Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Så skyddar du dig mot 5 vanliga bedrägeriförsök på nätet

02 sep, 2021
author Malin Perlheden
Malin Perlheden
Kvinna sitter vid datorn och dricker kaffe.
På nätet är det inte bara dina pengar som är värdefulla – också dina personuppgifter är hårdvaluta. Lär dig om fem vanliga bedrägerier på nätet och vad du kan göra för att skydda dig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är många som känner sig rädda för att sköta ekonomiska ärenden på nätet, med all rätt. För det förekommer att personer försöker luras. Men det finns saker att tänka på för att undvika problem.

Se också: Är du offer för ekonomiskt våld?

Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?Brand logo
Experten: Är du offer för ekonomiskt våld?

Vi listar fem vanliga bedrägeriförsök och berättar hur du skyddar dig!

Säker hantering av uppgifter på nätet - 5 tips

1. Uppgiftsfiske – Phishing

Den vanliga bedrägeriformen uppgiftsfiske innebär att du blir kontaktad av en person som uppger sig for att vara från en bank eller ett välbekant företag. Lurendrejaren ber om dina kontouppgifter eller att du ska klicka på en lank. Syftet är att få tillgång till dina bankuppgifter for att kunna stjäla dina pengar.

Uppgiftsfiske ar samlingsnamnet, men ibland talas det om phishing, som är uppgiftsfiske via nätet.

Så skyddar du dig:

Lägg på luren! Lat dig inte luras av att en person låter lugn och framstår som hederlig och förstående. Om kontakten tas via mejl så klicka aldrig på eventuella länkar i mejlet – oavsett hur seriöst det ser ut.

2. Bedrägeriförsök via facebook

Bedrägeriförsök via sociala medier som Fac book kan vara svåra att genomskåda eftersom bedragaren ofta kontaktar dig i en vän eller släktings namn. Ett av de vanligaste sätten att lura av en person hans eller hennes uppgifter är att be om hjälp med att logga in på internetbanken med hjälp av en bankdosa.

Så skyddar du dig:

Ha som regel att aldrig någonsin hjälpa någon med bankärenden, inte ens om det handlar om nära vänner eller familj. Blir du kontaktad på det här sättet är det bäst att ringa upp din vän – sannolikt vet han eller hon inte om att Facebook-kontot används så här och bör därför rapportera det.

Annons

3. Nigeriabrev via e-post

Så kallade Nigeriabrev är inget nytt – det här sättet att lura av personer pengar har funnits i flera hundra år, men sker nu i stor utsträckning via internet. Bedrägeriformen i sin digitala form går i korthet ut på att en lurendrejare skickar ett stort antal e-post till ett antal personer för att informera om att han eller hon har något stort och värdefullt på gång men behöver pengar för att lösa situationen – mot att mottagaren får en andel som tack för hjälpen.

En variant av Nigeriabreven är e-post där avsändaren säger sig efterlysa släktingar till en avliden person för att få tillgång till ett stort arv. Bedragaren vill få dig att antingen betala mutor, eller få dig att lämna ut bankuppgifter.

Så skyddar du dig:

Svara aldrig på den här typen av mejl! Om du känner dig lockad av innehållet – ställ dig frågan om hur sannolikt det är, egentligen, att just du får ett sådant här erbjudande?

4. Dejtingbedrägeri – catfish

I dag är internet ett av de vanligaste ställena att träffa kärleken, men också här gäller det att vara på sin vakt. Internets motsvarighet till sol-och-vårare är catfish och innebär att en person skapar en falsk profil på antingen en dejtingsida eller på sociala medier som de kommunicerar från.

Bedragaren utger sig ofta för att vara en riktig dröm och det är lätt att falla för honom eller henne. Personen är ofta mycket övertygande i sina påståenden om att befinna sig i en tillfällig ekonomisk knipa. Syftet är att lura av dig pengar genom att få dig att hjälpa honom eller henne.

Så skyddar du dig:

Var uppmärksam på hans eller hennes beteende och var speciellt på din vakt om han eller hon tidigt för pengar på tal! En vanlig varningssignal när det handlar om den här typen av bedrägerier är om personen inte vill ses i verkliga livet. Låna aldrig ut pengar till nya bekantskaper som du inte har träffat!

Annons

5. Låst dator

Om din dator plötsligt låser sig och du får ett meddelande från Polismyndigheten som inte går att stänga ner på skärmen har du högst troligen råkat ut för ett bedrägeriförsök. Rutan på skärmen innehåller sannolikt information om att du har begått ett brott och ber dig om att, mot en summa, betala en summa pengar för att du ska kunna använda datorn igen. Du har drabbats av ett så kallat utpressningsvirus och avsikten är att lura av dig pengar.

Så skyddar du dig:

Betala inte en krona – polisen skickar aldrig denna typ av meddelanden så det är ett klockrent bedrägeriförsök! Vänd dig till en datorexpert via till exempel en återförsäljare för att få hjälp att få bort meddelanden och säkerställa att den inte har fått skadlig kod. Säkerställ också att din dator är skyddad mot intrång via till exempel virusskydd.


Digitant-böckerna

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

ANNONS Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna

Digitant böckerna
Annons