Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Reseguide: Olivmeckat Halkidiki är Greklands okända pärla

09 mar, 2025
author Tove Björnlundh
Tove Björnlundh
Foto: Tove Björnlundh
Långa stränder med klarblått vatten, mysiga små byar och oliver, oliver, oliver!
Halkidiki i norra Grekland lockar med sol, bad och delikat mat i storstaden Thessaloniki.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotelletBrand logo
Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

Grekland och framför allt dess övärld har länge varit ett av svenskarnas ­favoritresmål. Nu lockar nya delar av landet och vi styr ­kosan mot norra Grekland och halvön Halkidiki. Som en hand med tre fingrar sträcker den sig ut från fastlandet med Balkan i ryggen mot det Egeiska havet.

I ”handflatan” får du det genuina grekiska vardagslivet, medan de tre ”fingrarna” bjuder på paradisstränder och vacker natur. Den första, Kassandra, består av mysiga små bergsbyar och stränder, den andra, Sithonia, bjuder på fiskebyar och vacker ­natur, perfekt för vandring. Den tredje halvön, Athos, är en egen republik där runt 1400 munkar bor. De har ett självstyre och inga kvinnor är välkomna. Endast tio ortodoxa män kan söka visum per dag för att få besöka klostren.

Poolen på Tui blue lagoon palace
Poolen på grannhotellet Tui blue lagoon palace går inte av för hackor. Foto: Tove Björnlundh

Grekland har alltid vackra stränder och god mat men här är naturen orörd, de små byarna inte lika turistiga och maten har fler influenser från Turkiet. Halvön var längre än fastlandet en del av det ­Osmanska riket vilket har satt sina spår i kryddningen i ­maten och att de gärna äter meze, som tapas med lite ­inspiration från mellanöstern. Dessutom lockar mixen av solsemester på stranden och både pulsen och kultur i Thessaloniki, Greklands näst största stad.

En strand i Grekland. En träpromenad och solstolar vid sidan av.
Det är alltid nära till havet i Halkidiki, här ungefär två meter från hotellet Tui blue lagoon queen.. Foto: Tove Björnlundh

Svalkande bad på vita stränder

Det tar knappt fyra timmar till Thessaloniki, där en ­timmes transfer tar mig inåt halvön till byn Kalives och hotellet Tui blue lagoon ­queen. Jag får ett all inclusive-armband runt handleden och visas till rummet där jag dyker ner i den skönaste säng jag någonsin sovit i. ­Efter en välbehövd tupplur är det dags för medelhavsbuffé till lunch och dopp i poolen. ­Sedan är jag redo för upptäcktsfärd.

Annons

Hotellet ligger i direkt ­anslutning till stranden och man kan knata in till byn. Ett par små tavernor ligger längs stranden men det är en väldigt lugn by där vanliga greker bor. Läget mellan de två första ”fingrarna” är perfekt för att upptäcka Halkidki. Det allra bästa är att hyra bil för att kunna ta sig runt fritt men det finns så klart buss, taxi och hotellen erbjuder många ­olika utflykter.

En vy över en dalgång täckt med olivträd.
Oliver täcker en stor del av Halkidikis yta, de flesta skördas i oktober. Foto: Tove Björnlundh

En 30 minuters bilresa tar jag mig till första ”fingret” Kassandra och den lilla bergsbyn Afytos. Jag ser solen gå ner bakom byn medan stranden nedanför och havet badar i ett rosa ljus innan det skymmer. Som många grekiska byar är samhället byggt runt en kyrka. Torget framför är kantat av små kaféer, barer och småbutiker.

En stenvägg pyntad med blommor i blomkrukor.
Vacker vägg i den mysiga lilla bergsbyn Afytos. Foto: Tove Björnlundh

Längs med bergskanten med en otrolig havsutsikt ­ligger restaurang efter restaurang med mysiga uteserveringar. Thea Thalassa serverar modern grekisk mat. Kyparna kommer med sesampanerad fetaost med rosmarin, halstrad tonfisk och grillad bläckfisk. Och så klart en grekisk sallad! Till det serveras lokalt vin på druvan assyrtiko.

Två katter i en kram
Söta katter tog en tupplur. Foto: Tove Björnlundh

Spännande historia – ruiner, kyrkor och monument

Grekland är mumma för historieälskare – så även Halkidiki med ruiner av gamla ­städer, vackra kyrkor och ­bysantiska monument. Stageira är till exempel födelseplats för Aristoteles, en av de viktigaste personerna inom västerländsk filosofi. Där produceras fortfarande vin – på vinrankor som det sägs att ­filosofen planterade för si så där 2400 år sedan.

Annons

Men vi ska längre tillbaka än det. Djupt inne i en imponerande stalaktitgrotta, Petralona, kan man se platsen där en skalle hittades 1960. Skallen av den ensamma mannen tros vara mellan 150 000 – 300 000 år gammal och klassificeras, oftast, som homo heidelbergensis. Under århundraden har djur, från små katter till ­stora björnar, sökt skydd i grottan, men varför en och endast en människa hittats vet forskarna fortfarande inte.

Maffiga stalaktitgrottan Petralona.
Maffiga stalaktitgrottan Petralona. Foto: Tove Björnlundh

Utanför grottan är utsikten otrolig. Olivträd och ett ­böljande landskap sträcker sig ner till havet. På molnfria dagar så ser man ända bort till fastlandet och Greklands högsta berg Olympos, gudarnas hem.

Varma dagar är bara 3,5 timme bort

Foto: Tove Björnlundh

Var: Halkidiki ligger i norra Grekland.
Åka hit: Ryan air flyger direkt flera dagar i veckan från Stockholm, tar 3 h 20 min. under sommaren går plan ­direkt från Köpenhamn. Norweigian flyger direkt från Stockholm under sommarsäsongen. Från andra orter krävs mellanlandning.
Säsong: I juli och augusti går temperaturen ofta upp över 30 grader så passa på att åka i maj eller september om du vill ha det lite svalare men ändå varmt.

Varje onsdag är det marknadsdag i den lilla hamnstaden Néa Moudhaniá där många lokalinvånare gör sina veckoinköp. Kläder, tyger och skor finns i mängder men det som lockar är de lokala råvarorna. Kristos säljer ­oliver, paprikor, tomater och auberginer i vackra färger.

– Grönsakerna odlas tolv kilometer bort i öppna fält, inga växthus. Det är det som gör det så gott, tomaterna får mogna i solen, berättar han.

Jag frågar om jag får ta en bild på honom men han skrattar så att ciggen guppar i mungipan och skyller på en ”dålig hårdag”. Kommersen är stor och snabb. Medan vi byter ett par ord så skriker kunderna på honom och påse ­efter påse fylls med oliver och andra grönsaker.

En dam tittar på tomater på en marknad.
Marknadsdag i Néa Moudhaniá. Borden dignar av lokala läckerheter. Foto: Tove Björnlundh

Marknadsborden dignar av de lokala specialiteterna. Bland många sorter så finns så klart de stora köttiga gröna Halkidiki-oliverna. Det säljs också lokal honung – det ska finnas över 6 500 biodlare på halvön. Och så klart olivolja. I oktober skördas oliverna till oljan på traditionellt vis, man använder en pinne för att slå ner dem från träden. Oliverna behöver mycket sol men också en kall vinter. Det fick de inte förra året och den dåliga skörden har fått priserna att rusa. Hemma är vi många som svär över prisökningen på just olivolja – här har det utlöst en smärre ekonomisk kris för hushållen.

Annons

Kulinarisk rundtur i Thessaloniki

Efter en dags vila vid strand och pool är jag hungrig på nya äventyr. Via hotellet bokar jag en kulinarisk rundtur i Thessaloniki med guide. Staden ligger bara en timme bort och vår lilla grupp för höra om historien och om hur olika folk influerat matkulturen. Om hur kristna turkar kom till staden på 20-30-talen och tog med sina smaker – men även turkiska badhus, hamam. Och om hur judar kom från Spanien 500 år tidigare och tog med sin matkultur. Influenserna har gjort Thessaloniki till ett matmecka med massor av restauranger och specialiteter.

Oliver på en marknad.
Ljuvliga oliver i mängder på Kapanimarknaden i Thessaloniki. Foto: Tove Björnlundh

En stor del av staden brann ner 1917 i ”The great fire”. Det sägs att den startades av misstag av en gumma som lagade aubergine … Många av byggnaderna som byggdes upp ­efter branden ritades av en fransk arkitekt, vilket syns på stadens breda paradgata som leder ner till Aristotelestorget.

Vi börjar så klart med kaffe som snart följs av en ”bougatsa”, ett frukostbakverk av filodeg med olika fyllningar, vanligast spenat och fetaost. Den finns i både salta och söta versioner.

En kvinna som jobbar på ett bageri.
Vasiliki vill inte avslöja hela hemligheten bakom den bästa bougatsan. Foto: Tove Björnlundh

Vasiliki jobbar på Serraikón och jag fiskar efter vad som är hemligheten med just deras bougatsa.

– Hemligheten är hemlig, skrattar hon. Men okej … Det handlar om att vi hanterar degen för hand, det är det som gör den så fluffig och god.

Två damer spatserar i Thessaloniki.
Flanörer i Thessaloniki. Foto: Tove Björnlundh

Märkliga matkrig: Så ska en souvlaki ätas

Vi äter oliver på Kapani-marknaden medan guiden Panagiotis Kosmidis berättar något chockerande. Greklands kändaste snabbmat, souvlaki, grillspett som ofta serveras i pitabröd med sallad och ­tzatziki äts inte alltid så. Det pågår ett ”matkrig” mellan Aten och Thessaloniki. I den förra staden äter man på ­traditionellt vis med tzatziki, kanske en av världens bästa såser. Men här, i denna upplysta universitetsstad, så serveras de ofta med senap och ketchup. Jag överväger att lämna staden men kommer på ­andra tankar då det visar sig att vi ska äta annat.

Annons

På Dia Tauta slår vi oss ner på uteserveringen och beställer in vinbladsdolmar, aubergine, bläckfisk och musslor. Det vattnas i munnen och maten smakar magiskt gott. Förrätter och sallader går på runt 60-70 kronor och de lite större rätterna kan kosta runt 180 kronor. Och det är ju inte Grekland utan lite ouzo, inte ens så här vid lunchtid.

Grekisk mat, bläckfisk, musslor och vinbladsdolmar.
Det vattnas i munnen och maten smakar magiskt gott på Dia Tauta. Foto: Tove Björnlundh

Vi avslutar rundvandringen med eftermiddagsfika på ett av stadens många kaféer. Även här ses inspirationen från Turkiet med mycket ­sirap, pistage och spunnet socker. Och mängder av små chokladpraliner. Personalen säger att de har över 1 000 ­olika bakverk och jag är ­beredd att tro dem.

Ett kloster på ön Athos.
Det här klostret på ön Athos byggdes på 900-talet och är tillägnat ärkeänglarna Gabriel och Michael. Foto: TT

Mätt och belåten åker jag hem till hotellet igen och ­önskar att jag hade många fler dagar att utforska den här spännande delen av Grekland. Nästa gång ska jag ­hinna vandra på Sithonia, ta en båttur för att kika in på den kvinnoförbjudna munkön Athos och smaka ännu fler lokala läckerheter.

3 x boende i Halkidiki

Foto: TUI

De stora resebyråerna har många hotell att ­välja på, ofta med all inclusive och nära till stranden. I en del av ­byarna finns också små boutiqe-hotell.

Kalives

Tui Blue lagoon queen har flera pooler och restauranger och du kliver direkt ut från hotellet till en lång strand. (Bilden ovan är från poolen)

En vecka med flyg och all inclusive för två kostar runt 22-26 000 kr i juni.

Thessaloniki

Härligt poppiga och färgsprakande Colors urban hotel ligger ett stenkast från Aristotele-torget mitt i stan.

Cirka 1500 kr/natt för ett dubbelrum.

Afytos

Mitt i den lilla bergsbyn Afytos med nära till många mysiga restauranger ligger Casa Afytos, ett hotell för vuxna.

Cirka 1500-2000/natt för ett dubbelrum.

5 x restauranger i Thessaloniki

Foto: Tove Björnlundh

Panagiotis Kosmidis är guide och håller bland annat i rundvandringar med fokus på mat. Här är hans 5 bästa tips för den hungrige:

The Rouga – traditionell grekisk mat. Ligger på Karipi 28.

Stou Mitsou – blandning av moderna och traditionell grekisk mat med mysig atmosfär. ­Ligger på Vlali 11, ­Kapani market.

Mia feta – vinbar med ost och smårätter. Både lokala sorter och från hela Grekland. Ägaren gör sin egen ost! Ligger på P. Mela 14.

Katsamaka – grillrestaurang med lokalt kött om grillas på stora spett. spett. Ligger på Athonos 18-20.

Ouzeri Lola – fina skaldjur dit få turister hittar. Ligger på Agapinou 10.

Annons