Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Anabel kidnappades utanför svenska skolan – efter tre år fick familjen äntligen svar

24 okt, 2024
author Angelica Jaako Billenman
Angelica Jaako Billenman
Till vänster en bild på en närbild på en kvinna som heter Anabel Segura och blev kidnappad i Spanien 1993. Till höger en genre-bild på en kvinna som joggar. Hon bär en flerfärgad träningsjacka.
Foto: Shutterstock/TT, privat
Över 30 år har passerat sedan kidnappningen av 22-åriga Anabel Segura skakade Spanien.
I november släpper Netflix dokumentären 900 days without Anabel om det chockartade fallet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Efter en väldigt kall vår börjar temperaturen äntligen stiga uppåt igen i april i spanska huvudstaden Madrid. Det är den 12 april 1993 och termometern ska just denna dag visa nästan 13 grader när 22-åriga handelsstudenten Anabel Segura Follers bestämmer sig för att ta den sedvanliga morgonjoggen.

Hon bor tillsammans med sin familj i den finare stadsdelen La Moraleja i Alcobendas, men just denna dag är hennes familj inte hemma.

Pappan José Segura Nájera är en framgångsrik affärsman som har startat företag i Tyskland och där träffat Anabels mamma, tyska Sigrid Foles, och tillsammans har de flyttat till Josés hemland Spanien igen och slagit sig ner i den rika stadsdelen i Madrid.

Nu är resten av familjen i Marbella på semester och Anabel är ensam hemma.

Anabel Segura blir indragen i vit skåpbil

Hon tar på sig sin träningsoverall och knäpper fast sin walkman i byxlinningen, stoppar i ett kasettband och ger sig ut.

Ett foto på 22-åriga Anabel Segura, som kidnappades 1993 i Spanien.
Anabel Segura blev bara 22 år. Foto: Privat

I höjd med Skandinaviska skolan i Madrid, som tidigare hette Svenska skolan, stannar en vit skåpbil och en kraftigt byggd man börjar rycka och dra i henne. Anabel, som är ganska vältränad, försöker värja sig och i tumultet dras hennes träningsjacka av. Även hennes walkman faller i backen.

En trädgårdsmästare som arbetar på Skandinaviska skolan hör hennes skrik och rusar dit, men ser då hur den vita skåpbilen åker iväg med flickan. Eftersom han inte har på sig sina glasögon noterar han varken registreringsnumret eller märket på bilen. Han larmar polisen som genast efterlyser den vita skåpbilen.

Annons

Försöker fly kidnapparna men dödas

Kidnapparna är vännerna Emilio Muñoz Guadix, en 38-årig arbetslös budbilschaufför och Cándido ”Candi” Ortiz Aón, en 35-årig rörmokare, som båda är tidigare ostraffade gifta familjefäder, men med ekonomiska svårigheter.

Planen är att kidnappa en rik flicka och kräva hennes familj på en lösensumma, men när de sitter med Anabel i bilen inser de att de inte har någonstans att ta vägen.

På kvällen beger de sig mot kommunen Numancia de La Sagra, strax söder om Madrid. Där hittar de en övergiven tegel- och kakelfabrik men trots att Anabel är bunden vid både händer och fötter försöker hon fly från sina kidnappare redan första kvällen. Det slutar med att de stryper henne och begraver henne i en sophög invid byggnaden.

Ett minnesmärke i Madrid över kidnappade Anabel Segura.
I Madrid finns ett minnesmärke över Anabel Segura. Foto: Wikipedia commons

Två dagar efter kidnappningen ringer de, trots att Anabel är död, hennes familj och kräver dem på 150 miljoner pesetas, nästan 10 miljoner kronor, för att hon ska friges.

Familjen är desperata att få tillbaka sin flicka och bestämmer sig för att betala efter att ha belånat sitt hem. Hela två gånger stämmer de träff med kidnapparna, en gång i Guadalajara och en annan gång Tarancón, men varken Emilio eller Candi dyker upp.

Emilio Muñoz fru fejkar Anabels röst

Totalt gör kidnapparna cirka 15 samtal till familjen, som inte fått några livstecken från sin flicka.

Fem månader efter kidnappningen kräver därför familjen bevis på att Anabel fortfarande lever. Emilio låter då sin fru Felisa Garcia låtsas vara Anabel. Hon spelar in ett band där hon gråter och ber om att bli räddad.

Annons

Polisen analyserar vartenda litet ljud på bandet och hör att i bakgrunden hörs lekande barn med Toledo-accent, en liten stad söder om Madrid.

De låter flera radiostationer få tillgång till inspelningen och den 20 januari 1994 kablas ljudet ut i radio. Många tipsar, men det leder inte polisutredningen framåt.

En programledare sitter med manuskort i händerna. Han sitter framför en tv som det står Quién sabe dónde på.
De mest avgörande tipsen kommer när tv-programmet Quién sabe dónde rapporterar om försvinnandet och sänder kidnapparnas röster. Foto: TVE

Därför låter de även tv-programmet Quién sabe dónde, vars syfte är att hitta försvunna personer, sända inspelningen. Den 9 april 1995 sänds tv-programmet och det ger en fullträff!

Det där är Candis röst, rörmokaren i min stad

Flera ringer in och tipsar polisen.

En man ifrån Toledo säger:

– Det där är Candis röst, rörmokaren i min stad.

En annan känner igen Emilios röst och pusselbitarna faller på plats. Emilio är från Toledo, han har arbetat i Anabels hemtrakter, i La Moraleja, hans bror bor nära en av platserna som valts ut att ta emot lösensumman på, dessutom har han barn.

Kidnapparna erkänner direkt vid gripandet

Två och ett halvt år efter kidnappningen, den 28 september 1995 grips Emilio och Candi, samt Emilios fru som låtsades vara Anabel. Kidnapparna erkänner direkt och pekar även ut platsen där Anabel ligger begravd.

En man intervjuas framför tv-kameror. Han bär mössa och solglasögon och har långt lockigt hår. Mannen heter Emilio Muñoz Guadix och har kidnappat Anabel Segura.
Emilio Muñoz Guadix vid frigivandet 2013. Foto: LibertadDigital

De berättar att de aldrig planerade att döda henne, utan att de ville bara åt pengarna.

1999 döms både Emilio Muñoz Guadix och Cándido ”Candi” Ortiz Aón till 39 års fängelse men Högsta domstolen höjer straffet till 43 år bakom lås och bom. Emilios fru Felisa Garcia får sex månader för sin inblandning.

Candi dör i fängelset 2009, 48 år gammal, medan Emilio Muñoz Guadix friges 2013, efter 18 år. Inför tv-kamerorna utanför fängelset säger han att han är ångerfull och ber om förlåtelse till Anabel Seguras familj.

Den 22 november i fjol släppte Netflix dokumentären 900 days without Anabel, som handlar om fallet spanjorerna aldrig glömde.

Annons