10 spännande museer att besöka – med fokus på historiens kvinnor
Vi listar 10 spännande och lärorika museum med fokus på kvinnor – både i Sverige och utomlands!
1. De stridbara suffragetterna
Emmeline, Sylvia och Christabel Pankhurst var sin tids mest stridbara kvinnor, som ledare för den engelska suffragettrörelsen som kämpade för kvinnlig rösträtt. De drog sig inte för att använda våld för att nå sitt mål. I dag har deras hem i Manchester blivit både ett kvinnocenter och ett museum, Pankhurst Centre. Museet är öppet två dagar i veckan men är väl värt ett besök för dig som vill veta mer om den brittiska kvinnorörelsen.
Här finns information på engelska: www.pankhurstmuseum.com
2. Först i Europa
1981 grundades Frauenmuseum i Bonn av den tyska konstnären Marianne Pitzen. Museet är en viktig scen för kvinnliga konstnärer, inte bara från Tyskland utan från hela världen. I omfattande projektutställningar diskuteras vår tids och historias ämnen ur kvinnors perspektiv, vetenskapligt förankrade och konstnärligt tolkade. Här finns också ett stort som ger en överblick över kvinnorörelsens, konstnärernas och samtidens historia.
Du som kan tyska kan få mer info på sajten: www.frauenmuseum.de
3. Här får kvinnorna historien tillbaka
För bara några generationer sedan skulle kvinnor helst inte delta i samhällslivet utan stanna hemma och sköta om make och barn.
Därför är också kvinnor mer osynliga både i historieböckerna och på museerna. Kvinnemuseet i Kongsvinger, Norge, vill ge kvinnorna historien tillbaka.
Museet, som dokumenterar och forskar på kvinnors liv genom historien fram till vår egen tid, har flera permanenta utställningar och även ett bibliotek som kan nyttjas under museets öppettider.
En hel del finns också att tillgå på museets sajt: www.kvinnemuseet.no. Text både på norska och engelska.
4. Berättelser från East End
Så nyöppnat att det ännu inte flyttat in i sina permanenta lokaler är East End Women’s Museum i London. Det startade som ett digitalt museum 2015, i syfte att lyfta en annan del av East End än den som ofta målas upp. East End är mer än viktoriansk slum och seriemördare – East End är också starka kvinnor, både historiskt och i vår samtid.
Hittills har man hyllat kvinnan i East End med digitala utställningar och events i så kallad pop ups men nu är det alltså dags att flytta in i ett alldeles eget hem. Under 2023 flyttar East End Women’s Museum in i nybyggda lokaler i Barking Dagenham omkring en och en halv mil öster om centrala London.
Innan museet är klart kan du ta del av det som finns på det digitala museet: www.eastendwomensmuseum.org
5. Romsk kvinnohistoria
I Granada i spanska Andalusien ligger det spännande Museo Etnológico de la Mujer Gitana ”Romí” – etnografiska museet om romska kvinnor. Den permanenta utställningen, som visar allt från klädedräkter till litteratur, husgeråd och personliga föremål skänkta av romska kvinnor, är inhyst i det romska kvarteret Sacromonte.
Bara kvarteret i sig har en riktigt spännande historia. Grottorna har använts som bostäder ända sedan slutet av 1400-talet, då romerna började bosätta sig i området och skapade hem åt sig i grottorna.
6. Genus och jämställdhet
Med upplevelsen i centrum skapar danska kvinnomuseet Køn – Gender Museumi Århus nyfikenhet, dialog, reflektion ochkunskap om genus, jämställdhet och mångfald – historiskt, såväl som i samtid och framtid. Här har de bland annat haft #ingenlillelort – en utställning om aktivisten Astrid Lindgren och en utställning om ”Rödstrumporna”.
Det tematiska ansvarsområdet är könens kulturhistoria, med stort fokus på kvinno-historia och förändringar i könsförhållanden över tid men också på mångfald, etnicitet och sexuell läggning. 2016 fick man även ett nytt uppdrag, nämligen att uppmärksamma även hur männens roller i samhället förändrats över tid.
Här finns alltså mängder med matnyttigt för både kvinnor och män i alla åldrar att ta till sig. Info på både danska och engelska: www.konmuseum.dk
7. Kvinnliga konstnärers kreativitet
Kvinnors livsvärldar i det förflutna, nuet och framtiden står i centrum för arbetet på det kulturellt och historiskt orienterade kvinnomuseet – Frauenmuseum – i Wiesbaden.
Det tvärvetenskapliga kvinnomuseet utvecklar och presenterar utställningar i olika ämnen på en yta av 600 kvadratmeter.Samtida konstutställningar ger inblick i kvinnliga konstnärers kreativa värld och inspirerande kvinnliga personligheter presenteras i temaspecifika utställningar.Det varierande evenemangsprogrammet omfattar allt från konferenser och föreläsningar till stadsrundturer och dans-föreställningar.
Info om museet och utställningar: www.frauenmuseum-wiesbaden.de/en
8. Viva Vagina
Här handlar allt om vaginor. Och det är inte alls så konstigt som det kanske låter. I många delar av världen, även här i väst, finns fortfarande ett tabu när det gäller det kvinnliga könet. Av någon anledning är det lättare att snacka om snoppar än om snippor även i vår moderna tid.
Ett av målen med Vagina Museum i London är att ändra på den saken. Museet har en tydlig målsättning att stärka kvinnors självbild och öka medvetenheten om kvinnokroppen. Öppet för besökare onsdag till söndag.
Information på engelska: www.vaginamuseum.co.uk
9. Museum utan fast lokal
Stockholms Kvinnohistoriska museum är ett innovativt museum – så innovativt att det inte ens har en permanent byggnad. I stället verkar man i de offentliga och digitala rummen och hos utvalda samarbetspartners. Med publika arrangemang, samarbeten och olika satsningar vill man ge plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag och samtidigt dokumentera samtiden för framtidens historieskrivning. Du kan alltså inte besöka Stockholms kvinno-historiska på det traditionella viset – kolla i stället vilka arrangemang och satsningar som pågår just där du befinner dig.
Info om vad som händer just nu hittar du på: www.kvinnohistoriska.se
10. Ikonisk sjuksköterska fick eget museum
Florence Nightingale (1820–1910) är världens mest berömda sjuksköterska – en ikon redan under sin egen livstid och än i dag en inspiration för sjuksköterskor över hela världen. Självklart hedras hon med ett eget museum. På Florence Nightingalemuseet i London får du veta mer om hennes livsgärning, om hennes outtröttliga arbete på fältet och om hur hon engagerade sig i kampen för en bättre sjukvård för vanliga människor. Du får också veta mer om kvinnan bakom sköterskeuniformen.
Mer info: www.florence-nightingale.co.uk
Lästips!
Visste du att Artemisia I av Karien attackerade sina egna skepp och prisades för sitt mod av perserkungen Xerxes? Eller att det var Bertha Benzs körning som blev avgörande för utvecklingen av massproducerade bilar? Om dessa kvinnor och många andra kan du läsai den nya boken Kvinnor bakom 50 historiska händelser av Marika Eriksson (Avarum Publishing). Författaren har sedan 2016 drivit Instagram-kontot Kvinnohistoria och har nu skrivit denna bok som har kvinnor i fokus och handlar om banbrytande upptäckter, krig, revolutioner och sociala rörelser.
Foto: Bitte Melin, Kurt Adkins/Wikimedia Commons,Barnos/Wikimedia Commons, Rudolf H. Boettcher/Wikimedia Commons och TT