer än någonsin via nätet och antalet personer som väljer att sköta sin ekonomi via internet är rekordhögt. Med den ökande handeln online följer förstås också en ökad grad av bedrägerier på nätet.
Höj säkerheten själv
Som tur är finns det enkla saker vi alla kan göra för att höja säkerheten, lära oss tyda varningssignaler och därmed undvika att råka illa ut.
En viktig utgångspunkt är också att alltid se till att våra Mobila BankID är uppdaterade till den senaste versionen. Du vet att det är dags att uppdatera när en liten röd siffra syns vid
symbolen för där du hämtade appen. Ha som vana att alltid klicka dig in och uppdatera när det finns nya uppdateringar att hämta!
Dubbelkolla signeringar och inloggningar
Om du känner dig orolig över att använda Mobilt BankID kan det vara en bra idé att regelbundet gå in och dubbelkolla historiken i appen. Här får du snabbt en översikt över vad du har gjort och hos vilka företag som du har varit aktiv.
Så undviker du en potentiell lurendrejare – 5 tips
Här är några viktiga saker att tänka på!
1. Din personliga kod är en värdehandling. Bara du ska känna till koden till ditt mobila BankID, ingen annan! Din kod är en personlig värdehandling och det är precis så du måste hantera den.
2. Logga aldrig in för att någon ber dig. Det händer att bedragarna ringer upp och utger sig för att vara någon annan än de faktiskt är – som en banktjänsteman eller någon från Skatteverket. Logga aldrig in bara för att de ber dig.
3. Lås telefonen när du inte använder den. Lämna aldrig din mobiltelefon, och därmed ditt Mobila BankID oövervakat; tillfället gör tjuven och det kan stå dig dyrt i ett oaktsamt ögonblick.
4. Var vaksam med epost. Har du fått mejl eller ett meddelande på Facebook från banken där de ber dig att lämna ut uppgifter? Då är det något lurt pa gång – banker skickar inte den typen av mejl. Svara aldrig på dessa meddelanden, klicka inte på länkar och öppna inte bifogade dokument. Skicka i stället vidare mejlet till BankID på adressen [email protected] och radera det därefter omedelbart. BankID kommer nu att undersöka bedrägeriförsöket.
5. Se upp för ”sociala attacker”. Bedragare använder Facebook, och liknande sidor, for att lura dig att tro att han eller hon är din vän for att via den vägen få tillgång till dina koder och lösenord.
Ibland kan bedragaren vara ett företag på Facebook som kontaktar dig och ber om informationen. Principen här är densamma som när du blir uppringd; lämna aldrig ifrån dig några som helst uppgifter och låt dig inte luras av att bilden på den som skriver ser ut som din vän eller din favoritaffar – sannolikheten är stor att det på andra sidan skärmen faktiskt gömmer sig en skurk!
Behöver du hjälp med det Digitala?
I våra tre Digitantböcker får du all hjälp du behöver och tips för ett roligare, enklare och säkrare liv på nätet. Köp dem redan idag till dig själv eller som present!
Läs mer om Digitant-böckerna här: